SME

Hviezdy gastronomického neba na jednom mieste

Šéfkuchári špičkových reštaurácií sú ľudia zaneprázdnení – tých slovenských nevynímajúc. Ako povedal jeden z nich, ak by zrátal všetky hodiny, ktoré v kuchyni strávil, tak by mal nárok na dôchodok už pred štyridsiatkou.

Gabriel KocákGabriel Kocák (Zdroj: http://konferencie.etrend.sk/)

Ale predsa len existuje jedna príležitosť v roku, na ktorú si čas urobia a kde možno vidieť a stretnúť celú slovenskú gastronomickú špičku – tou je TREND konferencia HORECA manažment, ktorá sa koná vždy v marci (tento rok 9.-10. marca v hoteli Residence na Donovaloch) a s ňou spojené vyhlasovanie a odmeňovanie najlepších slovenských reštaurácií, hotelov, penziónov, šéfkuchárov, somelierov - TREND TOP Reštaurácie a hotely.

Odmeňovanie, bilancovanie a vymieňanie si názorov a skúseností je tá najpríjemnejšia časť programu konferencie, na pretras ale prídu aj závažnejšie témy, ktoré hýbu a rezonujú slovenskou gastronomickou scénou. Napríklad kde „brať a nekradnúť“ kvalitný a lojálny personál. Či už do kuchýň, alebo do servisu v časoch, keď dobrí kuchári a najmä šéfkuchári sú „nedostatkový tovar“ v celej Európe, o Slovensku ani nehovoriac. Tu ich reštaurácie, hotely a personálne agentúry hľadajú doslova ako ihly v kope sena... Tiež sa bude diskutovať, ako sem získať a udržať si ľudí, ktorí sa chcú vrátiť zo zahraničia, ako podchytiť mladých, napríklad tých, ktorí robia v reštauráciách povinné praxe.

SkryťVypnúť reklamu

Ďalšou pálčivou témou konferencie, ktorá dvíha tlak šéfkuchárom, prevádzkárom aj majiteľom reštaurácií, sú hygienické normy a predpisy, ktoré vyžaduje a kontroluje Úrad verejného zdravotníctva SR. Tu doslova a do písmena platí, že keď dvaja robia to isté, nie je to to isté a že to, čo sa môže a je dovolené v reštauračných kuchyniach v ostatných krajinách Európskej únie sa nemôže u nás. Aj keď legislatíva by mala všade platiť rovnaká. Jeden zo spíkrov k tejto téme, tatranský a televízny šéfkuchár Gabo Kocák, ktorý strávil 15 rokov v kuchyniach v zahraničí, tie „michelinovské“ nevynímajúc sa raz vyjadril, že na Slovensku sa musia dodržiavať nariadenia a predpisy, ako by sa varilo pre vesmírnu agentúru NASA. Prečo je to tak a ako to zmeniť, aj o tom sa bude hovoriť na TREND konferencií HORECA manažment 2016, ktorá sa uskutoční 9. – 10. marca na Donovaloch.

SkryťVypnúť reklamu

Aktuálny program a registráciu nájdete na stránke www.trendkonferencie.sk

Komerčné články

  1. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  5. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  6. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  7. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  8. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  1. Letná háčkovaná móda a kúsok mora u vás doma
  2. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  4. Ako znížiť vysoký tlak a cholesterol
  5. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  6. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  7. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  8. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 10 383
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 10 204
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 4 888
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 3 031
  5. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 239
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 1 869
  7. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 1 787
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 1 577
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Eva a Peter Janíčkovci

Keď Eva a Peter Janíčkovci začali budovať Château Gbeľany, mali jasnú víziu - vytvoriť miesto, kde reštaurácia nebude len súčasťou hotela, ale samostatným dôvodom na návrat.


Cenu za TOP inováciu si odniesol autor projektu Štefánik - odkaz pre 21. storočie Matúš Tomáška.


TASR
Najviac bodov v kraji získala reštaurácia hotela Château Gbeľany.

Gault&Millau dal odporúčania.


Top reštaurácie do 10 eur.

Reštaurácie z bedekra Gault&Millau.


8
SkryťZatvoriť reklamu