Víťazní hodnotitelia reštaurácií varili s J. Žídekom

Keďže sa hovorí hlas ľudu - hlas boží, príležitosť hodnotiť reštaurácie združené na stránke restauracie.sme.sk, nechávame na ich návštevníkov. A tým, ktorým sa nelení zapájať sa do tejto aktivity, sme ponúkli aj súťaž. Jej víťazi mohli variť so známym šéfkuchárom Jaroslavom Žídekom.

Kuchyňa školy varenia.(Zdroj: http://www.pregurmanov.sk/)

Gastronomický web magazín restauracie.sme.sk združuje na jednom mieste niečo cez 4 500 reštauračných podnikov. Súťaž hodnotiteľov sme odštartovali v polovici vlaňajšieho novembra a trvala do polovice januára tohto roku. Na výhercov čakalo niekoľko skvelých cien, okrem iného aj účasť na Škole varenia s populárnym šéfkuchárom Jaroslavom Žídekom, ktorý inak vedie vlastnú reštauráciu v bratislavskom Hoteli Albrecht.

V starom vinohradníckom dome

Do školy sme sa vybrali do mestečka pod Malými Karpatmi – Svätého Jura. Tamojšia  škola varenia, ktorú pred pár rokmi založili manželia Nackinovci, má originálnu atmosféru. Sídli vo vinohradníckom dome z 18. storočia.
Počas celého roka sa v nej na rôznych kurzoch stretávajú začiatočníci i pokročilí gurmáni, z ktorých sa však celkom iste môžu raz stať šéfkuchári, lebo ako tvrdia majitelia školy, variť môže každý, kto prejaví záujem a neodradí ho trochu „zašpiniť" si ruky pri práci.
To najdôležitejšie je, že v svätojurskej škole učia tí najlepší šéfkuchári z najlepších slovenských reštaurácií. A keďže počet účastníkov je limitovaný na 12, ide naozaj o osobný prístup.
Výber z ponuky kurzov je bohatý. V máji tohto roku to bude napríklad francúzska i japonská kuchyňa, na rad príde príprava minutiek, terín & co., steakov, grilovanie i varenie na pare, príprava netradičných polievok a na svoje si prídu aj moderní chlapi, ktorí budú variť minútky z troch surovín. Veľký záujem je aj o výučbu pečenia moderných makroniek či kurz pre ortodoxných mäsožravcov.

Zvíťazila ázijská kuchyňa

Naši traja výhercovia Richard Tóth, Anna Zajacová a Jakub Remšík si z ponuky kurzov vybrali ázijskú kuchyňu. „Tá je predovšetkým o nekonečnom čistení a krájaní surovín,“ pripomenul J. Žídek a hneď účastníkov poučil, ako pri tom správne držať nôž, aby to nepocítili prsty. Už krájanie zeleniny na tenučké pásiky, čistenie tigrích kreviet či príprava thajského červeného karí ukázali, že ani pre jedného z prítomných žiakov nie je kuchyňa neznámym miestom a nepatria k tým, čo si hotové jedlo či už doma alebo v reštaurácii, dajú len položiť na stôl. 
A tak sa postupne spoločným úsilím pod prísnym okom nášho mentora rodili zeleninové rolky z ryžového papieru s kyslou sójovou omáčkou i vyprážané rolky z hovädzieho mäsa. Tigrie krevety nakoniec pristáli v skvelej ázijskej polievke, kde sme už požili aj vlastnoručne pripravené thajské červené karí. Medzitým sme naporciovali kurča a naložili do jogurtového nálevu. Na záver mala prísť sladká bodka v podobe indického karamelového krému Vatlapa.

Skúsení gurmáni

Varenie s Jardom, s ktorými sme si medzitým potykali, je veľká zábava.
Na svoje si prišla aj skúsená gazdinka Anka, ktorá kurz dostala ako dar od kolegyne Lenky Dzadíkovej z Divadelného ústavu. Prezradila, že jej najviac chutí to, čo si sama navarí. „Slovenské reštaurácie sú buď drahé, alebo variť v nich veľmi nevedia. Žiaľ, mám pocit, že mnohí návštevníci si už na to aj zvykli.“
Pozitívny vzťah k vareniu má aj ďalší z hodnotiteľov, Richard, povolaním programátor. Veď ešte aj pre kurzom stihol pripraviť priateľke a babke kuracie soté s vínom. „Najviac ale milujem taliansku kuchyňu,“ hovorí. „Jedlá mi totiž pripravuje mama, ktorá v Taliansku pracuje. Ale rád sa naučím aj nové veci z ázijskej,“ dodáva.
Medzi „IT-čkárov“ patrí aj Juraj. Hodnotenie reštaurácii patrí k jeho koníčkom a rád sa podľa hodnotení iných orientuje. Často pracuje v zahraničí, takže dobre pozná aj svetovú kuchyňu. „Slovenské reštauračná scéna bola podľa mňa ešte pred pár rokmi katastrofou, ale teraz je vidí veľký pokrok. „Najradšej vyhľadávam v Bratislave malé lokálne podniky s originálnou atmosférou, kde sa snažím rýchlo zoznámiť s majiteľmi a tí mi potom vedia pripraviť to, čo mám naozaj rád.“

A ako skončil náš kurz ázijskej kuchyne? Čo sme si navarili, to sme si aj zjedli. Boli to hlavne zásluhou nášho mentora J. Žídeka skvelé jedlá. 

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Neobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.