SLOVENSKÁ PIVNÁ KORUNKA 2016

Počas prvého májového týždňa sa v Bratislave už po desiaty raz stretli odborné degustačné komisie prestížnej súťaže Slovenská pivná korunka, aby posúdili kvalitu slovenských pív.

(Zdroj: slovenskepivo.sk)

Pivní profesionáli hodnotia najlepšie slovenské pivá. 

Do jubilejného desiateho ročníka sa prihlásilo 29 veľkých, malých, remeselných a reštauračných pivovarov, ktoré do súťaže nominovali rekordných 152 domácich pív!

My Slováci máme pivo vo veľkej obľube – dôkazom je aj neustály nárast počtu pivovarov. Aktuálne ich na Slovensku máme už 60, a to v zastúpení 4 veľké a malé a 56 reštauračných a remeselných. Všetky spoločne vyprodukujú takmer 3 milióny hektolitrov piva ročne. Kvalitu slovenského pivovarníctva oceňujú nielen samotní konzumenti, ale aj odborníci každoročným udeľovaním prestížnych Slovenských pivných koruniek. „Slováci sa o pivo oveľa viac zaujímajú, objavujú rôzne typy a chute pív, dokonca aj veľmi netradičné, radi si príležitostne vychutnávajú pivné špeciality z limitovaných edícií“, konštatuje Júlia Hurná, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.

Jubilejný 10. ročník súťaže Slovenská pivná korunka prekvapil rekordným počtom 152 vzoriek z 29 slovenských pivovarov. Aj tento rok sa  potvrdilo, že Slováci vo veľkej miere uprednostňujú spodne kvasené pivá, čoho dôkazom je najväčší počet prihlásených vzoriek. Z celkového počtu 104 je v tejto kategórie 75 svetlých spodne kvasených pív a 29 tmavých a polotmavých. Silno zastúpená je aj skupina vrchne kvasených pív so 48 súťažnými vzorkami. V obľúbenej kategórii miešaných a ochutených pív súťaží 12 pív a 16 nealko pív. Súťažiace pivovary a verejnosť sa výsledky hodnotenia komisie dozvedia 25. mája 2016 na slávnostnom odovzdávaní ocenení súťaže najlepších slovenských pív Slovenská pivná korunka 2016 v Bratislave. Viac informácií nájdete aj na stránke www.slovenskepivo.sk.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Vianočný dôchodok získa viac ľudí, Slováci v Rakúsku však nie

Najchudobnejší dôchodcovia znovu dostanú sto eur navyše, nemení sa to už štvrtý rok.

EKONOMIKA

Firma, ktorej zadržali kamióny: Hľadáte problém tam, kde nie je

North Sea Express je podozrivá z vykorisťovania.

PRIMÁR

Viac nočných môr a najmä zvuky. Ako snívajú nevidiaci

Čo sa sníva ľuďom, ktorí nikdy nevideli okolitý svet.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.