Aká by to bola Veľká noc bez vajíčok a údenej šunky?

Mnohým z nás sa vôňa údenej šunky spája s detstvom a veľkonočným obdobím. Najlepšie chutila tradičná domáca, ktorú nám mamy či babičky podávali s vajíčkom, syrovou hrudkou, zeleninou a veľkonočným chlebíkom.

(Zdroj: dmagazine.com)

Dnes si ale na veľkonočné špeciality možno zájsť aj do niektorej zo slovenských reštaurácii. Je veľa takých, ktoré sa rozhodli pripomínať si slovenské tradície a domáca šunku spolu s rôznymi jedlami z vajíčok na jedálnych lístkoch nechýba. Takže netreba doma vyvárať a v pohodli sa nechať obslúžiť.

Hľadanie vajíčok

V River Bank Restaurante v bratislavskom Grand hoteli River Park na nábreží Dunaja nachystali na veľkonočnú nedeľu obed pre celé rodiny zameraný najmä na deti. Práve pre ne je pripravený sprievodný program. V priestoroch hotela budú hľadať veľkonočné vajíčka a zabavia sa aj s animátorom v detskom kútiku. Okrem toho môžu rodičia deti vopred prihlásiť na módnu prehliadku a tie sa tak budú môcť prejsť po móle a predviesť detskú kolekciu z Alizé.

V reštaurácii Brasserie Anjou v bratislavskom hoteli Sheraton zase nachystali na Veľkonočnú nedeľu pre hostí Veľkonočný brunch. Chýbať na ňom nebudú napríklad koláčiky zo semoliny plnené zeleninou a jogurtom a iné dobroty. A samozrejme aj údená šunka upečená na mede. Na svoje si prídu aj milovníci jahňaciny, ktorá tiež patrí k typicky jarným jedlám. A slávnostnú náladu doplní aj dezert v podobe veľkonočného baránka s mandľami, sušeným ovocím a čokoládovou omáčkou.

Veľkonočné špeciality nachystali pre svojich hostí aj šéfkuchári rezortu Panoráma na Štrbskom Plese, bratislavského hotela Ponteo, Agropenziónu Adam na Myjave, Hotela Hubert v Gerlachove a mnohí iní. V reštaurácii Slnečnica v Malinove ponúkajú hosťom na Veľkonočný pondelok zľavu ma jedlá.

Pre maškrtné jazýčky

Aj bratislavská reštaurácia Fresh! v hoteli Crowne Plaza sa na veľkonočných hostí dobre pripravila. Šéfkuchár Peter Dudáš nachystal vlastný recept, ktorý rád prezradí aj svojim hosťom. Jeho jemné údená šunka nie je z bravčového, ale hovädzieho mäsa – konkrétne z falošnej sviečkovice. Skôr, ako sa dostala do udiarne, najskôr štyri až šesť dní zrela v špeciálnej marináde z údenej soli, oleja, čierneho korenia, čerstvého tymiánu, kryštálového cukru, bobkového listu a cesnaku vo vákuovom vrecúšku. Po zaúdení pomocou bukových pilín sa potom ešte piekla pri nízkej teplote štyri hodiny.

Sušená, dusená i údená

Už len vymenovanie tých najznámejších šuniek a nielen veľkonočných, hovorí o rozdielnosti technológie výroby. Niektoré sú sušené, iné dusené či varené, alebo aj údené. Pri cestách najmä Španielskom radi obdivujeme obrovské šunky visiace pod plafónmi barov, podložené mištičkami, kam z nich odkvapkáva tuk. Dusenú šunku naopak treba uchovávať v chlade, inak by sa pokazila.

Rozdiel medzi šunkou dusenou a sušenou však nie je len v chuti, ale aj konzistencii. Kým sušená šunka by mala byť v náreze suchá, plátok dusenej naopak vlhký, šťavnatý. Je to zásluhou soli, ktorá viaže vodu. Ružovú farbu jej dodáva dusitanová soliaca zmes, skrátene rýchlosoľ. Tá zvyčajne obsahuje okrem soli aj koreniny, ale zväčša tiež konzervanty, farbivá a príchute, čo sú zvyčajne často spomínané éčka.

A pozor, rýchlosoľ zvyčajne nechýba ani vo výrobkoch, ktoré sa hrdia názvami farmárske a ich predajcovia si za túto „výnimočnosť“ pýtajú neraz nehorázne ceny. Najspoľahlivejšie sú preto osobné skúsenosti, poznanie nielen výrobcu, ale aj jeho pracovných postupov a poctivosti.    


          Hlavné správy zo Sme.sk

          DOMOV

          Šéf polície Gašpar ide do civilu. Saková plánuje väčšie zmeny

          Ministerka Saková predstaví nového šéfa polície v pondelok. Ohlasuje väčšie zmeny.

          DOBRÉ RÁNO

          Dobré ráno: Fico sa už dohaduje s opozíciou. Čo sa deje v koalícii?

          Ako Most povedal, že nepodporí návrh Smeru.

          TECH

          Pozemské deti nemajú na Marse šancu

          Budú kolonizátormi červenej planéty ľudia so zmenenou DNA?

          Neprehliadnite tiež

          Viete, ako chutí dobrá káva?

          Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

          Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

          O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

          Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

          Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.