INZERCIA

Hviezdy gastronomického neba na jednom mieste

Šéfkuchári špičkových reštaurácií sú ľudia zaneprázdnení – tých slovenských nevynímajúc. Ako povedal jeden z nich, ak by zrátal všetky hodiny, ktoré v kuchyni strávil, tak by mal nárok na dôchodok už pred štyridsiatkou.

Gabriel KocákGabriel Kocák(Zdroj: http://konferencie.etrend.sk/)

Ale predsa len existuje jedna príležitosť v roku, na ktorú si čas urobia a kde možno vidieť a stretnúť celú slovenskú gastronomickú špičku – tou je TREND konferencia HORECA manažment, ktorá sa koná vždy v marci (tento rok 9.-10. marca v hoteli Residence na Donovaloch) a s ňou spojené vyhlasovanie a odmeňovanie najlepších slovenských reštaurácií, hotelov, penziónov, šéfkuchárov, somelierov - TREND TOP Reštaurácie a hotely.

Odmeňovanie, bilancovanie a vymieňanie si názorov a skúseností je tá najpríjemnejšia časť programu konferencie, na pretras ale prídu aj závažnejšie témy, ktoré hýbu a rezonujú slovenskou gastronomickou scénou. Napríklad kde „brať a nekradnúť“ kvalitný a lojálny personál. Či už do kuchýň, alebo do servisu v časoch, keď dobrí kuchári a najmä šéfkuchári sú „nedostatkový tovar“ v celej Európe, o Slovensku ani nehovoriac. Tu ich reštaurácie, hotely a personálne agentúry hľadajú doslova ako ihly v kope sena... Tiež sa bude diskutovať, ako sem získať a udržať si ľudí, ktorí sa chcú vrátiť zo zahraničia, ako podchytiť mladých, napríklad tých, ktorí robia v reštauráciách povinné praxe.

Ďalšou pálčivou témou konferencie, ktorá dvíha tlak šéfkuchárom, prevádzkárom aj majiteľom reštaurácií, sú hygienické normy a predpisy, ktoré vyžaduje a kontroluje Úrad verejného zdravotníctva SR. Tu doslova a do písmena platí, že keď dvaja robia to isté, nie je to to isté a že to, čo sa môže a je dovolené v reštauračných kuchyniach v ostatných krajinách Európskej únie sa nemôže u nás. Aj keď legislatíva by mala všade platiť rovnaká. Jeden zo spíkrov k tejto téme, tatranský a televízny šéfkuchár Gabo Kocák, ktorý strávil 15 rokov v kuchyniach v zahraničí, tie „michelinovské“ nevynímajúc sa raz vyjadril, že na Slovensku sa musia dodržiavať nariadenia a predpisy, ako by sa varilo pre vesmírnu agentúru NASA. Prečo je to tak a ako to zmeniť, aj o tom sa bude hovoriť na TREND konferencií HORECA manažment 2016, ktorá sa uskutoční 9. – 10. marca na Donovaloch.

Aktuálny program a registráciu nájdete na stránke www.trendkonferencie.sk

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zločin v priamom prenose. Súd popísal kauzu nástenka

Aktéri kauzy mali podľa súdu politické krytie.

AUTO

Minúta po minúte: Mlynské nivy uzavreli, tvoria sa kolóny

Vodičov v Bratislave čakajú pre dva kľúčové projekty ťažké časy.

Stĺpček Petra Schutza

Nástenka sa stala súčasťou legendy len akosi omylom

Odkaz na úradnú tabuľu kdesi na rezortnej chodbe má svoje univerzálne využitie.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na najlepšie zimné dezerty s medom

Koláče, zákusky aj drobné pečivo.

Čokoládová marlenka
Špagety. Varíte ich správne?

Hostinec U Iváka je záhorská istota

Bez nadsádzky sa dá povedať, že v Hostinci u Iváka sa písali dejiny Záhorskej Bystrice. Veď od roku 1928, kedy ho manželia Štefan a Paula Ivákovci otvorili, nebolo v obci vážnejšej udalosti, ktorá by s týmto miestom nebola nejako spojená. Na to sa usilujú nadviazať aj noví prevádzkovatelia.

Zámocká palacinkáreň – Miesto, kde sa mení obyčajné na neobyčajné

Zámocká palacinkáreň je miesto, kde na Vás čakajú jedninečné palacinky, príjemná obsluha a posedenie s nádychom zámockej histórie.

Viete, ako pripraviť dokonalú kávu?

Káva je pre mnohých ľudí veľkým pôžitkom a dajú si na jej príprave a výslednej chuti skutočne záležať. Príprava správnej a kvalitnej kávy má presné pravidlá a pripraviť dokonalé espresso alebo cappuccino nie je vôbec jednoduché. V tomto krátkom kvíze zistíte, či aj vy máte správne znalosti o príprave tohto lahodného moku.