SME

Reštaurácia Verne: Ostanete jej verní pre prijateľné ceny, dobré jedlo a luxusnú lokalitu

Dať si dobré jedlo a k tomu nejaký nápoj v absolútnom centre Bratislavy asi nie je každodenným zvykom obyvateľov hlavného mesta.

Existujú podniky, ktoré sú svojou lokalitou luxusné, no napriek tomu vás finančne nezruinujú. Takým je napríklad reštaurácia Verne.

Reštaurácia Verne na Hviezdoslavovom námestí je jedným z mála podnikov v absolútnom centre mesta, kde sa dobre najete a zároveň tam nenecháte sumu, za ktorú by ste inak nakúpili potraviny na mesiac. Ide o naozaj nenápadný podnik, ktorý pri prechádzaní námestím ľahko prehliadnete, aj mne samej sa to niekoľkokrát podarilo.

Verne je reštauráciou, ktorá je väčšinou úplne plná a to takmer v každom čase. Vidíte tu ľudí na pracovných obedoch, zahraničných turistov, študentov aj celé rodiny. Nejde o veľký podnik. Neraz sa mi stalo, že som vo Verne nevedela nájsť voľné miesto, preto je lepšie si nechať stôl pred plánovaným obedom či večerou rezervovať.

Verne vás vytrhne z reality

Interiér reštaurácie má narozdiel od sterilných bistier silnú atmosféru. Starožitný nábytok, čalúnené pohovky, tapety, knihy Julesa Verna, staré rádiá, písacie stroje a množstvo iných vintage prvkov vás na chvíľu vytrhnú z reality Bratislavy 21. storočia. Nedá sa povedať, že by atmosféra vo Verne bola totožná s parížskymi kaviarňami zo začiatku minulého storočia, skôr je to taká klasická stredoeurópska kópia tradičných francúzskych podnikov.

V stredu o jednej poobede bol, na moje prekvapenie, podnik skôr prázdny než plný. Na niekoľkých stoloch svietili rezervácie, pri iných posedávali turisti pri víne a pracujúci dojedali obed počas poludňajšej pauzy. My sme obed začali spôsobom netypickým pre v strede pracovného týždňa a nechali si priniesť veľkú čapovanú Plzeň. Za polliter osvedčenej značky piva zaplatíte vo Verne 1,70 eura, čo je už štandardná cena piva v bratislavskom Starom meste.

Zaujímavá polievka, netradičné cestoviny

Verne nemá pevnú ponuku polievok, na každý deň je v ponuke iná ako polievka dňa. Počas našej návštevy to bola krémová tekvicovo-cviklová polievka. Úroveň servírovania polievky za 1,79 eura bola vyššia než pri polievke k dennému menu. Okrem cviklovej šťavy nechýbal lístok bazalky a parmezán. Tekvicový krém ponúkajú už takmer všetky reštaurácie, no tento bol špeciálny v tom, že zopár kvapiek cviklovej šťavy na vrchu dodalo jedlu špecifickú chuť. Keď čašník polievku priniesol, jej teplota bola optimálna. Taká, pri ktorej si ani nepopálite jazyk, no ani ju nemáte chuť vrátiť s tým, že studené gazpacho ste si neobjednali.

Reštaurácia má širokú ponuku cestovín, šalátov, mäsových aj vegetariánskych jedál, teda takmer čokoľvek od francúzskych zemiakov po hovädzí steak. Osobne si vo Verne často dávam cestoviny. Mojimi obľúbenými sú čierne špagety s lososom za 6,80 eura. Čierne špagety, ktoré majú svoju farbu vďaka "atramentu" sépie sú vynikajúce s rybami či morskými plodmi a na Slovensku nie je veľa reštaurácií, ktoré ich ponúkajú. Vo Verne si ich však môžete dať s krevetami alebo s lososom. Toto jedlo ma pri poslednej návšteve podniku ani neprekvapilo, ale ani nesklamalo.

Prečítajte si tiež: Reštaurácia Kolkovňa: Českú kuchyňu zapijete poctivým pivom nielen v Prahe Čítajte 

Čierne špagety, ktoré sú prirodzene tuhšie ako klasické, boli akurát uvarené. V mnohých slovenských reštauráciách sa lososom alebo morskými plodmi veľmi šetrí a ak si objednáte šalát či cestoviny s lososom, dostanete kúsok ryby, ktorý je skôr ozdobou, než hlavnou ingredienciou jedla. V prípade týchto špagiet to však neplatí a lososa je tam viac než dosť. Jedlo nie je suché, lebo okrem grilovanej ryby a parmezánu sú špagety poliate smotanovou omáčkou. Tá má skôr neutrálnu chuť a je na vás, či si ju dochutíte soľou a citrónom.

Ani luxus, ani vývarovňa

Obsluha nie je žiadnym výrazným elementom, ktorý by ste si zapamätali pozitívne či negatívne. Na nič nečakáte príliš dlho, nedostanete však ani žiadnu prehnanú starostlivosť a pravidelné uisťovanie, či vám niečo nechýba, teda príjemný priemer. Pre mňa má však Verne jedno veľké mínus. Prekáža mi, nedostatočné vetranie v podniku. Kuchynské pachy veľmi výrazne prerážajú do priestorov reštaurácie, ak teda sedíte v podniku dlhšie, ľahko napáchnete gulášom. Pachy vývarovne tiež dokážu výrazne pokaziť inak príjemnú atmosféru tohto miesta.

Verne nie je luxusnou reštauráciou, kde vám naservírujú dva hrášky a štvrť zemiaku na polmetrový tanier, nie je to však ani žiadna lacná "menučkáreň" so solamylovými polievkami a všetkým vyprážaným. Je to príjemný priemer, a to v zmysle cien, ponuky, chuti jedál, obsluhy aj priestoru. Len tá lokalita je ozaj bratislavským nadštandardom.

Sekciu Poď na pivo vám prináša Pilsner Urquell, partner projektu.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieťna tomto linku.

Autor: Viktória

Komerčné články

  1. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  4. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  7. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  8. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  1. Kaufland pozýva na letnú oslavu plnú farieb: príde Tina aj Kali
  2. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  4. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  5. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  7. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  8. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  1. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 6 772
  2. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 6 394
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 5 315
  4. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 4 307
  5. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 4 127
  6. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 3 747
  7. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 2 882
  8. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi 2 085
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


7
SkryťZatvoriť reklamu