SLOVENSKÁ PIVNÁ KORUNKA 2016

Počas prvého májového týždňa sa v Bratislave už po desiaty raz stretli odborné degustačné komisie prestížnej súťaže Slovenská pivná korunka, aby posúdili kvalitu slovenských pív.

(Zdroj: slovenskepivo.sk)

Pivní profesionáli hodnotia najlepšie slovenské pivá. 

Do jubilejného desiateho ročníka sa prihlásilo 29 veľkých, malých, remeselných a reštauračných pivovarov, ktoré do súťaže nominovali rekordných 152 domácich pív!

My Slováci máme pivo vo veľkej obľube – dôkazom je aj neustály nárast počtu pivovarov. Aktuálne ich na Slovensku máme už 60, a to v zastúpení 4 veľké a malé a 56 reštauračných a remeselných. Všetky spoločne vyprodukujú takmer 3 milióny hektolitrov piva ročne. Kvalitu slovenského pivovarníctva oceňujú nielen samotní konzumenti, ale aj odborníci každoročným udeľovaním prestížnych Slovenských pivných koruniek. „Slováci sa o pivo oveľa viac zaujímajú, objavujú rôzne typy a chute pív, dokonca aj veľmi netradičné, radi si príležitostne vychutnávajú pivné špeciality z limitovaných edícií“, konštatuje Júlia Hurná, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.

Jubilejný 10. ročník súťaže Slovenská pivná korunka prekvapil rekordným počtom 152 vzoriek z 29 slovenských pivovarov. Aj tento rok sa  potvrdilo, že Slováci vo veľkej miere uprednostňujú spodne kvasené pivá, čoho dôkazom je najväčší počet prihlásených vzoriek. Z celkového počtu 104 je v tejto kategórie 75 svetlých spodne kvasených pív a 29 tmavých a polotmavých. Silno zastúpená je aj skupina vrchne kvasených pív so 48 súťažnými vzorkami. V obľúbenej kategórii miešaných a ochutených pív súťaží 12 pív a 16 nealko pív. Súťažiace pivovary a verejnosť sa výsledky hodnotenia komisie dozvedia 25. mája 2016 na slávnostnom odovzdávaní ocenení súťaže najlepších slovenských pív Slovenská pivná korunka 2016 v Bratislave. Viac informácií nájdete aj na stránke www.slovenskepivo.sk.

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Plagiátor z parlamentu a Orbánov migrant (Schutzov týždeň)

Dankove myšlienky si zaslúžia tvrdé dosky.

DOMOV

Denník SME pripravuje špeciálne vydanie

Distribuovať sa bude na námestí SNP v Bratislave počas piatkového protestu.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.