Rezervácia stola dáva šancu odísť bez sklamania

Prišli by ste bez pozvania k niekomu na návštevu a očakávali, že vás ponúkne so skvelou do detailov premyslenou večerou? Ak patríte k slušným ľuďom, asi by ste sa vopred ohlásili. A to očakávajú aj lepšie reštaurácie.

(Zdroj: militaryingermany.com)

Potrebu rezervovať si stôl v reštaurácii mnohí považujú za zbytočnosť. Myslia si, že majitelia, kuchári i personál vlastne môžu byť radi, že hostia prišli, niečo skonzumovali, zaplatili a dali tak podniku zarobiť. Je pravdou, že väčšina reštaurácii tak naozaj funguje a ráta s tým.
Čoraz viac však pribúda reštaurácií, ktoré ponúkajú zážitkovú gastronómiu. A tá sa z priemyselne pripravených polotovarov z mrazničky nedá zvládnuť. Ak áno, ide o  podvod, hranie sa niečo, na čo podnik nemá.

Nezostať predo dvermi

Ak chcete mať naozaj všetko tak, ako si predstavujete, alebo chcete zažiť gurmánske prekvapenia, je lepšie si urobiť rezerváciu. A to najmä v prípade, ak ide o väčší počet hostí. Jej veľkým zástancom je aj Jaroslav Žídek, známy televízny šéfkuchár, ktorý vedie vlastnú šéfkuchársku reštauráciu Restaurant Albrecht v rovnomennom bratislavskom hoteli. „Ak chcem ísť na dobrý obed, alebo stráviť príjemný večer, nestojím o sklamanie hneď predo dvermi,“ hovorí. „Dôvodov sklamania môže byť viacero: nemajú otváracie hodiny, je tam práve nejaký event, alebo majú jednoducho obsadené. Stáva sa tiež, že prídete do reštaurácie, ktorá je ešte prázdna, ale čašník povie, že majú plno. Áno, pretože tí, ktorí si rezervovali stôl, ešte len prídu. Bývajú to občas obojstranne nepríjemné situácie, často končiace až konfliktami a sťažnosťami na sociálnych sieťach. Niekedy sa dá na voľné miesto počkať v bare, ale stále je tu riziko, že hostia, ktorých chcete vystriedať, sa zdržia a vy budete čakať zbytočne. Takže je skutočne lepšie stôl si vopred zarezervovať.“

Kuchyňa sa môže dôkladne pripraviť

J. Žídek vidí potenciálne problémy hlavne z opačnej strany. Rezervácie pre reštauráciu sú výhodne preto, že vie, kedy a koľko hostí príde a podľa toho šéf kuchyne nastaví jednotlivé práce, manažér môže posilniť personál. Je to lepšie, ako „nabrať“ plno hostí naraz, a potom situáciu nezvládnuť, pretože kuchyňa nevie zázračne skrátiť dobu prípravy jedál. Potom trpí kvalita, hostia sú nervózni a odchádzajú nespokojní. Väčšinou s rozhodnutím, že sa tam už nikdy nevrátia. Naplniť reštauráciu bez spolupráce s kuchyňou prinesie viac škody ako úžitku.
Ďalšou výhodou rezervácií býva pre kuchyňu aj možnosť zabezpečiť si čerstvé  a kvalitné suroviny. Ak vie, koľko hostí príde, nenaobjednáva zbytočne veľa tovaru a nemusí potom ním napĺňať mrazničky. A tak funguje väčšina kvalitných reštaurácií. Čiže je to opäť výhoda pre hosťa – má záruku čerstvých a kvalitných surovín.

Dá sa aj online

Viaceré reštaurácie z hore spomínaných dôvodov zaviedli rezervácie a zvyčajne aj online. Jednoduchý a zrozumiteľný formulár má svojej stránke napríklad reštaurácia UFO watch.taste.groove na bratislavskom Novom moste. Pár klikmi si zvolíte deň, hodinu, počet osôb i aký čas tam mienite stráviť. Podobné formuláre majú na svojich weboch aj Hotel Spectrum v Trnave, La Collina v Hoteli Ostredok v Nízkych Tatrách, bratislavská reštaurácia Tarpan, košický Košice Hotel, Dolina Restaurant v Borskom Svätom Juri, Vinum galéria Bozen v Pezinku a mnohé iné podniky

Rezervovať si miesto online sa dá aj cez mobilné appky, ako je napríklad bookio.sk. Reštaurácie dávajú tomuto rezervačnému systému samy k dispozícii časy, v ktorých nie sú plne vyťažené. Hosťa stojí síce táto služba istý poplatok, ale potom má zľavu na jedle i nápojoch až 30 %. Bookio zatiaľ funguje len v Bratislave a jej okolí, ale počet zapojených podnikov sa rozrástol už na pol stovku.

V susednom Česku je populárny aj systém restu.cz. Ten ponúka rezervácie bez poplatkov, ale zľavu z konzumácie nedostanete. Odmenou sú kredity, ktoré sa dajú získať za rôzne úkony a potom ich vymeniť za vouchery. 

 

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Koho odfotili s Kollárom či Lipšicom? Politici a mafiáni na fotkách

Súd na kauciu prepustil z väzby Ľubomíra Kudličku, považovaného za šéfa gangu takáčovcov. Bol na prvej fotke spájajúcej mafiu a politika.

TECH

O krok bližšie k základni na Mesiaci. Je plný vody

Voda sa na Mesiac dostala krátko po jeho vzniku.

Neprehliadnite tiež

Neobmedzujte v sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dva, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.

Ako si doma pripraviť suši, pozrite si podrobný postup

Prečo hipsteri uprednostňujú surovú rybu pred údenáčmi?