SME
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky
INZERCIA

Hviezdy gastronomického neba na jednom mieste

Šéfkuchári špičkových reštaurácií sú ľudia zaneprázdnení – tých slovenských nevynímajúc. Ako povedal jeden z nich, ak by zrátal všetky hodiny, ktoré v kuchyni strávil, tak by mal nárok na dôchodok už pred štyridsiatkou.

Gabriel KocákGabriel Kocák (Zdroj: http://konferencie.etrend.sk/)

Ale predsa len existuje jedna príležitosť v roku, na ktorú si čas urobia a kde možno vidieť a stretnúť celú slovenskú gastronomickú špičku – tou je TREND konferencia HORECA manažment, ktorá sa koná vždy v marci (tento rok 9.-10. marca v hoteli Residence na Donovaloch) a s ňou spojené vyhlasovanie a odmeňovanie najlepších slovenských reštaurácií, hotelov, penziónov, šéfkuchárov, somelierov - TREND TOP Reštaurácie a hotely.

Odmeňovanie, bilancovanie a vymieňanie si názorov a skúseností je tá najpríjemnejšia časť programu konferencie, na pretras ale prídu aj závažnejšie témy, ktoré hýbu a rezonujú slovenskou gastronomickou scénou. Napríklad kde „brať a nekradnúť“ kvalitný a lojálny personál. Či už do kuchýň, alebo do servisu v časoch, keď dobrí kuchári a najmä šéfkuchári sú „nedostatkový tovar“ v celej Európe, o Slovensku ani nehovoriac. Tu ich reštaurácie, hotely a personálne agentúry hľadajú doslova ako ihly v kope sena... Tiež sa bude diskutovať, ako sem získať a udržať si ľudí, ktorí sa chcú vrátiť zo zahraničia, ako podchytiť mladých, napríklad tých, ktorí robia v reštauráciách povinné praxe.

Skryť Vypnúť reklamu

Ďalšou pálčivou témou konferencie, ktorá dvíha tlak šéfkuchárom, prevádzkárom aj majiteľom reštaurácií, sú hygienické normy a predpisy, ktoré vyžaduje a kontroluje Úrad verejného zdravotníctva SR. Tu doslova a do písmena platí, že keď dvaja robia to isté, nie je to to isté a že to, čo sa môže a je dovolené v reštauračných kuchyniach v ostatných krajinách Európskej únie sa nemôže u nás. Aj keď legislatíva by mala všade platiť rovnaká. Jeden zo spíkrov k tejto téme, tatranský a televízny šéfkuchár Gabo Kocák, ktorý strávil 15 rokov v kuchyniach v zahraničí, tie „michelinovské“ nevynímajúc sa raz vyjadril, že na Slovensku sa musia dodržiavať nariadenia a predpisy, ako by sa varilo pre vesmírnu agentúru NASA. Prečo je to tak a ako to zmeniť, aj o tom sa bude hovoriť na TREND konferencií HORECA manažment 2016, ktorá sa uskutoční 9. – 10. marca na Donovaloch.

Skryť Vypnúť reklamu

Aktuálny program a registráciu nájdete na stránke www.trendkonferencie.sk

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Cynická obluda

Etalóny zodpovednosti

Najnezodpovednejší živel, aký sa v slovenskej politike za 10 rokov zjavil miluje slovo zodpovednosť.

Testovanie na nový koronavírus.

Koronavírus: Slovensko má denné maximum nakazených, v hre je lockdown (minúta po minúte)

Nakazených koronavírusom na Slovensku je 25 100 osôb. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Premiér Igor Matovič po stredajšom rokovaní vlády.
Česko má najvyššie tempo nárastu šírenia nákazy spomedzi okolitých krajín.

Neprehliadnite tiež

Ľubomír Trizuliak

HoReCa Summit 2020: Čo s gastronómiou v čase koronakrízy

Zapojte sa do diskusie s expertmi, ktorí sa podelia o skúsenosti z praxe a načrtnú predstavy o budúcnosti a fungovaní gastronómie.

#foodporn

Víno Bažalík: žije v maringotke a predáva biovína bez chémie

Víno zo Svätého Jura vyrábané ekologickými postupmi.

Michal Bažalík