Pre špargľu je typické, že jej kvalita a chuť sa každou hodinou po zbere zhoršujú. Aj preto jej milovníci vítajú, že väčšina predajní ponúka domácu špargľu zo Záhoria a južného Slovenska.
Rôzne variácie
V súčasnosti niet vari reštaurácie, ktorá by nezaradila špargľu počas pár týždňov jej sezóny na jedálny lístok. Špargľová móda prišla pred zhruba štvrťstoročím najmä z nemecky hovoriacich krajín. Kuchári sa ju naučili pripravovať do rôznych podôb po tom, čo ju po ošúpaní krátko povaria v slanom či slano-sladko-kyslom náleve. Niekomu ju stačí preliať holandskou omáčkou, ktorá má podľa šéfkuchára reštaurácie Hotela Albrecht Jaroslava Žídeka voňať a chutiť po čerstvom masle. Dá sa ale kombinovať so slaninkou, prošutom či syrom, obľúbená je aj zapekaná, ako súčasť šalátov, v rôznych predjedlách či podobe špargľovej polievky.
Čo tak špargľový sorbet?
Hviezdou medzi tohtoročnými jarnými gastronomickými špecialitami je podľa šéfkuchára reštaurácie Brasserie Anjou v Sheraton Bratislava Hotel Tomáša Opletala špargľový sorbet. „Svet dezertov dnes ponúka množstvo lákavých kombinácií, no jeden unikát prekoná všetky predstavy. Kvalitná zmrzlina je stále populárna, no najmä v teplom počasí sa do popredia dostáva aj sorbet. Prečo práve so špargľou? Počas podávania špargľového menu sme mali vždy dezert bez špargle – k nemu mi špargľa skrátka nepasovala. Vyskúšal som však urobiť sorbet z bielej špargle, doplnil ho čerstvými jahodami a myslím, že sa to podarilo,“ tvrdí.

Z domácich polí
K súčasnej popularite špargle na Slovensku nesporne prispel aj fakt, že sa pestuje priamo tu. Najmä na Záhorí a v podunajskej oblasti sa nájdu pre ňu priam ideálne podmienky. Najznámejším pestovateľom na Slovensku, ale už aj v celoeurópskom meradle, je firma Asparagus vo Veľkých Levároch. Tá zásobuje nielen slovenské reštaurácie a obchody, ale značná časť jej úrody putuje na export, a to najmä do Švajčiarska a Nemecka. V súčasnosti sa tam zameriavajú aj na pestovanie biošpargle bez použitia chemických prostriedkov, za ktorú sú konzumenti ochotní zaplatiť aj o tretinu viac ako za bežnú špargľu.
Chutná i zdravá
Špargľu nie náhodou nazývajú aj kráľovnou zeleniny a gurmáni ju považujú za ozajstnú lahôdku. Nejde však iba o jej osobitú chuť a pri dobrej úprave chrumkavú konzistenciu. Nemenej dôležité je, že jej konzumácia prospieva ľudskému zdraviu. Podporuje látkovú výmenu, znižuje cholesterol, pôsobí protizápalovo. Keďže je ľahko stráviteľná, hodí sa aj pri diétach. Obsahuje veľa vody, bielkovín a vlákniny, zanedbateľné nie je ani zastúpenie vitamínov a minerálnych látok. Má vynikajúce účinky na zlepšenie funkcie pečene, obličiek a pľúc. Znižuje tiež krvný tlak. Dokonca sa jej pripisujú afrodiziacké účinky.
Biela, zelená, alebo fialová?
„Zaujímavosťou je, že biela a zelená špargľa je tá istá rastlina. Biela rastie zakrytá, preto nezozelenie. Ak si doma zasadíte napríklad hrášok do tmy, tak aj hráškové výhonky budú biele,“ hovorí T. Opletal. Na trhu sa však možno už niekoľko rokov stretnúť aj s fialovou špargľou. Kuchári ju majú radi, lebo sa mimoriadne efektne vyníma na tanieroch. Za svoju farbu vďačí prírodnému farbivu antocyan, má ale trochu horkastú chuť.
Chránievala pred hromami
Špargľu, po latinsky asparagus officianalis, nazývajú v Česku chřest. Kedysi ju ľudia údajne vešali na domy ako ochranu pred „chřestivými“ hromami. V anglicky písaných jedálnych lístkoch ju hľadajte pod názvom asparagus, ale aj sprue, čo je menej šľachtený zelený typ. V nemeckých nájdete výraz spargel, talianskych asparago a španielskych espárrago.