SME
Piatok, 29. september, 2023 | Meniny má Michal, Michaela

Pár dní bude špargľa v hlavnej úlohe, nepremeškajte to

Kedysi na Slovensku pomerne neznáma zelenina je už dnes aj tu hitom. Prichádza s jarou a s ňou aj odchádza. Čas na vychutnanie si jej chuti je krátky. Treba ho využiť a odskúšať napríklad aj špargľový sorbet.

(Zdroj: dorneycourt.co.uk)

Pre špargľu je typické, že jej kvalita a chuť sa každou hodinou po zbere zhoršujú. Aj preto jej milovníci vítajú, že väčšina predajní ponúka domácu špargľu zo Záhoria a južného Slovenska. 

Rôzne variácie

V súčasnosti niet vari reštaurácie, ktorá by nezaradila špargľu počas pár týždňov jej sezóny na jedálny lístok. Špargľová móda prišla pred zhruba štvrťstoročím najmä z nemecky hovoriacich krajín. Kuchári sa ju naučili pripravovať do rôznych podôb po tom, čo ju po ošúpaní krátko povaria v slanom či slano-sladko-kyslom náleve. Niekomu ju stačí preliať holandskou omáčkou, ktorá má podľa šéfkuchára reštaurácie Hotela Albrecht Jaroslava Žídeka voňať a chutiť po čerstvom masle. Dá sa ale kombinovať so slaninkou, prošutom či syrom, obľúbená je aj zapekaná, ako súčasť šalátov, v rôznych predjedlách či podobe špargľovej polievky.

SkryťVypnúť reklamu

Čo tak špargľový sorbet?

Hviezdou medzi  tohtoročnými jarnými gastronomickými špecialitami je podľa šéfkuchára reštaurácie Brasserie Anjou v Sheraton Bratislava Hotel Tomáša Opletala špargľový sorbet. „Svet dezertov dnes ponúka množstvo lákavých kombinácií, no jeden unikát prekoná všetky predstavy. Kvalitná zmrzlina je stále populárna, no najmä v teplom počasí sa do popredia dostáva aj sorbet. Prečo práve so špargľou? Počas podávania špargľového menu sme mali vždy dezert bez špargle – k nemu mi špargľa skrátka nepasovala. Vyskúšal som však urobiť sorbet z bielej špargle, doplnil ho čerstvými jahodami a myslím, že sa to podarilo,“ tvrdí.

Z domácich polí

K súčasnej popularite špargle na Slovensku nesporne prispel aj fakt, že sa pestuje priamo tu. Najmä na Záhorí a v podunajskej oblasti sa nájdu pre ňu priam ideálne podmienky. Najznámejším pestovateľom na Slovensku, ale už aj v celoeurópskom meradle, je firma Asparagus vo Veľkých Levároch. Tá zásobuje nielen  slovenské reštaurácie a obchody, ale značná časť jej úrody putuje na export, a to najmä do Švajčiarska a Nemecka. V súčasnosti sa tam zameriavajú aj na pestovanie biošpargle bez použitia chemických prostriedkov, za ktorú sú  konzumenti ochotní zaplatiť aj o tretinu viac ako za bežnú špargľu.

SkryťVypnúť reklamu

Chutná i zdravá

Špargľu nie náhodou nazývajú aj kráľovnou zeleniny a gurmáni ju považujú za ozajstnú lahôdku. Nejde však iba o jej osobitú chuť a pri dobrej úprave chrumkavú konzistenciu. Nemenej dôležité je, že jej konzumácia prospieva ľudskému zdraviu. Podporuje látkovú výmenu, znižuje cholesterol, pôsobí protizápalovo. Keďže je ľahko stráviteľná, hodí sa aj pri diétach. Obsahuje veľa vody, bielkovín a vlákniny, zanedbateľné nie je ani zastúpenie vitamínov a minerálnych látok. Má vynikajúce účinky na zlepšenie funkcie pečene, obličiek a pľúc. Znižuje tiež krvný tlak. Dokonca sa jej pripisujú afrodiziacké účinky.

Biela, zelená, alebo fialová?

„Zaujímavosťou  je, že biela a zelená špargľa je tá istá rastlina. Biela rastie zakrytá, preto nezozelenie. Ak si doma zasadíte napríklad hrášok do tmy, tak aj hráškové výhonky budú biele,“ hovorí T. Opletal. Na trhu sa však možno už niekoľko rokov stretnúť aj s fialovou špargľou. Kuchári ju majú radi, lebo sa mimoriadne efektne vyníma na tanieroch. Za svoju farbu vďačí prírodnému farbivu antocyan, má ale trochu horkastú chuť.

SkryťVypnúť reklamu

Chránievala pred hromami

Špargľu, po latinsky asparagus officianalis, nazývajú v Česku chřest. Kedysi ju ľudia údajne vešali na domy ako ochranu pred „chřestivými“ hromami. V anglicky písaných jedálnych lístkoch ju hľadajte pod názvom asparagus, ale aj sprue, čo je menej šľachtený zelený typ. V nemeckých nájdete výraz spargel, talianskych asparago  a španielskych espárrago.

Komerčné články

  1. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  2. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  3. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  4. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  5. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa?
  6. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku!
  7. Slováci hlásili v lete až o 35 % viac škôd než minulý rok
  8. Všetkým lepí pred voľbami
  1. Vďaka Blue Berry™ si užívam život naplno!
  2. V sobotu môžete urobiť dobrú voľbu! Union víta nových poistencov
  3. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  4. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  5. Vyrábajú lieky, ktoré poznali naše babky
  6. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  7. TIPOS prichádza s aplikáciou, ktorá zjednoduší stávkovanie
  8. V PLANEO sú teraz spotrebiče až o 200 eur lacnejšie!
  1. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku! 19 717
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 13 735
  3. Všetkým lepí pred voľbami 11 703
  4. Hladinka smeruje do Košíc! 8 220
  5. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy? 6 876
  6. Voľba srdcom je nespoľahlivá. Toto je najlepšia pomôcka 4 961
  7. Kaufland postavený z dreva? Áno, Bratislava má európsky unikát 4 464
  8. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí 4 144
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Soňa Makranská (33) vo svojom vegánskom bistre v Prievidzi. Na fotografii je spolu s priateľom Petrom Beňadikom.

Nevzdali to s touto krajinou.


12. sep
Viliam Hujík (vľavo) sa remeslu priúčal od svojho otca.

V rodine Hujíkovcov sa výrobe piva venuje tretia generácia.


19. sep
Niektorých poriadne boľavý chrbát zo zberu ešte len čaká, iní už majú prácu za sebou.

Dobrá úroda je, keď sa zo sto kíl urodí tona.


11. sep
Roman Untermajer, spolumajiteľ Fleur bakery a jeho syn Filip

Fleur bakery založil Roman Untermajer so sestrou Evou.


8. sep
SkryťZatvoriť reklamu