Rezervácia stola dáva šancu odísť bez sklamania

Prišli by ste bez pozvania k niekomu na návštevu a očakávali, že vás ponúkne so skvelou do detailov premyslenou večerou? Ak patríte k slušným ľuďom, asi by ste sa vopred ohlásili. A to očakávajú aj lepšie reštaurácie.

(Zdroj: militaryingermany.com)

Potrebu rezervovať si stôl v reštaurácii mnohí považujú za zbytočnosť. Myslia si, že majitelia, kuchári i personál vlastne môžu byť radi, že hostia prišli, niečo skonzumovali, zaplatili a dali tak podniku zarobiť. Je pravdou, že väčšina reštaurácii tak naozaj funguje a ráta s tým.
Čoraz viac však pribúda reštaurácií, ktoré ponúkajú zážitkovú gastronómiu. A tá sa z priemyselne pripravených polotovarov z mrazničky nedá zvládnuť. Ak áno, ide o  podvod, hranie sa niečo, na čo podnik nemá.

Nezostať predo dvermi

Ak chcete mať naozaj všetko tak, ako si predstavujete, alebo chcete zažiť gurmánske prekvapenia, je lepšie si urobiť rezerváciu. A to najmä v prípade, ak ide o väčší počet hostí. Jej veľkým zástancom je aj Jaroslav Žídek, známy televízny šéfkuchár, ktorý vedie vlastnú šéfkuchársku reštauráciu Restaurant Albrecht v rovnomennom bratislavskom hoteli. „Ak chcem ísť na dobrý obed, alebo stráviť príjemný večer, nestojím o sklamanie hneď predo dvermi,“ hovorí. „Dôvodov sklamania môže byť viacero: nemajú otváracie hodiny, je tam práve nejaký event, alebo majú jednoducho obsadené. Stáva sa tiež, že prídete do reštaurácie, ktorá je ešte prázdna, ale čašník povie, že majú plno. Áno, pretože tí, ktorí si rezervovali stôl, ešte len prídu. Bývajú to občas obojstranne nepríjemné situácie, často končiace až konfliktami a sťažnosťami na sociálnych sieťach. Niekedy sa dá na voľné miesto počkať v bare, ale stále je tu riziko, že hostia, ktorých chcete vystriedať, sa zdržia a vy budete čakať zbytočne. Takže je skutočne lepšie stôl si vopred zarezervovať.“

Kuchyňa sa môže dôkladne pripraviť

J. Žídek vidí potenciálne problémy hlavne z opačnej strany. Rezervácie pre reštauráciu sú výhodne preto, že vie, kedy a koľko hostí príde a podľa toho šéf kuchyne nastaví jednotlivé práce, manažér môže posilniť personál. Je to lepšie, ako „nabrať“ plno hostí naraz, a potom situáciu nezvládnuť, pretože kuchyňa nevie zázračne skrátiť dobu prípravy jedál. Potom trpí kvalita, hostia sú nervózni a odchádzajú nespokojní. Väčšinou s rozhodnutím, že sa tam už nikdy nevrátia. Naplniť reštauráciu bez spolupráce s kuchyňou prinesie viac škody ako úžitku.
Ďalšou výhodou rezervácií býva pre kuchyňu aj možnosť zabezpečiť si čerstvé  a kvalitné suroviny. Ak vie, koľko hostí príde, nenaobjednáva zbytočne veľa tovaru a nemusí potom ním napĺňať mrazničky. A tak funguje väčšina kvalitných reštaurácií. Čiže je to opäť výhoda pre hosťa – má záruku čerstvých a kvalitných surovín.

Dá sa aj online

Viaceré reštaurácie z hore spomínaných dôvodov zaviedli rezervácie a zvyčajne aj online. Jednoduchý a zrozumiteľný formulár má svojej stránke napríklad reštaurácia UFO watch.taste.groove na bratislavskom Novom moste. Pár klikmi si zvolíte deň, hodinu, počet osôb i aký čas tam mienite stráviť. Podobné formuláre majú na svojich weboch aj Hotel Spectrum v Trnave, La Collina v Hoteli Ostredok v Nízkych Tatrách, bratislavská reštaurácia Tarpan, košický Košice Hotel, Dolina Restaurant v Borskom Svätom Juri, Vinum galéria Bozen v Pezinku a mnohé iné podniky

Rezervovať si miesto online sa dá aj cez mobilné appky, ako je napríklad bookio.sk. Reštaurácie dávajú tomuto rezervačnému systému samy k dispozícii časy, v ktorých nie sú plne vyťažené. Hosťa stojí síce táto služba istý poplatok, ale potom má zľavu na jedle i nápojoch až 30 %. Bookio zatiaľ funguje len v Bratislave a jej okolí, ale počet zapojených podnikov sa rozrástol už na pol stovku.

V susednom Česku je populárny aj systém restu.cz. Ten ponúka rezervácie bez poplatkov, ale zľavu z konzumácie nedostanete. Odmenou sú kredity, ktoré sa dajú získať za rôzne úkony a potom ich vymeniť za vouchery. 

 

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Real Madrid vyhral Ligu majstrov aj po tretí raz v rade

Po veľkej chybe gólmana Liverpoolu vyrovnal Mané, Real znova vyhráva po Baleových nožničkách a ďalekonosnej strele.

AUTORSKÁ STRANA BORISA VANYU

Prečo sa na malom ostrove strieľalo aj po nemeckej kapitulácii

Zabíjajme, lebo aj tak nás zabijú.

SPIŠ KORZÁR

Po prietrži mračien ostali popradské ulice pod vodou

Počasie dalo v sobotu Tatrancom opäť zabrať.

Neprehliadnite tiež

Viete, ako chutí dobrá káva?

Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.

Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou

Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.