Bratislavský Simply Fresh Restaurant: jednoducho čerstvosť

Prechádzaním jednou z najdlhších bratislavských ulíc – Grösslingovou, vás zrejme upúta novogotický obytný dom. Za povšimnutie však stojí aj reštaurácia v jeho podzemných priestoroch – Simply Fresh Restaurant.

Interiér reštaurácie Simply Fresh.(Zdroj: simplyfresh.eu)

Objekt je zaradený medzi národné kultúrne pamiatky, a preto ho nemôžu zdobiť príliš nápadné vývesné štíty či reklamné tabule. Nedajte sa však zmýliť. Táto pamiatkarmi vnútená skromnosť nekorešponduje aj s tým, čo na vás po vstupe do reštaurácie čaká. Nečakajte však prezdobený interiér, ale moderný, čistý, vzdušný priestor. Tmavohnedý mobiliár kontrastuje bielym stenám ozvláštneným momentkami z ulíc Bratislavy od fotografa Rudolfa Baranoviča.

Nováčik na trhu

Reštaurácia Simply Fresh Restaurant je na bratislavskom trhu čerstvou novinkou. Majiteľ Michal Ondriš ju otvoril iba začiatkom tohtoročného mája. Bývalý pracovník leasingovej spoločnosti, ktorý precestoval svet, nielenže túžil po vlastnej reštaurácii, ale aj mal aj jasnú predstavu, aká má byť. Chce tam podávať dobré poctivé chutné jedlo z čerstvých surovín za také ceny, aby ste si na obed či večeru s rodinou alebo priateľmi nemuseli najskôr našetriť. Má to byť miesto, kde je príjemná obsluha, majiteľ či kuchár sa vás prídu spýtať, či vám chutilo.
„Pri príprave konceptu som rozmýšľal tak z pohľadu zákazníka, ako aj ekonóma. Viem, že ak chceme variť poctivo a naplno, nesmieme používať žiadne skratky. Za samovraždu považujem napríklad polotovary. Skrátka, treba vedieť nakupovať a robiť poctivú cenotvorbu.“
Dnes si M. Ondriš svoju predstavu naplnil a všetko nasvedčuje, že má veľkú šancu na úspech. Stačí si prečítať jedálny lístok a potom z neho čo najviac ochutnať. V týždni sa tam dá však zastaviť aj na denne obmieňané Bussines menu (polievku a hlavné jedlo).

Striktne z čerstvých surovín

Koncept reštaurácie zostavil M. Ondriš spolu s manželkou Katarínou. Ako majiteľ zdôrazňuje, základom sú priame chute a čerstvosť surovín. Dôkazom toho, že aj z jednoduchých kvalitných surovín sa dá urobiť výborne jedlo, je napríklad pomaly pečený bravčový bôčik s hráškovým pyré a jablkovým chutney. Špecialitou podniku je aj kačacia paštéta podľa vlastného receptu, stroganoff, zubáč či divina. K tomu domáci chlieb či knedle.
Dodávateľov surovín vyhľadávajú na Slovensku. Priznávajú, že robiť takúto kuchyňu nie je u nás, kde malí lokálni farmári  takmer vymreli, ľahké. „Ale dá sa to,“ tvrdia v Simply Fresh Restaurant. Hovädzinu kupujú z Farmy Turová, hydinu z Top- Farmy v Topoľnici, divinu z Elesko Forest. Od slovenských dodávateľov sú aj niektoré syry. A k tomu patria aj kvalitné vínka. Tými ich zásobuje modranský vinár Miroslav Dudo. Kávu varia zase z čerstvo upražených zŕn z rodinnej zvolenskej pražiarne ORO, pivo pochádza z malého Pivovaru Liptovär v Liptovskom Mikuláši, cider od bratov Oprendekovcov z firmy Opre' cider. A sľúb znie, že hneď ako nájdu ďalších lokálnych dodávateľov, zaradia do ponuky nové jedlá.

article_photo

Na posedenia s priateľmi či rodinou

Celkovo je Simply Fresh Restaurant neveľký podnik. Má „len“ 34 miest a na práve dokončovanej  terase v átriu domu pribudne ďalších 16. V oboch prípadoch ide o príjemné, tiché miesto, akoby ste ani nesedeli na jednej z najrušenejších bratislavských ulíc. Svoj kútik na hranie tam nájdu deti, takže reštaurácia je ideálnym miestom na sobotné rodinné obedy.
Ešte pred obedom či večerou, alebo len tak, sa dá posedieť v neveľkom, ale útulnom bare. Aj ten vytvárali s jasnou koncepciou. Okrem toho, že tam ponúkajú kvalitné whisky, ruské vodky či ovocné destiláty od slovenského producenta Marsen v Marcelovej, sa zamerali aj na ponuku klasických koktailov podľa poctivých receptúr. Niečo ako v duchu 30. rokov minulého storočia v New Yorku v čase prohibície.
A pár iných prekvapení ešte v Simply Fresh Restaurant pripravujú. Nielen gurmánskych ale aj kultúrnych. Stačí sa tam zastaviť.

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Plagiátor z parlamentu a český škandál desaťročia (Schutzov týždeň)

Dankove myšlienky si zaslúžia tvrdé dosky.

KOŠICE KORZÁR

Košický rektor o Dankovej kauze: Právnická fakulta môže mať zhodu do 40 percent

Odhalili i plagiát s 2-percentnou zhodou.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.