SME
Streda, 28. september, 2022 | Meniny má Václav

Smreková Koliba Žilina: Na sídliskovom “salaši” si užijete štedré porcie aj pivo z tanku

Hoci podľa názvu očakávate drevenicu pri lese, táto koliba je celkom iná.

Keď sa povie koliba, takmer každý si predstaví drevený domček niekde pod lesom, kde okrem halušiek, žinčice a oštiepku nič iné nedostanete. Smreková Koliba v Žiline je však iná. V prvom rade tým, že sa nachádza na sídlisku Na Solinkách, ale tiež preto, že si v nej môžete objednať aj pizzu či tankové pivo.

Záleží im na pive

V sobotu na obed bolo v reštaurácii voľných iba pár stolov vo fajčiarskej aj nefajčiarskej časti. Pri objednávaní nás čašníčka oblečená v slovenskom kroji upozornila, že na jedlo si počkáme trochu dlhšie, lebo na obed prišli všetci hostia takmer naraz. Vychladený krígeľ tankovej Plzne s päťcentimetrovou vrstvou bielej vlhkej peny však doniesla takmer okamžite.

Reštaurácia sa pýši ponukou až dvoch druhov tankového piva – dvanástkou Pilsner Urquell a desiatkou Gambrinus. Na Slovensku nie je úplne bežné, že by podniky ponúkali až dve rôzne pivá čapované priamo z tankov, tým je teda žilinská Koliba určite výnimočná.

Prečítajte si tiež: Pilsner Urquell Pub v Košiciach: Z nákupov rovno do českej "hospody" na guláš a pivo Čítajte 

Aby sa zákazníkovi ľahšie rozhodovalo, na lístku nájde informácie o tom, v čom spočíva kvalita a jedninečnosť tankového piva. Napríklad v tom, že je nepasterizované a celý čas uchovávané pri rovnakej teplote 7 °C. Pivo je teda neustále čerstvé, čo sa prejaví aj na jeho plnej a lahodnej chuti, ktorá je hotovým pôžitkom pre každého milovníka zlatistého moku.

Jedáci si prídu na svoje

Po chvíľke čakania sme mali na stole aj polievku zo smaženej cibule, ktorá sa do tradičného rázu sídliskovej koliby naozaj hodila. V menu Koliby nájdete množstvo slovenských špecialít – samozrejmé sú halušky, pečené kolená, rebrá, zabíjačkové dobroty. Ponúkajú však aj iné jedlá, ktoré sú dnes už samozrejmosťou našich reštaurácií, akými sú steaky, šaláty, cestoviny či pizza. Ceny sú primerané sídliskovej reštaurácii – cibulačka stojí 1,40 eura, bryndzové halušky necelé štyri eurá a ceny pizze sa pohybujú od troch do piatich eur.

Na hlavné jedlo sme si počkali necelú hodinu od objednania. Štedrú porciu halušiek podávali v drevenom korýtku. Chutili obyčajne, boli skôr tuhšie než krémové.

O tom, že Smreková Koliba je ozaj obľúbeným podnikom Žilinčanov sme sa presvedčili aj v upršané sobotné poludnie. V podniku boli páry, skupinky známych, veľká niekoľkogeneračná rodina aj menšie rodinky s deťmi.

Koliba je miestom, kam sa chodí posedieť si na dobré pivko, keďže je otvorená každý deň až do polnoci. Cez týždeň je v ponuke aj denné menu, preto je aj miestom pracovných obedov. Ak teda niekedy zablúdite na žilinské sídlisko Na Solinkách poriadne hladní a smädní, Smreková Koliba vás nesklame.

Sekciu Poď na pivo vám prináša Pilsner Urquell, partner projektu.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Rodák z Lučenca Palo Sekerka(spodný rad-tretí sprava) zo svojim tímom za vitrínou, ktorou sa na nich môžu dívať hostia michelinskej reštaurácie v Paríži.

Bolo to komplikované, ale nenechal sa odradiť prvým neúspechom.


16. sep
Branislav Cvik a Ľubomír Vančo zo spoločnosti Banskobystrický pivovar

Branislav Cvik a Ľubomír Vančo oživili banskobystrický pivovar zdevastovaný mečiarovským privatizérom.


2. sep
Ilustračné foto.

Zdraženie chleba bolo na Slovensku tretie najvyššie v EÚ.


TASR 20. sep

Mesto pod Tatrami. Aj takúto prezývku si vyslúžil Poprad ležiaci v Podtatranskej kotline. Ulice tu majú jedinečné čaro – horizont množstva z nich zdobia hrdo sa týčiace štíty Vysokých Tatier.


6. sep
SkryťZatvoriť reklamu