Rezervácia stola dáva šancu odísť bez sklamania

Prišli by ste bez pozvania k niekomu na návštevu a očakávali, že vás ponúkne so skvelou do detailov premyslenou večerou? Ak patríte k slušným ľuďom, asi by ste sa vopred ohlásili. A to očakávajú aj lepšie reštaurácie.

(Zdroj: militaryingermany.com)

Potrebu rezervovať si stôl v reštaurácii mnohí považujú za zbytočnosť. Myslia si, že majitelia, kuchári i personál vlastne môžu byť radi, že hostia prišli, niečo skonzumovali, zaplatili a dali tak podniku zarobiť. Je pravdou, že väčšina reštaurácii tak naozaj funguje a ráta s tým.
Čoraz viac však pribúda reštaurácií, ktoré ponúkajú zážitkovú gastronómiu. A tá sa z priemyselne pripravených polotovarov z mrazničky nedá zvládnuť. Ak áno, ide o  podvod, hranie sa niečo, na čo podnik nemá.

Nezostať predo dvermi

Ak chcete mať naozaj všetko tak, ako si predstavujete, alebo chcete zažiť gurmánske prekvapenia, je lepšie si urobiť rezerváciu. A to najmä v prípade, ak ide o väčší počet hostí. Jej veľkým zástancom je aj Jaroslav Žídek, známy televízny šéfkuchár, ktorý vedie vlastnú šéfkuchársku reštauráciu Restaurant Albrecht v rovnomennom bratislavskom hoteli. „Ak chcem ísť na dobrý obed, alebo stráviť príjemný večer, nestojím o sklamanie hneď predo dvermi,“ hovorí. „Dôvodov sklamania môže byť viacero: nemajú otváracie hodiny, je tam práve nejaký event, alebo majú jednoducho obsadené. Stáva sa tiež, že prídete do reštaurácie, ktorá je ešte prázdna, ale čašník povie, že majú plno. Áno, pretože tí, ktorí si rezervovali stôl, ešte len prídu. Bývajú to občas obojstranne nepríjemné situácie, často končiace až konfliktami a sťažnosťami na sociálnych sieťach. Niekedy sa dá na voľné miesto počkať v bare, ale stále je tu riziko, že hostia, ktorých chcete vystriedať, sa zdržia a vy budete čakať zbytočne. Takže je skutočne lepšie stôl si vopred zarezervovať.“

Kuchyňa sa môže dôkladne pripraviť

J. Žídek vidí potenciálne problémy hlavne z opačnej strany. Rezervácie pre reštauráciu sú výhodne preto, že vie, kedy a koľko hostí príde a podľa toho šéf kuchyne nastaví jednotlivé práce, manažér môže posilniť personál. Je to lepšie, ako „nabrať“ plno hostí naraz, a potom situáciu nezvládnuť, pretože kuchyňa nevie zázračne skrátiť dobu prípravy jedál. Potom trpí kvalita, hostia sú nervózni a odchádzajú nespokojní. Väčšinou s rozhodnutím, že sa tam už nikdy nevrátia. Naplniť reštauráciu bez spolupráce s kuchyňou prinesie viac škody ako úžitku.
Ďalšou výhodou rezervácií býva pre kuchyňu aj možnosť zabezpečiť si čerstvé  a kvalitné suroviny. Ak vie, koľko hostí príde, nenaobjednáva zbytočne veľa tovaru a nemusí potom ním napĺňať mrazničky. A tak funguje väčšina kvalitných reštaurácií. Čiže je to opäť výhoda pre hosťa – má záruku čerstvých a kvalitných surovín.

Dá sa aj online

Viaceré reštaurácie z hore spomínaných dôvodov zaviedli rezervácie a zvyčajne aj online. Jednoduchý a zrozumiteľný formulár má svojej stránke napríklad reštaurácia UFO watch.taste.groove na bratislavskom Novom moste. Pár klikmi si zvolíte deň, hodinu, počet osôb i aký čas tam mienite stráviť. Podobné formuláre majú na svojich weboch aj Hotel Spectrum v Trnave, La Collina v Hoteli Ostredok v Nízkych Tatrách, bratislavská reštaurácia Tarpan, košický Košice Hotel, Dolina Restaurant v Borskom Svätom Juri, Vinum galéria Bozen v Pezinku a mnohé iné podniky

Rezervovať si miesto online sa dá aj cez mobilné appky, ako je napríklad bookio.sk. Reštaurácie dávajú tomuto rezervačnému systému samy k dispozícii časy, v ktorých nie sú plne vyťažené. Hosťa stojí síce táto služba istý poplatok, ale potom má zľavu na jedle i nápojoch až 30 %. Bookio zatiaľ funguje len v Bratislave a jej okolí, ale počet zapojených podnikov sa rozrástol už na pol stovku.

V susednom Česku je populárny aj systém restu.cz. Ten ponúka rezervácie bez poplatkov, ale zľavu z konzumácie nedostanete. Odmenou sú kredity, ktoré sa dajú získať za rôzne úkony a potom ich vymeniť za vouchery. 

 

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Kočner sa aj z väzby zbavuje majetku, založil osem bytov v Bratislave

Vo štvrtok bude súd rozhodovať, či vo väzbe ostane.

DOMOV

Maďarič tvrdí, že Fico poprel byt na Vazovovej. V Smere o tom nevedia

Fico podľa Maďariča povedal, že v byte nebol.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kto sa najmenej teší na Kosíkov návrat na Slovensko

Kosík chce vypovedať o únose aj Lexovi.

Komentár Zuzany Kepplovej

Nie, OSN nemôže napísať, že migrácia sa zakazuje

Nech sa páči, pán Lajčák, vysvetľovať globálny kompakt kolegom aj voličom.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.