CERTIFIKÁT SOMELIERA

Asociácia somelierov Slovenskej republiky, člen ASI – Association de la Sommellerie Internationale Vás srdečne pozýva na profesionálny someliersky kurz pre somelierov pre odbornú i laickú verejnosť.

Someliersky kurz v roku 2015.(Zdroj: http://www.vino.sk/)

Asociácia somelierov Slovenskej republiky bola založená v roku 2000, v roku 2002 sa stala členom ASI – Association de la Sommellerie Internationale. Viac ako 14 rokov realizuje profesionálny somelierky kurz,  k dnešnému dňu má viac ako 500 absolventov. Kurz sa skladá z dvoch modulov a je ukončený písomným testom a praktickými skúškami, na základe ktorých úspešní absolventi získajú Certifikát someliera. Osvedčenie obsahuje garančné insígnie Asociácie somelierov Slovenskej republiky a ASI – Association de la Sommellerie Internationale.   

Termíny kurzu:

I. modul.         16. – 18. 3. 2016
II. modul:       6. – 8. 4. 2016

Kurz sa koná v Bratislave v hoteli Apollo a jeden deň vo vinárstve Mrva & Stanko a.s., v Trnave.

Prvý modul je zameraný na základy vinohradníctva a vinárstva. Dozviete sa, ako vinič hroznorodý pestuje, charakteristiky hlavných medzinárodných odrôd a odrôd pestovaných na Slovensku.Tému prednáša Ing. Štefan Ailer. Je absolventom Mendelovej univerzity v Brne, Záhradníckej fakulty Lednice na Morave, jeden semester študoval odbor potravinárske technológie na Fachhochschule Fulda v Nemecku. Má dlhoročnú prax v manažérskych pozíciách v dvoch vinárskych spoločnostiach na Slovensku. Úspešne sa podieľal na implementácii predpisov EÚ v oblasti vinohradníctva a vinárstva do národnej legislatívy V súčasnosti je  lektorom a vysokoškolským pedagógom v odbore vinohradníctvo a vinárstvo. Navštívite vinárstvo Víno Mrva & Stanko, kde sa dozviete ako sa víno vyrába, aké je základné rozdelenie vín podľa kategorizácie OIV. Pozriete si technologickú časť vinárstva, barikovú pivnicu a ochutnáte zaujímavé vzorky.

Beáta Vlnková, prezidentka Asociácie somelierov Slovenskej republiky, vám vysvetlí základné postupy zmyslového hodnotenia.  Získala diplomy Certified sommelier by the Court of Master Sommeliers a Advanced Certificate in Wines & Spirits v Londýne. Je členkou FIJEV (Federation Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins at Spiritueux) a lektorkou Vinárskeho inštitútu.  Štefan Valovič Vás zasvätí do tajov snúbenia jedla a vína. Má dlhoročné skúsenosti v gastronómii. Je zakladajúcim členom Asociácie somelierov Slovenskej republiky a 10 rokov bol jej prezidentom. Vyhral prestížnu súťaž Trophée Ruinart – najlepší somelier Slovenska v roku 2000 a reprezentoval Slovensko na Majstrovstvách sveta somelierov v Kanade. Je technickým riaditeľom somelierskych súťaží na Slovensku. Bude hovoriť o tom, aké sú kritéria pri výbere vína do reštaurácie, ako sa víno skladuje, ako čítať vínnu etiketu, ako zostaviť nápojový a vínny lístok. Na praktických ukážkach vína a jedla sa naučíte základné pravidlá snúbenia jedla a vína. Dôkladne si to precvičíte aj na päťchodovom menu s vínami. Víno nestačí vyrobiť, ale treba ho vedieť aj predať. Ako dosiahnuť, aby sa predávali vína vyššej kvality, vám poradí  Dušan Roskoš, somelier s bohatými skúsenosťami z reštaurácie obchodu s vínom.

V druhom module bude prednášať Ing. Edita Ďurčová AIWS & Weinakademiker

Absolvovala odbor kvasná chémia a bioinžinierstvo na STU v Bratislave a nedávno získala prestížny medzinárodný diplom WSET (Wine & Spirit Education Trust). Ako hodnotiteľka sa zúčastňuje významných domácich i zahraničných súťaží vína na celom svete. Venuje sa publikačnej činnosti, je autorkou päťjazyčného Vinárskeho slovníka. Zaoberá sa dovozom, vývozom a distribúciou vína. Bude prednášať o vínach Slovenska a vínach z najdôležitejších vinárskych regiónov sveta. Počas kurzu ochutnáte viac ako sto vín z portfólia spoločnosti Provino. Budete ochutnávať jednotlivé odrody z najznámejších vinárskych oblastí, porovnávať štýly Starého a Nového sveta.

Keďže somelier nie je len odborník na víno, ale aj ostatné nápoje posledný deň bude venovaný destilátom, káve a pivu. Tému bude prednášať Tomáš Gyén. Profesionálny flairový barman a somelier.  V súčasnosti manager v RUDOLF JELÍNEK Slovakia Brand ambassador MONIN pre SR. Lektor flairovej sekcie Slovenskej barmanskej asociácie Slovak flair team, generálny sekretár Slovenskej barmanskej asociácie. Je majiteľom desiatok ocenení z prestížnych slovenských, ako aj svetových barmanských súťaží. O pive vám prezradí viac Martin Lučko z malého pivovaru JAMA Craft Brewery s.r.o.. Správny somelier nezabúda ani na milovníkov cigár. Do tajov cigarového sveta vás zasväti Peter Labaj. Obchodný riaditeľ spoločnosti MY & MI spol. s r.o. Spoločnosť sa zaoberá predajom cigár od roku 1996. Venuje sa nielen predaju, ale aj správnemu servisu, uskladneniu a snúbeniu cigár s nápojmi.

Na záver absolvujú účastníci náročný písomný test, senzorickú skúšku a dekantáciu červeného vína. Úspešní absolventi získajú Certifikát someliera, ktorý ich opráňuje pokračovať v štúdiu Advanced course WSET na Weinakademie v Ruste. 


          Hlavné správy zo Sme.sk

          DOMOV

          Šéf polície Gašpar ide do civilu. Saková plánuje väčšie zmeny

          Ministerka Saková predstaví nového šéfa polície v pondelok. Ohlasuje väčšie zmeny.

          DOBRÉ RÁNO

          Dobré ráno: Fico sa už dohaduje s opozíciou. Čo sa deje v koalícii?

          Ako Most povedal, že nepodporí návrh Smeru.

          TECH

          Pozemské deti nemajú na Marse šancu

          Budú kolonizátormi červenej planéty ľudia so zmenenou DNA?

          Neprehliadnite tiež

          Viete, ako chutí dobrá káva?

          Iba 5 - 10 % ľudí, ktorí pijú kávu, sa zaujíma o kávový svet a vidí hodnotu dobrej a kvalitnej kávy. K zvyšovaniu tohto čísla napomáhajú kaviarne s ponukou kvalitných výberových a filtrovaných káv. Dávajú priestor novým pražiarňam a ukazujú ľuďom, ako chutí dobrá káva.

          Na tradičný japonský ramen chodia do Bratislavy aj Japonci z Olomouca

          O tom, čo znamená pravý tradičný japonský ramen, kde si ho môžete dať a či aj Japonec príde na toto typické národné jedlo do bistra v Bratislave, sme sa rozprávali so spolumajiteľom Gonnsuke Ramen Petrom Bohovom.

          Byť šéfkuchárom znamená kvalitne variť, ale aj pracovať so svojím tímom

          Preto sme vyspovedali šéfkuchára NH Bratislava Gate One, Viliama Turčana, ktorý nám porozprával o svojich začiatkoch, ale aj o miestach, ktoré sa stali inšpiráciou jeho kuchyne.

          Chuť Japonska v Žiline? Aj vy máte príležitosť byť jeho súčasťou

          Japonská kuchyňa sa stáva čím ďalej, tým viac obľúbenou kuchyňou po celom svete. Výnimkou nie je ani Slovensko.

          Miesto, kde sa snúbi tradícia, idylická príroda a prvotriedna gastronómia

          Každá dovolenka, ktorú strávime na vysnenom mieste a s ľuďmi, na ktorých nám záleží, je doslovne rozprávková. Zažiť však rozprávku počas dovolenky neponúka každá destinácia.