Krígeľ oroseného piva, k nemu nejaké dobroty, partia kamarátov a dobrý výhľad na obrazovku, na ktorej sa vysiela hokejový zápas slovenského mužstva. Tak nejako vyzerala spokojnosť v Plzenskej reštaurácii v Žiline v májovú sobotu večer.

Plzenská reštaurácia sa nachádza na Mariánskom námestí v centre Žiliny. Domácim, ale aj príležitostným návštevníkom je podnik dobre známy a aj ja som naň dostala viacero odporúčaní. V sobotu večer okolo siedmej to v Plzenskej žilo. Boli tam skupinky starších pánov, ktorým čašníčka nosila jedno pivo za druhým, večerali tam rodinky, páry aj väčšie partie mladších aj starších. Podnik je rozdelený na dve časti - dá sa sedieť dole alebo na svetlom poschodí pripomínajúcom pavlač. To, že sa nachádzate v pivárni evokujú najmä vyleštené medené tanky, z ktorých sa čapuje chutná nepasterizovaná Plzeň.
Sviečková, guláš aj pizza
Reštaurácia má jednoduché menu založené na tradičných a najmä českých špecialitách, v ponuke je však aj populárna pizza, ktorá sa z konceptu tradičnej českej hospody trochu vymyká. Obed či večeru môžete odštartovať napríklad domácou kačacou paštétou, tlačenkou, slepačím vývarom či staročeskou cesnačkou, pokračovať hovädzím gulášom s bylinkami, sviečkovou na smotane, steakom či bravčovou panenkou a zavŕšiť to cheesecakom alebo horúcimi malinami so zmrzlinou. Okrem studených a teplých predjedál, polievok, mäsitých hlavných chodov, cestovín a šalátov, si môžete aj vybrať aj z pomerne širokej ponuky pizze a rôznych menších lahôdok hodiacich sa k pivu.

Pivná pena ako šľahačka
V sobotu večer, tesne pred začiatkom hokejového zápasu Slovensko - Fínsko, sme sa usadili na poschodí reštaurácie. Po chvíli k nám prišla čašníčka s jedálnymi lístkami. Hneď sme si objednali nápoje, vrátane Plzne. Pivo bolo na stole o pár minút. Jeho rozdiel oproti netankovému bol evidentný, chuť bola výraznejšia a plnšia, ktorá vynikla aj vďaka správnemu vychladeniu a vynikajúcej bielej hustej pene konzistenciou pripomínajúcou šľahačku. Typický plzenský krígeľ bol vlhký a chladný a pena na ňom zanechávala krúžky po každom napití sa piva.

Asi dvadsať minút po tom, čo sme si objednali sme mali na stole aj jedlo - tatársky biftek s mastnými hriankami a zmes pivných syrov. Tatarák ponúka reštaurácia v troch veľkostiach (100 g, 200 g a 300 g), môžu vám ho namiešať už v kuchyni alebo si ho dochútite sami na tanieri. Cena 6,90 eura za stogramový tatarák z kvalitného mäska s hriankami je celkom primeraná, jedlo zasýtilo a jeho chuť vôbec nesklamala. Výber štyroch druhov syra podávaných s jablkami, vlašskými orieškami a čiernymi olivami za 5,90 eura je tiež dobrou pochúťkou k pivku, hokeju a debate.

Plzenská reštaurácia v centre Žiliny pôsobí veľmi čisto, personál je rýchly a príjemný aj v čase, keď je podnik plný. Menu je zostavené tak, aby ste si mali, čo vybrať hocikedy, keď do reštaurácie prídete - na obed, večeru, popoludňajšiu kávičku a dezert alebo na pivo s priateľmi. Ak sa ocitnete v centre Žiliny hladný a s chuťou na poctivé české pivo, v Plzenskej reštaurácii budete určite spokojní.
Sekciu Poď na pivo vám prináša Pilsner Urquell, partner projektu.
Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.