SME
Streda, 28. september, 2022 | Meniny má Václav

Pilsner Urquell v Banskej Bystrici: Poctivé domáce knedlíky a dobre vychladené pivo

Viete, čo je to čochtan?

Mali sme šťastie. Na Námestí Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici svietilo slnko a pofukoval mierny vánok. Máj už stál, chodili sa naň pozerať rodiny s deťmi a okolo prešla aj nevesta v dlhých bielych šatách, za ktorou cupitali družičky.

My sme to všetko sledovali z terasy reštaurácie Pilsner Urquell s čerstvými a dobre vychladenými pivami načapovanými v českej kvalite - čisté studené poháre a penou na tri prsty. Chýbali nám však podpivníky, ktoré z nejakého dôvodu mala asi iba polovica stolov a náš akurát nie. Asi na ne iba zabudla obsluha.

Terasu nájdete iba v lete, za nenápadnými dverami a asi desiatkou schodov sa ukrýva štýlovo zariadená piváreň s tankami, z ktorých čapujú čerstvé pivo. Po večeroch tam musí byť výborná atmosféra, či už v zimných mesiacoch, alebo keď nechcete sedieť vonku. My sme si však užívali slnečnú banskobystrickú sobotu v príjemnom prostredí vonkajšej terasy.

“Čo je to čochtan?” opýtal sa kamarát, keď čašníčka umiestnila na stôl malý drevený hranol s ponukou pív.

“To je pivo, ktoré je načapované bez peny.” odpovedal som, na čo sa udivil a poznamenal, prečo by si niekto niečo také vôbec objednával.

“A vieš, čo je to mlíko?” opýtal som sa pre zmenu ja kamaráta. Nevedel, tak som si jedno objednal.

O chvíľu mi na stole pristálo toto:

Pre tých, ktorí ešte nepili takéto “mlieko pre dospelých”, určite odporúčam. Pena je krásne vlhká a sladká. Stojí ako malé pivo, no máte z nej určite väčší zážitok.

Keď nám vyhladlo, začali sme vyberať z jedál na jedálnom lístku, ktorého ponuka bola skôr tradičná česká. Na výber boli sviečkové, guláš či jelenie medajlónky. Výhodou je, že ku každému jedlu, si môžete vybrať obyčajnú parenú knedľu, ale aj jej zemiakovú a žemľovú alternatívu. Podľa slov čašníčky si všetky vyrábajú sami podomácky. Kamaráti sa nechali zlákať žemľovými knedľami sviečkovou a gulášom, ja som si vybral vyprážané rezníky so zemiakmi.

Ak žijete v okolí Banskej Bystrice alebo do mesta idete iba na výlet (ako my), určite sa tam zastavte aspoň na jedno. Či už si dáte hladinku, šnyt, mlíko alebo čochtana, nechám už na vaše chute. Nezabudnite však ochutnať ich knedlíky, podľa mojich kamarátov boli vynikajúce.

Sekciu Poď na pivo vám prináša Pilsner Urquell, partner projektu.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieťna tomto linku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ruskí vojaci nastupujú do autobusu smerom do náborového centra v meste Krasnodar.

Putin si uvedomil, že prehráva.


a 2 ďalší 26. sep
Ilustračné foto. Deň matiek v Bratislave, defilé s kočiarikmi , r. 1939, autor Ladislav Roller.

Za protipotratovými názormi nemusí byť len ochrana života.


2 h
Peter Schutz.

Ak padne, ešte sa zvýši pravdepodobnosť predčasných volieb.


19 h
Evakuácia zraneného ukrajinského vojaka z frontu.

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 4 ďalší 6 h

Neprehliadnite tiež

Rodák z Lučenca Palo Sekerka(spodný rad-tretí sprava) zo svojim tímom za vitrínou, ktorou sa na nich môžu dívať hostia michelinskej reštaurácie v Paríži.

Bolo to komplikované, ale nenechal sa odradiť prvým neúspechom.


16. sep
Branislav Cvik a Ľubomír Vančo zo spoločnosti Banskobystrický pivovar

Branislav Cvik a Ľubomír Vančo oživili banskobystrický pivovar zdevastovaný mečiarovským privatizérom.


2. sep
Ilustračné foto.

Zdraženie chleba bolo na Slovensku tretie najvyššie v EÚ.


TASR 20. sep

Mesto pod Tatrami. Aj takúto prezývku si vyslúžil Poprad ležiaci v Podtatranskej kotline. Ulice tu majú jedinečné čaro – horizont množstva z nich zdobia hrdo sa týčiace štíty Vysokých Tatier.


6. sep
SkryťZatvoriť reklamu