Víťazní hodnotitelia reštaurácií varili s J. Žídekom

Keďže sa hovorí hlas ľudu - hlas boží, príležitosť hodnotiť reštaurácie združené na stránke restauracie.sme.sk, nechávame na ich návštevníkov. A tým, ktorým sa nelení zapájať sa do tejto aktivity, sme ponúkli aj súťaž. Jej víťazi mohli variť so známym šéfkuchárom Jaroslavom Žídekom.

Kuchyňa školy varenia.(Zdroj: http://www.pregurmanov.sk/)

Gastronomický web magazín restauracie.sme.sk združuje na jednom mieste niečo cez 4 500 reštauračných podnikov. Súťaž hodnotiteľov sme odštartovali v polovici vlaňajšieho novembra a trvala do polovice januára tohto roku. Na výhercov čakalo niekoľko skvelých cien, okrem iného aj účasť na Škole varenia s populárnym šéfkuchárom Jaroslavom Žídekom, ktorý inak vedie vlastnú reštauráciu v bratislavskom Hoteli Albrecht.

V starom vinohradníckom dome

Do školy sme sa vybrali do mestečka pod Malými Karpatmi – Svätého Jura. Tamojšia  škola varenia, ktorú pred pár rokmi založili manželia Nackinovci, má originálnu atmosféru. Sídli vo vinohradníckom dome z 18. storočia.
Počas celého roka sa v nej na rôznych kurzoch stretávajú začiatočníci i pokročilí gurmáni, z ktorých sa však celkom iste môžu raz stať šéfkuchári, lebo ako tvrdia majitelia školy, variť môže každý, kto prejaví záujem a neodradí ho trochu „zašpiniť" si ruky pri práci.
To najdôležitejšie je, že v svätojurskej škole učia tí najlepší šéfkuchári z najlepších slovenských reštaurácií. A keďže počet účastníkov je limitovaný na 12, ide naozaj o osobný prístup.
Výber z ponuky kurzov je bohatý. V máji tohto roku to bude napríklad francúzska i japonská kuchyňa, na rad príde príprava minutiek, terín & co., steakov, grilovanie i varenie na pare, príprava netradičných polievok a na svoje si prídu aj moderní chlapi, ktorí budú variť minútky z troch surovín. Veľký záujem je aj o výučbu pečenia moderných makroniek či kurz pre ortodoxných mäsožravcov.

Zvíťazila ázijská kuchyňa

Naši traja výhercovia Richard Tóth, Anna Zajacová a Jakub Remšík si z ponuky kurzov vybrali ázijskú kuchyňu. „Tá je predovšetkým o nekonečnom čistení a krájaní surovín,“ pripomenul J. Žídek a hneď účastníkov poučil, ako pri tom správne držať nôž, aby to nepocítili prsty. Už krájanie zeleniny na tenučké pásiky, čistenie tigrích kreviet či príprava thajského červeného karí ukázali, že ani pre jedného z prítomných žiakov nie je kuchyňa neznámym miestom a nepatria k tým, čo si hotové jedlo či už doma alebo v reštaurácii, dajú len položiť na stôl. 
A tak sa postupne spoločným úsilím pod prísnym okom nášho mentora rodili zeleninové rolky z ryžového papieru s kyslou sójovou omáčkou i vyprážané rolky z hovädzieho mäsa. Tigrie krevety nakoniec pristáli v skvelej ázijskej polievke, kde sme už požili aj vlastnoručne pripravené thajské červené karí. Medzitým sme naporciovali kurča a naložili do jogurtového nálevu. Na záver mala prísť sladká bodka v podobe indického karamelového krému Vatlapa.

Skúsení gurmáni

Varenie s Jardom, s ktorými sme si medzitým potykali, je veľká zábava.
Na svoje si prišla aj skúsená gazdinka Anka, ktorá kurz dostala ako dar od kolegyne Lenky Dzadíkovej z Divadelného ústavu. Prezradila, že jej najviac chutí to, čo si sama navarí. „Slovenské reštaurácie sú buď drahé, alebo variť v nich veľmi nevedia. Žiaľ, mám pocit, že mnohí návštevníci si už na to aj zvykli.“
Pozitívny vzťah k vareniu má aj ďalší z hodnotiteľov, Richard, povolaním programátor. Veď ešte aj pre kurzom stihol pripraviť priateľke a babke kuracie soté s vínom. „Najviac ale milujem taliansku kuchyňu,“ hovorí. „Jedlá mi totiž pripravuje mama, ktorá v Taliansku pracuje. Ale rád sa naučím aj nové veci z ázijskej,“ dodáva.
Medzi „IT-čkárov“ patrí aj Juraj. Hodnotenie reštaurácii patrí k jeho koníčkom a rád sa podľa hodnotení iných orientuje. Často pracuje v zahraničí, takže dobre pozná aj svetovú kuchyňu. „Slovenské reštauračná scéna bola podľa mňa ešte pred pár rokmi katastrofou, ale teraz je vidí veľký pokrok. „Najradšej vyhľadávam v Bratislave malé lokálne podniky s originálnou atmosférou, kde sa snažím rýchlo zoznámiť s majiteľmi a tí mi potom vedia pripraviť to, čo mám naozaj rád.“

A ako skončil náš kurz ázijskej kuchyne? Čo sme si navarili, to sme si aj zjedli. Boli to hlavne zásluhou nášho mentora J. Žídeka skvelé jedlá. 

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Kočner sa aj z väzby zbavuje majetku, založil osem bytov v Bratislave

Vo štvrtok bude súd rozhodovať, či vo väzbe ostane.

DOMOV

Maďarič tvrdí, že Fico poprel byt na Vazovovej. V Smere o tom nevedia

Fico podľa Maďariča povedal, že v byte nebol.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kto sa najmenej teší na Kosíkov návrat na Slovensko

Kosík chce vypovedať o únose aj Lexovi.

Komentár Zuzany Kepplovej

Nie, OSN nemôže napísať, že migrácia sa zakazuje

Nech sa páči, pán Lajčák, vysvetľovať globálny kompakt kolegom aj voličom.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.