SME

Pilsner Urquell v Banskej Bystrici: Poctivé domáce knedlíky a dobre vychladené pivo

Viete, čo je to čochtan?

Mali sme šťastie. Na Námestí Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici svietilo slnko a pofukoval mierny vánok. Máj už stál, chodili sa naň pozerať rodiny s deťmi a okolo prešla aj nevesta v dlhých bielych šatách, za ktorou cupitali družičky.

My sme to všetko sledovali z terasy reštaurácie Pilsner Urquell s čerstvými a dobre vychladenými pivami načapovanými v českej kvalite - čisté studené poháre a penou na tri prsty. Chýbali nám však podpivníky, ktoré z nejakého dôvodu mala asi iba polovica stolov a náš akurát nie. Asi na ne iba zabudla obsluha.

Terasu nájdete iba v lete, za nenápadnými dverami a asi desiatkou schodov sa ukrýva štýlovo zariadená piváreň s tankami, z ktorých čapujú čerstvé pivo. Po večeroch tam musí byť výborná atmosféra, či už v zimných mesiacoch, alebo keď nechcete sedieť vonku. My sme si však užívali slnečnú banskobystrickú sobotu v príjemnom prostredí vonkajšej terasy.

“Čo je to čochtan?” opýtal sa kamarát, keď čašníčka umiestnila na stôl malý drevený hranol s ponukou pív.

“To je pivo, ktoré je načapované bez peny.” odpovedal som, na čo sa udivil a poznamenal, prečo by si niekto niečo také vôbec objednával.

“A vieš, čo je to mlíko?” opýtal som sa pre zmenu ja kamaráta. Nevedel, tak som si jedno objednal.

O chvíľu mi na stole pristálo toto:

Pre tých, ktorí ešte nepili takéto “mlieko pre dospelých”, určite odporúčam. Pena je krásne vlhká a sladká. Stojí ako malé pivo, no máte z nej určite väčší zážitok.

Keď nám vyhladlo, začali sme vyberať z jedál na jedálnom lístku, ktorého ponuka bola skôr tradičná česká. Na výber boli sviečkové, guláš či jelenie medajlónky. Výhodou je, že ku každému jedlu, si môžete vybrať obyčajnú parenú knedľu, ale aj jej zemiakovú a žemľovú alternatívu. Podľa slov čašníčky si všetky vyrábajú sami podomácky. Kamaráti sa nechali zlákať žemľovými knedľami sviečkovou a gulášom, ja som si vybral vyprážané rezníky so zemiakmi.

Ak žijete v okolí Banskej Bystrice alebo do mesta idete iba na výlet (ako my), určite sa tam zastavte aspoň na jedno. Či už si dáte hladinku, šnyt, mlíko alebo čochtana, nechám už na vaše chute. Nezabudnite však ochutnať ich knedlíky, podľa mojich kamarátov boli vynikajúce.

Sekciu Poď na pivo vám prináša Pilsner Urquell, partner projektu.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieťna tomto linku.

Autor: Peter

Komerčné články

  1. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  7. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 19 322
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 7 915
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 013
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 953
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 403
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 225
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 1 971
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 841
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu