Aká by to bola Veľká noc bez vajíčok a údenej šunky?

Mnohým z nás sa vôňa údenej šunky spája s detstvom a veľkonočným obdobím. Najlepšie chutila tradičná domáca, ktorú nám mamy či babičky podávali s vajíčkom, syrovou hrudkou, zeleninou a veľkonočným chlebíkom.

(Zdroj: dmagazine.com)

Dnes si ale na veľkonočné špeciality možno zájsť aj do niektorej zo slovenských reštaurácii. Je veľa takých, ktoré sa rozhodli pripomínať si slovenské tradície a domáca šunku spolu s rôznymi jedlami z vajíčok na jedálnych lístkoch nechýba. Takže netreba doma vyvárať a v pohodli sa nechať obslúžiť.

Hľadanie vajíčok

V River Bank Restaurante v bratislavskom Grand hoteli River Park na nábreží Dunaja nachystali na veľkonočnú nedeľu obed pre celé rodiny zameraný najmä na deti. Práve pre ne je pripravený sprievodný program. V priestoroch hotela budú hľadať veľkonočné vajíčka a zabavia sa aj s animátorom v detskom kútiku. Okrem toho môžu rodičia deti vopred prihlásiť na módnu prehliadku a tie sa tak budú môcť prejsť po móle a predviesť detskú kolekciu z Alizé.

V reštaurácii Brasserie Anjou v bratislavskom hoteli Sheraton zase nachystali na Veľkonočnú nedeľu pre hostí Veľkonočný brunch. Chýbať na ňom nebudú napríklad koláčiky zo semoliny plnené zeleninou a jogurtom a iné dobroty. A samozrejme aj údená šunka upečená na mede. Na svoje si prídu aj milovníci jahňaciny, ktorá tiež patrí k typicky jarným jedlám. A slávnostnú náladu doplní aj dezert v podobe veľkonočného baránka s mandľami, sušeným ovocím a čokoládovou omáčkou.

Veľkonočné špeciality nachystali pre svojich hostí aj šéfkuchári rezortu Panoráma na Štrbskom Plese, bratislavského hotela Ponteo, Agropenziónu Adam na Myjave, Hotela Hubert v Gerlachove a mnohí iní. V reštaurácii Slnečnica v Malinove ponúkajú hosťom na Veľkonočný pondelok zľavu ma jedlá.

Pre maškrtné jazýčky

Aj bratislavská reštaurácia Fresh! v hoteli Crowne Plaza sa na veľkonočných hostí dobre pripravila. Šéfkuchár Peter Dudáš nachystal vlastný recept, ktorý rád prezradí aj svojim hosťom. Jeho jemné údená šunka nie je z bravčového, ale hovädzieho mäsa – konkrétne z falošnej sviečkovice. Skôr, ako sa dostala do udiarne, najskôr štyri až šesť dní zrela v špeciálnej marináde z údenej soli, oleja, čierneho korenia, čerstvého tymiánu, kryštálového cukru, bobkového listu a cesnaku vo vákuovom vrecúšku. Po zaúdení pomocou bukových pilín sa potom ešte piekla pri nízkej teplote štyri hodiny.

Sušená, dusená i údená

Už len vymenovanie tých najznámejších šuniek a nielen veľkonočných, hovorí o rozdielnosti technológie výroby. Niektoré sú sušené, iné dusené či varené, alebo aj údené. Pri cestách najmä Španielskom radi obdivujeme obrovské šunky visiace pod plafónmi barov, podložené mištičkami, kam z nich odkvapkáva tuk. Dusenú šunku naopak treba uchovávať v chlade, inak by sa pokazila.

Rozdiel medzi šunkou dusenou a sušenou však nie je len v chuti, ale aj konzistencii. Kým sušená šunka by mala byť v náreze suchá, plátok dusenej naopak vlhký, šťavnatý. Je to zásluhou soli, ktorá viaže vodu. Ružovú farbu jej dodáva dusitanová soliaca zmes, skrátene rýchlosoľ. Tá zvyčajne obsahuje okrem soli aj koreniny, ale zväčša tiež konzervanty, farbivá a príchute, čo sú zvyčajne často spomínané éčka.

A pozor, rýchlosoľ zvyčajne nechýba ani vo výrobkoch, ktoré sa hrdia názvami farmárske a ich predajcovia si za túto „výnimočnosť“ pýtajú neraz nehorázne ceny. Najspoľahlivejšie sú preto osobné skúsenosti, poznanie nielen výrobcu, ale aj jeho pracovných postupov a poctivosti.    

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRA SCHUTZA

Plagiátor z parlamentu a český škandál desaťročia (Schutzov týždeň)

Dankove myšlienky si zaslúžia tvrdé dosky.

KOŠICE KORZÁR

Košický rektor o Dankovej kauze: Právnická fakulta môže mať zhodu do 40 percent

Odhalili i plagiát s 2-percentnou zhodou.

EKONOMIKA

Dali si zatepliť panelák, teraz hrozí, že budú musieť zaplatiť státisíce

Vlastníci si musia dať pozor, čo podpisujú.

Neprehliadnite tiež

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.

Vybrali sme jedenásť receptov na nepečené jablkové koláče

Jeseň vonia jablkami, pochutiť si môžete aj bez pečenia.