Bratislavský Simply Fresh Restaurant: jednoducho čerstvosť

Prechádzaním jednou z najdlhších bratislavských ulíc – Grösslingovou, vás zrejme upúta novogotický obytný dom. Za povšimnutie však stojí aj reštaurácia v jeho podzemných priestoroch – Simply Fresh Restaurant.

Interiér reštaurácie Simply Fresh.(Zdroj: simplyfresh.eu)

Objekt je zaradený medzi národné kultúrne pamiatky, a preto ho nemôžu zdobiť príliš nápadné vývesné štíty či reklamné tabule. Nedajte sa však zmýliť. Táto pamiatkarmi vnútená skromnosť nekorešponduje aj s tým, čo na vás po vstupe do reštaurácie čaká. Nečakajte však prezdobený interiér, ale moderný, čistý, vzdušný priestor. Tmavohnedý mobiliár kontrastuje bielym stenám ozvláštneným momentkami z ulíc Bratislavy od fotografa Rudolfa Baranoviča.

Nováčik na trhu

Reštaurácia Simply Fresh Restaurant je na bratislavskom trhu čerstvou novinkou. Majiteľ Michal Ondriš ju otvoril iba začiatkom tohtoročného mája. Bývalý pracovník leasingovej spoločnosti, ktorý precestoval svet, nielenže túžil po vlastnej reštaurácii, ale aj mal aj jasnú predstavu, aká má byť. Chce tam podávať dobré poctivé chutné jedlo z čerstvých surovín za také ceny, aby ste si na obed či večeru s rodinou alebo priateľmi nemuseli najskôr našetriť. Má to byť miesto, kde je príjemná obsluha, majiteľ či kuchár sa vás prídu spýtať, či vám chutilo.
„Pri príprave konceptu som rozmýšľal tak z pohľadu zákazníka, ako aj ekonóma. Viem, že ak chceme variť poctivo a naplno, nesmieme používať žiadne skratky. Za samovraždu považujem napríklad polotovary. Skrátka, treba vedieť nakupovať a robiť poctivú cenotvorbu.“
Dnes si M. Ondriš svoju predstavu naplnil a všetko nasvedčuje, že má veľkú šancu na úspech. Stačí si prečítať jedálny lístok a potom z neho čo najviac ochutnať. V týždni sa tam dá však zastaviť aj na denne obmieňané Bussines menu (polievku a hlavné jedlo).

Striktne z čerstvých surovín

Koncept reštaurácie zostavil M. Ondriš spolu s manželkou Katarínou. Ako majiteľ zdôrazňuje, základom sú priame chute a čerstvosť surovín. Dôkazom toho, že aj z jednoduchých kvalitných surovín sa dá urobiť výborne jedlo, je napríklad pomaly pečený bravčový bôčik s hráškovým pyré a jablkovým chutney. Špecialitou podniku je aj kačacia paštéta podľa vlastného receptu, stroganoff, zubáč či divina. K tomu domáci chlieb či knedle.
Dodávateľov surovín vyhľadávajú na Slovensku. Priznávajú, že robiť takúto kuchyňu nie je u nás, kde malí lokálni farmári  takmer vymreli, ľahké. „Ale dá sa to,“ tvrdia v Simply Fresh Restaurant. Hovädzinu kupujú z Farmy Turová, hydinu z Top- Farmy v Topoľnici, divinu z Elesko Forest. Od slovenských dodávateľov sú aj niektoré syry. A k tomu patria aj kvalitné vínka. Tými ich zásobuje modranský vinár Miroslav Dudo. Kávu varia zase z čerstvo upražených zŕn z rodinnej zvolenskej pražiarne ORO, pivo pochádza z malého Pivovaru Liptovär v Liptovskom Mikuláši, cider od bratov Oprendekovcov z firmy Opre' cider. A sľúb znie, že hneď ako nájdu ďalších lokálnych dodávateľov, zaradia do ponuky nové jedlá.

article_photo

Na posedenia s priateľmi či rodinou

Celkovo je Simply Fresh Restaurant neveľký podnik. Má „len“ 34 miest a na práve dokončovanej  terase v átriu domu pribudne ďalších 16. V oboch prípadoch ide o príjemné, tiché miesto, akoby ste ani nesedeli na jednej z najrušenejších bratislavských ulíc. Svoj kútik na hranie tam nájdu deti, takže reštaurácia je ideálnym miestom na sobotné rodinné obedy.
Ešte pred obedom či večerou, alebo len tak, sa dá posedieť v neveľkom, ale útulnom bare. Aj ten vytvárali s jasnou koncepciou. Okrem toho, že tam ponúkajú kvalitné whisky, ruské vodky či ovocné destiláty od slovenského producenta Marsen v Marcelovej, sa zamerali aj na ponuku klasických koktailov podľa poctivých receptúr. Niečo ako v duchu 30. rokov minulého storočia v New Yorku v čase prohibície.
A pár iných prekvapení ešte v Simply Fresh Restaurant pripravujú. Nielen gurmánskych ale aj kultúrnych. Stačí sa tam zastaviť.


          Hlavné správy zo Sme.sk

          DOMOV

          Šéf polície Gašpar ide do civilu. Saková plánuje väčšie zmeny

          Ministerka Saková predstaví nového šéfa polície v pondelok. Ohlasuje väčšie zmeny.

          DOBRÉ RÁNO

          Dobré ráno: Fico sa už dohaduje s opozíciou. Čo sa deje v koalícii?

          Ako Most povedal, že nepodporí návrh Smeru.

          TECH

          Pozemské deti nemajú na Marse šancu

          Budú kolonizátormi červenej planéty ľudia so zmenenou DNA?

          Neprehliadnite tiež

          Viete, ako chutí dobrá káva?

          Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

          Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

          O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

          Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

          Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.