INZERCIA

Pilsner Urquell v Banskej Bystrici: Poctivé domáce knedlíky a dobre vychladené pivo

Viete, čo je to čochtan?

Mali sme šťastie. Na Námestí Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici svietilo slnko a pofukoval mierny vánok. Máj už stál, chodili sa naň pozerať rodiny s deťmi a okolo prešla aj nevesta v dlhých bielych šatách, za ktorou cupitali družičky.

My sme to všetko sledovali z terasy reštaurácie Pilsner Urquell s čerstvými a dobre vychladenými pivami načapovanými v českej kvalite - čisté studené poháre a penou na tri prsty. Chýbali nám však podpivníky, ktoré z nejakého dôvodu mala asi iba polovica stolov a náš akurát nie. Asi na ne iba zabudla obsluha.

Terasu nájdete iba v lete, za nenápadnými dverami a asi desiatkou schodov sa ukrýva štýlovo zariadená piváreň s tankami, z ktorých čapujú čerstvé pivo. Po večeroch tam musí byť výborná atmosféra, či už v zimných mesiacoch, alebo keď nechcete sedieť vonku. My sme si však užívali slnečnú banskobystrickú sobotu v príjemnom prostredí vonkajšej terasy.

“Čo je to čochtan?” opýtal sa kamarát, keď čašníčka umiestnila na stôl malý drevený hranol s ponukou pív.

“To je pivo, ktoré je načapované bez peny.” odpovedal som, na čo sa udivil a poznamenal, prečo by si niekto niečo také vôbec objednával.

“A vieš, čo je to mlíko?” opýtal som sa pre zmenu ja kamaráta. Nevedel, tak som si jedno objednal.

O chvíľu mi na stole pristálo toto:

Pre tých, ktorí ešte nepili takéto “mlieko pre dospelých”, určite odporúčam. Pena je krásne vlhká a sladká. Stojí ako malé pivo, no máte z nej určite väčší zážitok.

Keď nám vyhladlo, začali sme vyberať z jedál na jedálnom lístku, ktorého ponuka bola skôr tradičná česká. Na výber boli sviečkové, guláš či jelenie medajlónky. Výhodou je, že ku každému jedlu, si môžete vybrať obyčajnú parenú knedľu, ale aj jej zemiakovú a žemľovú alternatívu. Podľa slov čašníčky si všetky vyrábajú sami podomácky. Kamaráti sa nechali zlákať žemľovými knedľami sviečkovou a gulášom, ja som si vybral vyprážané rezníky so zemiakmi.

Ak žijete v okolí Banskej Bystrice alebo do mesta idete iba na výlet (ako my), určite sa tam zastavte aspoň na jedno. Či už si dáte hladinku, šnyt, mlíko alebo čochtana, nechám už na vaše chute. Nezabudnite však ochutnať ich knedlíky, podľa mojich kamarátov boli vynikajúce.

Sekciu Poď na pivo vám prináša Pilsner Urquell, partner projektu.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieťna tomto linku.

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Petra Schutza

Sťahovanie slučky, mŕtvola Danko a mainstreamová Lívia

Argument o morálnej supremácii saudského režimu nad iránskym je po tejto hnusnej vražde fakticky nepoužiteľný.

Autorská strana Michala Havrana

Páči sa ti na južnom Spiši, milá Lívia? (píše Michal Havran)

Je to možné, že sme niečo také dopustili?

DOMOV

Muž z identikitu zadržaný v kauze Kuciaka spáchal samovraždu

Mladík bol medzi zadržanými v Kolárove.

Neprehliadnite tiež

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.