SME

Víťazní hodnotitelia reštaurácií varili s J. Žídekom

Keďže sa hovorí hlas ľudu - hlas boží, príležitosť hodnotiť reštaurácie združené na stránke restauracie.sme.sk, nechávame na ich návštevníkov. A tým, ktorým sa nelení zapájať sa do tejto aktivity, sme ponúkli aj súťaž. Jej víťazi mohli variť so známym šéfkuchárom Jaroslavom Žídekom.

Kuchyňa školy varenia.Kuchyňa školy varenia. (Zdroj: http://www.pregurmanov.sk/)

Gastronomický web magazín restauracie.sme.sk združuje na jednom mieste niečo cez 4 500 reštauračných podnikov. Súťaž hodnotiteľov sme odštartovali v polovici vlaňajšieho novembra a trvala do polovice januára tohto roku. Na výhercov čakalo niekoľko skvelých cien, okrem iného aj účasť na Škole varenia s populárnym šéfkuchárom Jaroslavom Žídekom, ktorý inak vedie vlastnú reštauráciu v bratislavskom Hoteli Albrecht.

V starom vinohradníckom dome

Do školy sme sa vybrali do mestečka pod Malými Karpatmi – Svätého Jura. Tamojšia  škola varenia, ktorú pred pár rokmi založili manželia Nackinovci, má originálnu atmosféru. Sídli vo vinohradníckom dome z 18. storočia.
Počas celého roka sa v nej na rôznych kurzoch stretávajú začiatočníci i pokročilí gurmáni, z ktorých sa však celkom iste môžu raz stať šéfkuchári, lebo ako tvrdia majitelia školy, variť môže každý, kto prejaví záujem a neodradí ho trochu „zašpiniť" si ruky pri práci.
To najdôležitejšie je, že v svätojurskej škole učia tí najlepší šéfkuchári z najlepších slovenských reštaurácií. A keďže počet účastníkov je limitovaný na 12, ide naozaj o osobný prístup.
Výber z ponuky kurzov je bohatý. V máji tohto roku to bude napríklad francúzska i japonská kuchyňa, na rad príde príprava minutiek, terín & co., steakov, grilovanie i varenie na pare, príprava netradičných polievok a na svoje si prídu aj moderní chlapi, ktorí budú variť minútky z troch surovín. Veľký záujem je aj o výučbu pečenia moderných makroniek či kurz pre ortodoxných mäsožravcov.

SkryťVypnúť reklamu

Zvíťazila ázijská kuchyňa

Naši traja výhercovia Richard Tóth, Anna Zajacová a Jakub Remšík si z ponuky kurzov vybrali ázijskú kuchyňu. „Tá je predovšetkým o nekonečnom čistení a krájaní surovín,“ pripomenul J. Žídek a hneď účastníkov poučil, ako pri tom správne držať nôž, aby to nepocítili prsty. Už krájanie zeleniny na tenučké pásiky, čistenie tigrích kreviet či príprava thajského červeného karí ukázali, že ani pre jedného z prítomných žiakov nie je kuchyňa neznámym miestom a nepatria k tým, čo si hotové jedlo či už doma alebo v reštaurácii, dajú len položiť na stôl. 
A tak sa postupne spoločným úsilím pod prísnym okom nášho mentora rodili zeleninové rolky z ryžového papieru s kyslou sójovou omáčkou i vyprážané rolky z hovädzieho mäsa. Tigrie krevety nakoniec pristáli v skvelej ázijskej polievke, kde sme už požili aj vlastnoručne pripravené thajské červené karí. Medzitým sme naporciovali kurča a naložili do jogurtového nálevu. Na záver mala prísť sladká bodka v podobe indického karamelového krému Vatlapa.

SkryťVypnúť reklamu

Skúsení gurmáni

Varenie s Jardom, s ktorými sme si medzitým potykali, je veľká zábava.
Na svoje si prišla aj skúsená gazdinka Anka, ktorá kurz dostala ako dar od kolegyne Lenky Dzadíkovej z Divadelného ústavu. Prezradila, že jej najviac chutí to, čo si sama navarí. „Slovenské reštaurácie sú buď drahé, alebo variť v nich veľmi nevedia. Žiaľ, mám pocit, že mnohí návštevníci si už na to aj zvykli.“
Pozitívny vzťah k vareniu má aj ďalší z hodnotiteľov, Richard, povolaním programátor. Veď ešte aj pre kurzom stihol pripraviť priateľke a babke kuracie soté s vínom. „Najviac ale milujem taliansku kuchyňu,“ hovorí. „Jedlá mi totiž pripravuje mama, ktorá v Taliansku pracuje. Ale rád sa naučím aj nové veci z ázijskej,“ dodáva.
Medzi „IT-čkárov“ patrí aj Juraj. Hodnotenie reštaurácii patrí k jeho koníčkom a rád sa podľa hodnotení iných orientuje. Často pracuje v zahraničí, takže dobre pozná aj svetovú kuchyňu. „Slovenské reštauračná scéna bola podľa mňa ešte pred pár rokmi katastrofou, ale teraz je vidí veľký pokrok. „Najradšej vyhľadávam v Bratislave malé lokálne podniky s originálnou atmosférou, kde sa snažím rýchlo zoznámiť s majiteľmi a tí mi potom vedia pripraviť to, čo mám naozaj rád.“

SkryťVypnúť reklamu

A ako skončil náš kurz ázijskej kuchyne? Čo sme si navarili, to sme si aj zjedli. Boli to hlavne zásluhou nášho mentora J. Žídeka skvelé jedlá. 

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  2. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  3. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  4. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  5. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  6. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  7. Na Marka oharka do jarka
  8. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 24 546
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 518
  3. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 8 558
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 408
  5. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 7 333
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 272
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 851
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 3 574
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Prácu šéfkuchára berie zároveň ako svoje hobby.

Život v zahraničí mu je prirodzenejší.


Michal Kordoš sa momentálne venuje kurzom varenia a pop-upom.

Varil v michelinských reštauráciách.


22

Hľadáte jedinečné gastronomické zážitky? Objavte výnimočné reštaurácie, ktoré ponúkajú nezabudnuteľné špeciality.


Peter Slačka v januári začal variť pre bistro Jolk.

Varil aj v michelinskej reštaurácii.


11
SkryťZatvoriť reklamu