SME
Piatok, 29. september, 2023 | Meniny má Michal, Michaela

Plzenská reštaurácia Žilina: Bohatá ponuka, z ktorej si vyberie každý

Do Plzenskej reštaurácie v Žiline sa oplatí ísť na obed, večeru aj pivo s partiou.

Krígeľ oroseného piva, k nemu nejaké dobroty, partia kamarátov a dobrý výhľad na obrazovku, na ktorej sa vysiela hokejový zápas slovenského mužstva. Tak nejako vyzerala spokojnosť v Plzenskej reštaurácii v Žiline v májovú sobotu večer.

Plzenská reštaurácia sa nachádza na Mariánskom námestí v centre Žiliny. Domácim, ale aj príležitostným návštevníkom je podnik dobre známy a aj ja som naň dostala viacero odporúčaní. V sobotu večer okolo siedmej to v Plzenskej žilo. Boli tam skupinky starších pánov, ktorým čašníčka nosila jedno pivo za druhým, večerali tam rodinky, páry aj väčšie partie mladších aj starších. Podnik je rozdelený na dve časti - dá sa sedieť dole alebo na svetlom poschodí pripomínajúcom pavlač. To, že sa nachádzate v pivárni evokujú najmä vyleštené medené tanky, z ktorých sa čapuje chutná nepasterizovaná Plzeň.

Sviečková, guláš aj pizza

Reštaurácia má jednoduché menu založené na tradičných a najmä českých špecialitách, v ponuke je však aj populárna pizza, ktorá sa z konceptu tradičnej českej hospody trochu vymyká. Obed či večeru môžete odštartovať napríklad domácou kačacou paštétou, tlačenkou, slepačím vývarom či staročeskou cesnačkou, pokračovať hovädzím gulášom s bylinkami, sviečkovou na smotane, steakom či bravčovou panenkou a zavŕšiť to cheesecakom alebo horúcimi malinami so zmrzlinou. Okrem studených a teplých predjedál, polievok, mäsitých hlavných chodov, cestovín a šalátov, si môžete aj vybrať aj z pomerne širokej ponuky pizze a rôznych menších lahôdok hodiacich sa k pivu.

Pivná pena ako šľahačka

V sobotu večer, tesne pred začiatkom hokejového zápasu Slovensko - Fínsko, sme sa usadili na poschodí reštaurácie. Po chvíli k nám prišla čašníčka s jedálnymi lístkami. Hneď sme si objednali nápoje, vrátane Plzne. Pivo bolo na stole o pár minút. Jeho rozdiel oproti netankovému bol evidentný, chuť bola výraznejšia a plnšia, ktorá vynikla aj vďaka správnemu vychladeniu a vynikajúcej bielej hustej pene konzistenciou pripomínajúcou šľahačku. Typický plzenský krígeľ bol vlhký a chladný a pena na ňom zanechávala krúžky po každom napití sa piva.

Prečítajte si tiež: Pilsner Pub Centrum Dolný Kubín: Orava vie, ako chutí dobré pivo a jedlo z kvalitných surovín Čítajte 

Asi dvadsať minút po tom, čo sme si objednali sme mali na stole aj jedlo - tatársky biftek s mastnými hriankami a zmes pivných syrov. Tatarák ponúka reštaurácia v troch veľkostiach (100 g, 200 g a 300 g), môžu vám ho namiešať už v kuchyni alebo si ho dochútite sami na tanieri. Cena 6,90 eura za stogramový tatarák z kvalitného mäska s hriankami je celkom primeraná, jedlo zasýtilo a jeho chuť vôbec nesklamala. Výber štyroch druhov syra podávaných s jablkami, vlašskými orieškami a čiernymi olivami za 5,90 eura je tiež dobrou pochúťkou k pivku, hokeju a debate.

Plzenská reštaurácia v centre Žiliny pôsobí veľmi čisto, personál je rýchly a príjemný aj v čase, keď je podnik plný. Menu je zostavené tak, aby ste si mali, čo vybrať hocikedy, keď do reštaurácie prídete - na obed, večeru, popoludňajšiu kávičku a dezert alebo na pivo s priateľmi. Ak sa ocitnete v centre Žiliny hladný a s chuťou na poctivé české pivo, v Plzenskej reštaurácii budete určite spokojní.

Sekciu Poď na pivo vám prináša Pilsner Urquell, partner projektu.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Komerčné články

  1. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  2. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  3. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  4. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  5. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa?
  6. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku!
  7. Slováci hlásili v lete až o 35 % viac škôd než minulý rok
  8. Všetkým lepí pred voľbami
  1. Vďaka Blue Berry™ si užívam život naplno!
  2. V sobotu môžete urobiť dobrú voľbu! Union víta nových poistencov
  3. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  4. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  5. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  6. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  7. TIPOS prichádza s aplikáciou, ktorá zjednoduší stávkovanie
  8. V PLANEO sú teraz spotrebiče až o 200 eur lacnejšie!
  1. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku! 19 652
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 13 892
  3. Všetkým lepí pred voľbami 11 670
  4. Hladinka smeruje do Košíc! 8 212
  5. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy? 6 876
  6. Voľba srdcom je nespoľahlivá. Toto je najlepšia pomôcka 4 960
  7. Kaufland postavený z dreva? Áno, Bratislava má európsky unikát 4 463
  8. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa? 4 041
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Soňa Makranská (33) vo svojom vegánskom bistre v Prievidzi. Na fotografii je spolu s priateľom Petrom Beňadikom.

Nevzdali to s touto krajinou.


12. sep
Viliam Hujík (vľavo) sa remeslu priúčal od svojho otca.

V rodine Hujíkovcov sa výrobe piva venuje tretia generácia.


19. sep
Niektorých poriadne boľavý chrbát zo zberu ešte len čaká, iní už majú prácu za sebou.

Dobrá úroda je, keď sa zo sto kíl urodí tona.


11. sep
Roman Untermajer, spolumajiteľ Fleur bakery a jeho syn Filip

Fleur bakery založil Roman Untermajer so sestrou Evou.


8. sep
SkryťZatvoriť reklamu