INZERCIA

Pilsner Pub Centrum Dolný Kubín: Orava vie, ako chutí dobré pivo a jedlo z kvalitných surovín

Pilsner Pub Centrum v Dolnom Kubíne je síce trochu ďalej od centra mesta, no jedlo, pivo aj priestory vás presvedčia o tom, že sa ju oplatí navštíviť.

Novootvorenú reštauráciu Pilsner Pub Centrum nenájdete v centre Dolného Kubína, ale na Námestí Slobody v mestskej časti Veľký Bysterec na druhej strane rieky Orava. Budova, v ktorej sa reštaurácia a piváreň nachádza si pamätá ešte socializmus a nevyzerá vábne na prvý pohľad.

Ak sa však rozhodnete vojsť, interiér reštaurácie vás príjemne prekvapí. Veľký priestor je predelený na dve časti, všetko vyzerá čisto, svetlo a novo. Tomu, že v podniku môžete očakávať chutné pivo, nasvedčuje aj medený tank hneď vedľa baru.

Pekne načapovaná hladinka

Nedeľné poludnie v oravskom mestečku bolo zamračené a chladné, preto v uliciach a ani v podnikoch nebolo veľa ľudí. Keď som do reštaurácie prišla, bolo asi 12 hodín a nebol v ňom nikto, postupne však prišlo zopár skupiniek hostí. Hneď, ako som sa usadila, prišla čašníčka. Objednala som si veľký nepasterizovaný Pilsner Urquell a opýtala som sa, odkedy novootvorený podnik funguje. “Sme otvorení od 4. apríla a celkom nám to ide,” informovala ma čašníčka.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Slovenská reštaurácia na Táloch: Originálne slovenské halušky a tradičné české pivo

Nepasterizovanú Plzeň vám podniku načapujú štýlom, aký si vyberiete. V menu som sa dočítala, že pivo si môžete objednať načapované ako "mlieko" plné bohatej peny, "šnyt" zložený z polovice peny a polovice tekutého piva alebo klasickú "hladinku" s penou na dva prsty. Tradičný polliter vás vyjde na 1,80 eura a naozaj stojí za to, chuť piva je plná, výrazná. Jeho teplota bola tiež akurát, pena hustá, krémová a vlhká.

Podnik nie je zvyčajnou sídliskovou pizzeriou, v menu nájdete typické slovenské jedlá vrátane halušiek a pirohov, ale aj taliansku kuchyňu pozostávajúcu z cestovín a pizze. Reštaurácia ponúka pizzu aj v bezlepkovom variante.

Čistá chuť surovín

Na reštaurácii je sympatické to, že už z menu vidíte, že sa podnik na nič nehrá - neponúka desiatky prekombinovaných jedál, ale skôr klasiky založené na jednoduchých surovinách. Môj nedeľný obed na Orave bol česko-taliansky. Český vďaka vynikajúcej tankovej Plzni a taliansky pre polievku Minestrone a špagety s bazalkovým pestom. Minestrone za 2,30 eura som mala na stole asi 10 minút po tom, čo som si objednala. Polievka sa líšila od všetkých minestrone, ktoré som doteraz jedla. Bola číra, no bolo v nej veľa zeleniny, cestovín a parmezánu. Servírovali ju s bruschettou. Polievka bola natoľko sýta, že by som si ani nemusela dať hlavné jedlo. Keď mi však na stole pristáli špagety s bazalkovým pestom, cherry paradajkami a parmezánom za 5 eur, vedela som, že ich musím aspoň ochutnať. Už z prvého sústa bolo jasné, že nejde o žiadne lacné cestoviny, a že pesto je naozaj domáce. Špagety chutili vynikajúco a po umelej chuti vegety, solamylu či omáčky z konzervy v nich nebolo ani stopy.

Pilsner Pub Centrum je ďalším dôkazom toho, že dobré reštaurácie s výborným pivom a poctivým jedlom netreba hľadať len vo veľkých mestách. Dolnokubínska reštaurácia s príjemným servisom, pekným a čistým interiérom, a najmä chutným pivom a dobrým jedlom vám dá pocit, že gastroslužby malých miest už nie sú založené na lacnom víne, zvetralom pive a čiernohorskom rezni vypraženom v prepálenom oleji, ale dokážu byť natoľko príjemné, že by ste sa do nich nebáli vziať ani zahraničnú návštevu - vrátane pivného odborníka z Česka. Dúfajme, že táto kvalita reštaurácie nesúvisí len s tým, že je otvorená len pár týždňov, ale že takouto ostane aj naďalej.

Sekciu Poď na pivo vám prináša Pilsner Urquell, partner projektu.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieťna tomto linku.


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Vyhrať celú Tour? A prečo by som mal, smial sa Sagan

Vraj to ešte nie je najlepšia forma a musí popracovať. Aj tak posunul hranice.

ŽENA

Etnologička: Aj na slovenskej dedine boli panny len naoko

O predstieraných, posvätných aj starých pannách rozpráva Tatiana Bužeková.

Neprehliadnite tiež

Viete v čom je francúzska kuchyňa výnimočná?

Francúzsko je vo svete preslávené najmä kvalitným vínom, syrmi, morskými plodmi, ako aj svojou originalitou, vysokou úrovňou prípravy jedál a pestrosťou pokrmov. Otestujte sa v kvíze o francúzskej kuchyni a zistite, v čom je jedinečná!

Vyznáte sa v svetovej gastronómii?

Otestujte sa a zistite, či ste skutočný odborník vo svete gastronómie. Ak radi varíte, listujete najnovšie kuchárky a trávite čas v kuchyni, tento kvíz určite hravo zvládnete!

Viete, ako chutí dobrá káva?

Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.