SLOVENSKÁ PIVNÁ KORUNKA 2016

Počas prvého májového týždňa sa v Bratislave už po desiaty raz stretli odborné degustačné komisie prestížnej súťaže Slovenská pivná korunka, aby posúdili kvalitu slovenských pív.

(Zdroj: slovenskepivo.sk)

Pivní profesionáli hodnotia najlepšie slovenské pivá. 

Do jubilejného desiateho ročníka sa prihlásilo 29 veľkých, malých, remeselných a reštauračných pivovarov, ktoré do súťaže nominovali rekordných 152 domácich pív!

My Slováci máme pivo vo veľkej obľube – dôkazom je aj neustály nárast počtu pivovarov. Aktuálne ich na Slovensku máme už 60, a to v zastúpení 4 veľké a malé a 56 reštauračných a remeselných. Všetky spoločne vyprodukujú takmer 3 milióny hektolitrov piva ročne. Kvalitu slovenského pivovarníctva oceňujú nielen samotní konzumenti, ale aj odborníci každoročným udeľovaním prestížnych Slovenských pivných koruniek. „Slováci sa o pivo oveľa viac zaujímajú, objavujú rôzne typy a chute pív, dokonca aj veľmi netradičné, radi si príležitostne vychutnávajú pivné špeciality z limitovaných edícií“, konštatuje Júlia Hurná, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.

Jubilejný 10. ročník súťaže Slovenská pivná korunka prekvapil rekordným počtom 152 vzoriek z 29 slovenských pivovarov. Aj tento rok sa  potvrdilo, že Slováci vo veľkej miere uprednostňujú spodne kvasené pivá, čoho dôkazom je najväčší počet prihlásených vzoriek. Z celkového počtu 104 je v tejto kategórie 75 svetlých spodne kvasených pív a 29 tmavých a polotmavých. Silno zastúpená je aj skupina vrchne kvasených pív so 48 súťažnými vzorkami. V obľúbenej kategórii miešaných a ochutených pív súťaží 12 pív a 16 nealko pív. Súťažiace pivovary a verejnosť sa výsledky hodnotenia komisie dozvedia 25. mája 2016 na slávnostnom odovzdávaní ocenení súťaže najlepších slovenských pív Slovenská pivná korunka 2016 v Bratislave. Viac informácií nájdete aj na stránke www.slovenskepivo.sk.

Hlavné správy zo Sme.sk

Dominik Graňák.
Revír Dunaj
Čínsky chocholatý pes menom Chase.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Pellegrini si vybral hanbu

Ak to povie Fico, premiér urobí hocičo.

Peter Tkačenko

Neprehliadnite tiež

Je výberová káva vždy zárukou úspechu?

Káva je rituál, láska, závislosť, náboženstvo a zodpovednosť. Tieto hodnoty určite zdieľa každý, kto sa čo i len trochu zaujíma o tento všeliek.

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Čokoládová marlenka
Špagety. Varíte ich správne?

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.