Pilsner Urquell v Banskej Bystrici: Poctivé domáce knedlíky a dobre vychladené pivo

Viete, čo je to čochtan?

Mali sme šťastie. Na Námestí Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici svietilo slnko a pofukoval mierny vánok. Máj už stál, chodili sa naň pozerať rodiny s deťmi a okolo prešla aj nevesta v dlhých bielych šatách, za ktorou cupitali družičky.

My sme to všetko sledovali z terasy reštaurácie Pilsner Urquell s čerstvými a dobre vychladenými pivami načapovanými v českej kvalite - čisté studené poháre a penou na tri prsty. Chýbali nám však podpivníky, ktoré z nejakého dôvodu mala asi iba polovica stolov a náš akurát nie. Asi na ne iba zabudla obsluha.

Terasu nájdete iba v lete, za nenápadnými dverami a asi desiatkou schodov sa ukrýva štýlovo zariadená piváreň s tankami, z ktorých čapujú čerstvé pivo. Po večeroch tam musí byť výborná atmosféra, či už v zimných mesiacoch, alebo keď nechcete sedieť vonku. My sme si však užívali slnečnú banskobystrickú sobotu v príjemnom prostredí vonkajšej terasy.

“Čo je to čochtan?” opýtal sa kamarát, keď čašníčka umiestnila na stôl malý drevený hranol s ponukou pív.

“To je pivo, ktoré je načapované bez peny.” odpovedal som, na čo sa udivil a poznamenal, prečo by si niekto niečo také vôbec objednával.

“A vieš, čo je to mlíko?” opýtal som sa pre zmenu ja kamaráta. Nevedel, tak som si jedno objednal.

O chvíľu mi na stole pristálo toto:

Pre tých, ktorí ešte nepili takéto “mlieko pre dospelých”, určite odporúčam. Pena je krásne vlhká a sladká. Stojí ako malé pivo, no máte z nej určite väčší zážitok.

Keď nám vyhladlo, začali sme vyberať z jedál na jedálnom lístku, ktorého ponuka bola skôr tradičná česká. Na výber boli sviečkové, guláš či jelenie medajlónky. Výhodou je, že ku každému jedlu, si môžete vybrať obyčajnú parenú knedľu, ale aj jej zemiakovú a žemľovú alternatívu. Podľa slov čašníčky si všetky vyrábajú sami podomácky. Kamaráti sa nechali zlákať žemľovými knedľami sviečkovou a gulášom, ja som si vybral vyprážané rezníky so zemiakmi.

Ak žijete v okolí Banskej Bystrice alebo do mesta idete iba na výlet (ako my), určite sa tam zastavte aspoň na jedno. Či už si dáte hladinku, šnyt, mlíko alebo čochtana, nechám už na vaše chute. Nezabudnite však ochutnať ich knedlíky, podľa mojich kamarátov boli vynikajúce.

Sekciu Poď na pivo vám prináša Pilsner Urquell, partner projektu.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto linku.

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Voliť proti Kotlebovi nebude bolieť

Ktovie, ako na voličov zapôsobí Klusov sľub vyčistiť úrady od rodinkárstva. Zdá sa totiž, že práve to im neprekáža v prípade ĽSNS.

DOMOV

Politický geograf Madleňák: Neviem, či v Lučenci poznajú Luntera či Mičeva

Extrémista Marian Kotleba ťaží v banskobystrickej župe aj zo slabej informovanosti tamojších voličov, hovorí pre SME politický geograf TIBOR MADLEŇÁK.

DOMOV

Nemýľte sa, toto nie je vaše Slovensko, zaznelo Kotlebovi pod oknom

Na to, aby zlo víťazilo, stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič, pripomenul prezident Andrej Kiska.

DOMOV

Lipšicovi zamietli dohodu o vine a treste

Generálna prokuratúra zamietla obvinenému dohodu o vine a treste.

Neprehliadnite tiež

Chilli Nové Zámky: Široký výber pizze a dobrá Plznička k tomu

Chcete experimentovať s pizzou a spoľahnúť sa na pivo? Toto je to miesto.

Premier Club Nitra: Výborne načapovanú Plzeň hľadajte v centre

Ak idete v piatok, radšej si pýtajte rezerváciu. Býva plno.

Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo, krásne prostredie a chutné pivo

Z historickej reštaurácie je moderný podnik pre gurmánov.

Pilsner Urquell Pub Trnava: V zelenom dome v Trnave si pochutnáte na výbornom pive

Trnavská piváreň je podnik, ktorý sa nedá prehliadnuť.