INZERCIA

Reštaurácia Verne: Ostanete jej verní pre prijateľné ceny, dobré jedlo a luxusnú lokalitu

Dať si dobré jedlo a k tomu nejaký nápoj v absolútnom centre Bratislavy asi nie je každodenným zvykom obyvateľov hlavného mesta.

Existujú podniky, ktoré sú svojou lokalitou luxusné, no napriek tomu vás finančne nezruinujú. Takým je napríklad reštaurácia Verne.

Reštaurácia Verne na Hviezdoslavovom námestí je jedným z mála podnikov v absolútnom centre mesta, kde sa dobre najete a zároveň tam nenecháte sumu, za ktorú by ste inak nakúpili potraviny na mesiac. Ide o naozaj nenápadný podnik, ktorý pri prechádzaní námestím ľahko prehliadnete, aj mne samej sa to niekoľkokrát podarilo.

Verne je reštauráciou, ktorá je väčšinou úplne plná a to takmer v každom čase. Vidíte tu ľudí na pracovných obedoch, zahraničných turistov, študentov aj celé rodiny. Nejde o veľký podnik. Neraz sa mi stalo, že som vo Verne nevedela nájsť voľné miesto, preto je lepšie si nechať stôl pred plánovaným obedom či večerou rezervovať.

Verne vás vytrhne z reality

Interiér reštaurácie má narozdiel od sterilných bistier silnú atmosféru. Starožitný nábytok, čalúnené pohovky, tapety, knihy Julesa Verna, staré rádiá, písacie stroje a množstvo iných vintage prvkov vás na chvíľu vytrhnú z reality Bratislavy 21. storočia. Nedá sa povedať, že by atmosféra vo Verne bola totožná s parížskymi kaviarňami zo začiatku minulého storočia, skôr je to taká klasická stredoeurópska kópia tradičných francúzskych podnikov.

V stredu o jednej poobede bol, na moje prekvapenie, podnik skôr prázdny než plný. Na niekoľkých stoloch svietili rezervácie, pri iných posedávali turisti pri víne a pracujúci dojedali obed počas poludňajšej pauzy. My sme obed začali spôsobom netypickým pre v strede pracovného týždňa a nechali si priniesť veľkú čapovanú Plzeň. Za polliter osvedčenej značky piva zaplatíte vo Verne 1,70 eura, čo je už štandardná cena piva v bratislavskom Starom meste.

Zaujímavá polievka, netradičné cestoviny

Verne nemá pevnú ponuku polievok, na každý deň je v ponuke iná ako polievka dňa. Počas našej návštevy to bola krémová tekvicovo-cviklová polievka. Úroveň servírovania polievky za 1,79 eura bola vyššia než pri polievke k dennému menu. Okrem cviklovej šťavy nechýbal lístok bazalky a parmezán. Tekvicový krém ponúkajú už takmer všetky reštaurácie, no tento bol špeciálny v tom, že zopár kvapiek cviklovej šťavy na vrchu dodalo jedlu špecifickú chuť. Keď čašník polievku priniesol, jej teplota bola optimálna. Taká, pri ktorej si ani nepopálite jazyk, no ani ju nemáte chuť vrátiť s tým, že studené gazpacho ste si neobjednali.

Reštaurácia má širokú ponuku cestovín, šalátov, mäsových aj vegetariánskych jedál, teda takmer čokoľvek od francúzskych zemiakov po hovädzí steak. Osobne si vo Verne často dávam cestoviny. Mojimi obľúbenými sú čierne špagety s lososom za 6,80 eura. Čierne špagety, ktoré majú svoju farbu vďaka "atramentu" sépie sú vynikajúce s rybami či morskými plodmi a na Slovensku nie je veľa reštaurácií, ktoré ich ponúkajú. Vo Verne si ich však môžete dať s krevetami alebo s lososom. Toto jedlo ma pri poslednej návšteve podniku ani neprekvapilo, ale ani nesklamalo.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Reštaurácia Kolkovňa: Českú kuchyňu zapijete poctivým pivom nielen v Prahe

Čierne špagety, ktoré sú prirodzene tuhšie ako klasické, boli akurát uvarené. V mnohých slovenských reštauráciách sa lososom alebo morskými plodmi veľmi šetrí a ak si objednáte šalát či cestoviny s lososom, dostanete kúsok ryby, ktorý je skôr ozdobou, než hlavnou ingredienciou jedla. V prípade týchto špagiet to však neplatí a lososa je tam viac než dosť. Jedlo nie je suché, lebo okrem grilovanej ryby a parmezánu sú špagety poliate smotanovou omáčkou. Tá má skôr neutrálnu chuť a je na vás, či si ju dochutíte soľou a citrónom.

Ani luxus, ani vývarovňa

Obsluha nie je žiadnym výrazným elementom, ktorý by ste si zapamätali pozitívne či negatívne. Na nič nečakáte príliš dlho, nedostanete však ani žiadnu prehnanú starostlivosť a pravidelné uisťovanie, či vám niečo nechýba, teda príjemný priemer. Pre mňa má však Verne jedno veľké mínus. Prekáža mi, nedostatočné vetranie v podniku. Kuchynské pachy veľmi výrazne prerážajú do priestorov reštaurácie, ak teda sedíte v podniku dlhšie, ľahko napáchnete gulášom. Pachy vývarovne tiež dokážu výrazne pokaziť inak príjemnú atmosféru tohto miesta.

Verne nie je luxusnou reštauráciou, kde vám naservírujú dva hrášky a štvrť zemiaku na polmetrový tanier, nie je to však ani žiadna lacná "menučkáreň" so solamylovými polievkami a všetkým vyprážaným. Je to príjemný priemer, a to v zmysle cien, ponuky, chuti jedál, obsluhy aj priestoru. Len tá lokalita je ozaj bratislavským nadštandardom.

Sekciu Poď na pivo vám prináša Pilsner Urquell, partner projektu.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieťna tomto linku.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Čudne rozdelené peniaze siahajú ku Kaliňákovmu známemu

Spoločnosť Highchem s pätnástimi zamestnancami a vyše miliónovými tržbami nemá podľa hodnotenia dostatočné odborné kapacity.

DOMOV

Sieť čelí exekúciám, dlžoby nespláca ani SDKÚ

Sieť nezaplatila vyše 500-tisíc eur, pre ktoré ju naháňajú exekútori.

Neprehliadnite tiež

Neobmedzujte v sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom

Všimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dva, tri , štyri...

Svet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U

Arabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.

Rýchlo a zdravo vo vlastnej réžii

So zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.

Ako si doma pripraviť suši, pozrite si podrobný postup

Prečo hipsteri uprednostňujú surovú rybu pred údenáčmi?