SME

Plzenská reštaurácia Žilina: Bohatá ponuka, z ktorej si vyberie každý

Do Plzenskej reštaurácie v Žiline sa oplatí ísť na obed, večeru aj pivo s partiou.

Krígeľ oroseného piva, k nemu nejaké dobroty, partia kamarátov a dobrý výhľad na obrazovku, na ktorej sa vysiela hokejový zápas slovenského mužstva. Tak nejako vyzerala spokojnosť v Plzenskej reštaurácii v Žiline v májovú sobotu večer.

Plzenská reštaurácia sa nachádza na Mariánskom námestí v centre Žiliny. Domácim, ale aj príležitostným návštevníkom je podnik dobre známy a aj ja som naň dostala viacero odporúčaní. V sobotu večer okolo siedmej to v Plzenskej žilo. Boli tam skupinky starších pánov, ktorým čašníčka nosila jedno pivo za druhým, večerali tam rodinky, páry aj väčšie partie mladších aj starších. Podnik je rozdelený na dve časti - dá sa sedieť dole alebo na svetlom poschodí pripomínajúcom pavlač. To, že sa nachádzate v pivárni evokujú najmä vyleštené medené tanky, z ktorých sa čapuje chutná nepasterizovaná Plzeň.

Sviečková, guláš aj pizza

Reštaurácia má jednoduché menu založené na tradičných a najmä českých špecialitách, v ponuke je však aj populárna pizza, ktorá sa z konceptu tradičnej českej hospody trochu vymyká. Obed či večeru môžete odštartovať napríklad domácou kačacou paštétou, tlačenkou, slepačím vývarom či staročeskou cesnačkou, pokračovať hovädzím gulášom s bylinkami, sviečkovou na smotane, steakom či bravčovou panenkou a zavŕšiť to cheesecakom alebo horúcimi malinami so zmrzlinou. Okrem studených a teplých predjedál, polievok, mäsitých hlavných chodov, cestovín a šalátov, si môžete aj vybrať aj z pomerne širokej ponuky pizze a rôznych menších lahôdok hodiacich sa k pivu.

Pivná pena ako šľahačka

V sobotu večer, tesne pred začiatkom hokejového zápasu Slovensko - Fínsko, sme sa usadili na poschodí reštaurácie. Po chvíli k nám prišla čašníčka s jedálnymi lístkami. Hneď sme si objednali nápoje, vrátane Plzne. Pivo bolo na stole o pár minút. Jeho rozdiel oproti netankovému bol evidentný, chuť bola výraznejšia a plnšia, ktorá vynikla aj vďaka správnemu vychladeniu a vynikajúcej bielej hustej pene konzistenciou pripomínajúcou šľahačku. Typický plzenský krígeľ bol vlhký a chladný a pena na ňom zanechávala krúžky po každom napití sa piva.

Prečítajte si tiež: Pilsner Pub Centrum Dolný Kubín: Orava vie, ako chutí dobré pivo a jedlo z kvalitných surovín Čítajte 

Asi dvadsať minút po tom, čo sme si objednali sme mali na stole aj jedlo - tatársky biftek s mastnými hriankami a zmes pivných syrov. Tatarák ponúka reštaurácia v troch veľkostiach (100 g, 200 g a 300 g), môžu vám ho namiešať už v kuchyni alebo si ho dochútite sami na tanieri. Cena 6,90 eura za stogramový tatarák z kvalitného mäska s hriankami je celkom primeraná, jedlo zasýtilo a jeho chuť vôbec nesklamala. Výber štyroch druhov syra podávaných s jablkami, vlašskými orieškami a čiernymi olivami za 5,90 eura je tiež dobrou pochúťkou k pivku, hokeju a debate.

Plzenská reštaurácia v centre Žiliny pôsobí veľmi čisto, personál je rýchly a príjemný aj v čase, keď je podnik plný. Menu je zostavené tak, aby ste si mali, čo vybrať hocikedy, keď do reštaurácie prídete - na obed, večeru, popoludňajšiu kávičku a dezert alebo na pivo s priateľmi. Ak sa ocitnete v centre Žiliny hladný a s chuťou na poctivé české pivo, v Plzenskej reštaurácii budete určite spokojní.

Sekciu Poď na pivo vám prináša Pilsner Urquell, partner projektu.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Autor: Viktória

Komerčné články

  1. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  2. Tridsať rokov učí ľudí šoférovať. Čo je problém dnešných vodičov?
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  2. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  8. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 19 779
  2. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 6 052
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 5 207
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 855
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 969
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 674
  7. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 1 589
  8. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac 1 582
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu