SME

Keď kuchár pošíruje, tak nevarí

Pri študovaní jedálnych lístkov často natrafíme na výraz pošírované mäso, ryby, ale aj ovocie či zeleninu. Čo zázračné teda máme očakávať na tanieri?

(Zdroj: Fotolia.com)

Pošírovanie (pocher – francúzsky výraz, poaching – anglický, pochieren – nemecký) je jednou zo známych a obľúbených kuchárskych techník. Možno sa vám však bude zdať, že takto pripravené jedlo nie je ničím výnimočným – surovina bola len uvarená. A tak vám napríklad pošírované hovädzie mäso môže pripomenúť to, čo vaša mama vytiahla v nedeľu z tradičnej hovädzej polievky a jedávali ste ho s horčicou a chrenom, prípadne nejakou omáčkou.

Stratené vajcia

Aj keď istá podobnosť tam nesporne je, o zhode sa hovoriť nedá.  Pošírovanie sa od bežného varenia líši v tom, že v tomto prípade sa suroviny nechajú v horúcej vode či inej tekutine iba krátku dobu. Teplota pri tejto úprave nesmie prevýšiť 95 °C a obvykle je to 80 °C. Nejde teda o varenie.

SkryťVypnúť reklamu

Táto metóda sa spočiatku používala pri príprave „stratených“ vajec, kedy sa obsah škrupinky jednoducho vyklepol do horúcej vody.  Dnes sa pošírovaním pripravujú  ryby, ustrice, mäso, jemné knedlíčky, malé klobásky, prípadne aj hydina. Pošírovať sa dá ale aj zelenina a ponúknu vám ju napríklad ako prílohu ku grilovanej panenke v bratislavskej reštaurácii Reduta.

Výhodou tejto metódy je, že v upravovaných surovinách sa zachovajú zdraviu prospešné látky, prirodzená chuť, farba,  šťavnatosť a jemná štruktúra. Tekutinou, v ktorej sa pošíruje, býva najčastejšie voda ochutená rôznymi ingredienciami, ako je koreňová zelenina a rôzne druhy korenia. Vhodné sú aj rôzne nálevy, vývary napríklad zeleninový nálev court bouillon, kde nesmie chýbať okrem koreňovej zeleniny, cibule a póru ani fenikel a biele víno, ktoré mu pridajú typickú arómu. V prípade mäsa a rýb môžu na túto úpravu dobre poslúžiť mäsové a rybacie vývary.

SkryťVypnúť reklamu

Dá sa aj kombinovať

Je to obľúbený spôsob aj úpravy lososa, pstruha a iných rýb. V penzióne Dolina na Zemplínskej Šírave mávajú v ponuke pošírovanú tresku, ktorú podávajú na šafranovom rizote. Lahodná je aj pošírovaná bravčová panenka, akú dostanete v Penzióne Grand v Sládkovičove.

Techniky sa dajú ale aj kombinovať. Napríklad známy tatranský šéfkuchár Gabriel Kocáb keď ide piecť holuba, najskôr ho pošíruje.

Pri pošírovaní ovocia sa najčastejšie používa cukrový sirup ochutený voňavými koreninami, ako sú škorica, vanilka či badyán a bylinkami, trebárs mätou či medovkou. A ak sa pridá červené alebo biele vínom, chuť sa ešte zvýrazní. Výborne sa takto dajú pripraviť napríklad broskyne. V El Cafe restaurant v Bardejove tak pripravujú hrušky, ktoré ponúkajú spolu s parfait z gaštanov .

SkryťVypnúť reklamu

Nič nevyjde nazmar

A prečo kuchári v poslednom čase tak radi pošírujú? Odpoveď je jednoduchá: oproti obyčajnému vareniu má táto príprava výhodu, že mäso zostane šťavnaté a mäkučké. Jemnejšie druhy surovín, ako je rybacina, vajíčka či ovocia sa nezačnú rozpadávať.

Nazmar nevyjde ani tekutina, v ktorej sa daná surovina pošírovala. Hodí sa ako príloha v podobe redšej omáčky, a preto takéto jedlo vám často prinesú na stôl  v hlbokom tanieri. Môže však poslúžiť aj na prípravu polievok alebo omáčok.

Ak sa zatúlate do Talianska, môžete sa na jedálnom lístku stretnúť s názvom bollito misto, vo Francúzsku zase  pot-au-feu. V oboch prípadoch ide o tekutinu, v ktorej kuchár pošíroval hovädzie mäso. Dostanete to pravdepodobne ako prvý chod – v podobe vývaru alebo polievky. 

Komerčné články

  1. V Malackách vybudovali čajové impérium
  2. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  3. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  4. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  5. Od dnes len 3 dni – exotika s BUBO s 55% zľavou
  6. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  7. Bratislava Design Week 2025: Internát sa mení na kreatívny hub
  8. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  1. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  2. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  3. V Malackách vybudovali čajové impérium
  4. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  5. Učebnica TATRA SCOOL priblíži deťom svet peňazí modernou formou
  6. LESY SR otvorili predajňu Lesnícke pochúťky
  7. Z akcie pre kolegov spravil známy moderátor úspešný biznis
  8. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  1. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 29 495
  2. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 12 054
  3. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe 8 425
  4. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 8 019
  5. Ľuboš Fellner otvorene 5 681
  6. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom 4 410
  7. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 4 265
  8. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou 3 740
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu