CERTIFIKÁT SOMELIERA

Asociácia somelierov Slovenskej republiky, člen ASI – Association de la Sommellerie Internationale Vás srdečne pozýva na profesionálny someliersky kurz pre somelierov pre odbornú i laickú verejnosť.

Someliersky kurz v roku 2015.(Zdroj: http://www.vino.sk/)

Asociácia somelierov Slovenskej republiky bola založená v roku 2000, v roku 2002 sa stala členom ASI – Association de la Sommellerie Internationale. Viac ako 14 rokov realizuje profesionálny somelierky kurz,  k dnešnému dňu má viac ako 500 absolventov. Kurz sa skladá z dvoch modulov a je ukončený písomným testom a praktickými skúškami, na základe ktorých úspešní absolventi získajú Certifikát someliera. Osvedčenie obsahuje garančné insígnie Asociácie somelierov Slovenskej republiky a ASI – Association de la Sommellerie Internationale.   

Termíny kurzu:

I. modul.         16. – 18. 3. 2016
II. modul:       6. – 8. 4. 2016

Kurz sa koná v Bratislave v hoteli Apollo a jeden deň vo vinárstve Mrva & Stanko a.s., v Trnave.

Prvý modul je zameraný na základy vinohradníctva a vinárstva. Dozviete sa, ako vinič hroznorodý pestuje, charakteristiky hlavných medzinárodných odrôd a odrôd pestovaných na Slovensku.Tému prednáša Ing. Štefan Ailer. Je absolventom Mendelovej univerzity v Brne, Záhradníckej fakulty Lednice na Morave, jeden semester študoval odbor potravinárske technológie na Fachhochschule Fulda v Nemecku. Má dlhoročnú prax v manažérskych pozíciách v dvoch vinárskych spoločnostiach na Slovensku. Úspešne sa podieľal na implementácii predpisov EÚ v oblasti vinohradníctva a vinárstva do národnej legislatívy V súčasnosti je  lektorom a vysokoškolským pedagógom v odbore vinohradníctvo a vinárstvo. Navštívite vinárstvo Víno Mrva & Stanko, kde sa dozviete ako sa víno vyrába, aké je základné rozdelenie vín podľa kategorizácie OIV. Pozriete si technologickú časť vinárstva, barikovú pivnicu a ochutnáte zaujímavé vzorky.

Beáta Vlnková, prezidentka Asociácie somelierov Slovenskej republiky, vám vysvetlí základné postupy zmyslového hodnotenia.  Získala diplomy Certified sommelier by the Court of Master Sommeliers a Advanced Certificate in Wines & Spirits v Londýne. Je členkou FIJEV (Federation Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins at Spiritueux) a lektorkou Vinárskeho inštitútu.  Štefan Valovič Vás zasvätí do tajov snúbenia jedla a vína. Má dlhoročné skúsenosti v gastronómii. Je zakladajúcim členom Asociácie somelierov Slovenskej republiky a 10 rokov bol jej prezidentom. Vyhral prestížnu súťaž Trophée Ruinart – najlepší somelier Slovenska v roku 2000 a reprezentoval Slovensko na Majstrovstvách sveta somelierov v Kanade. Je technickým riaditeľom somelierskych súťaží na Slovensku. Bude hovoriť o tom, aké sú kritéria pri výbere vína do reštaurácie, ako sa víno skladuje, ako čítať vínnu etiketu, ako zostaviť nápojový a vínny lístok. Na praktických ukážkach vína a jedla sa naučíte základné pravidlá snúbenia jedla a vína. Dôkladne si to precvičíte aj na päťchodovom menu s vínami. Víno nestačí vyrobiť, ale treba ho vedieť aj predať. Ako dosiahnuť, aby sa predávali vína vyššej kvality, vám poradí  Dušan Roskoš, somelier s bohatými skúsenosťami z reštaurácie obchodu s vínom.

V druhom module bude prednášať Ing. Edita Ďurčová AIWS & Weinakademiker

Absolvovala odbor kvasná chémia a bioinžinierstvo na STU v Bratislave a nedávno získala prestížny medzinárodný diplom WSET (Wine & Spirit Education Trust). Ako hodnotiteľka sa zúčastňuje významných domácich i zahraničných súťaží vína na celom svete. Venuje sa publikačnej činnosti, je autorkou päťjazyčného Vinárskeho slovníka. Zaoberá sa dovozom, vývozom a distribúciou vína. Bude prednášať o vínach Slovenska a vínach z najdôležitejších vinárskych regiónov sveta. Počas kurzu ochutnáte viac ako sto vín z portfólia spoločnosti Provino. Budete ochutnávať jednotlivé odrody z najznámejších vinárskych oblastí, porovnávať štýly Starého a Nového sveta.

Keďže somelier nie je len odborník na víno, ale aj ostatné nápoje posledný deň bude venovaný destilátom, káve a pivu. Tému bude prednášať Tomáš Gyén. Profesionálny flairový barman a somelier.  V súčasnosti manager v RUDOLF JELÍNEK Slovakia Brand ambassador MONIN pre SR. Lektor flairovej sekcie Slovenskej barmanskej asociácie Slovak flair team, generálny sekretár Slovenskej barmanskej asociácie. Je majiteľom desiatok ocenení z prestížnych slovenských, ako aj svetových barmanských súťaží. O pive vám prezradí viac Martin Lučko z malého pivovaru JAMA Craft Brewery s.r.o.. Správny somelier nezabúda ani na milovníkov cigár. Do tajov cigarového sveta vás zasväti Peter Labaj. Obchodný riaditeľ spoločnosti MY & MI spol. s r.o. Spoločnosť sa zaoberá predajom cigár od roku 1996. Venuje sa nielen predaju, ale aj správnemu servisu, uskladneniu a snúbeniu cigár s nápojmi.

Na záver absolvujú účastníci náročný písomný test, senzorickú skúšku a dekantáciu červeného vína. Úspešní absolventi získajú Certifikát someliera, ktorý ich opráňuje pokračovať v štúdiu Advanced course WSET na Weinakademie v Ruste. 

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Veľkolepý nástup, výslnie a pád. Prečo veľké strany neprežijú svojich lídrov

Výmena lídra nie je kľúčom k dlhšej životnosti strany. Funguje len pri menších stranách, v Smere by mohla znamenať rýchly zánik.

KOMENTÁRE

Smer bez Fica nemá logiku

Životnosť strán ako Smer sa odvíja od popularity zakladateľa.

Neprehliadnite tiež

Odovzdávanie kuchárskej varechy v reštaurácii HU:MAN

S príchodom jesene odovzdal Ľubomír Herko pomyselnú štafetu jedinečného konceptu reštaurácie HU:MAN v podobe kuchárskej varechy. Jej držiteľom sa stal v gastronomickom svete uznávaný priekopník Peter Ďurčo.

Ako sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?

Prinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.

Svadba ako z rozprávky? Ak ste zo stredného Slovenska, máme skvelý tip

Milí páni, neberte si to osobne, no tento článok venujeme najmä vašim polovičkám. Žienky, čo by ste povedali na svadbu v krásnej záhrade? V Zlatom dukáte vám to s radosťou splnia.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni. Fenomén menom Pilsner Urquell

Stačila kombinácia meštianskej nespokojnosti a talentu bavorského sládka.

Grobský dvor – miesto, ktoré ponúka domácu atmosféru

Obdobie jesene je tu. Vychutnajte si domácu husacinu v Slovenskom Grobe. My sme navštívili Grobský dvor, kde nás privítali v príjemnej atmosfére v ich jesenne naladenej záhrade.