https://magazin-restauracie.sme.sk/r/508/zdrava-vyziva/atomMagazín Reštaurácie.sme.sk | Sprievodca svetom gastronómie1970-01-01T01:00:00ZZaujímavé čítanie zo sveta gastronómie. Kliknite a zistite viac!Petit Press, a.s.rss_contact_emailhttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/20689746/bylinkova-lekarnicka-sedem-cajov-ktore-prospievaju-zdraviu.htmlBylinková lekárnička: sedem čajov, ktoré prospievajú zdraviu2017-10-31T12:30:35ZBylinné čaje, ktoré pomôžu imunite, uľavia tráveniu, alebo bránia menštruačným bolestiam.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20689747/naduvanie-a-bezodny-zaludok-preco-by-ste-nemali-jest-postojacky.htmlNadúvanie a bezodný žalúdok. Prečo by ste nemali jesť postojačky2017-10-30T18:05:36ZStravovanie v stoji prospieva iba pri refluxe. Inak má najmä nevýhody.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20689752/lektorka-varenia-hovori-o-mytoch-v-stravovani.htmlLektorka varenia: V regáloch je veľa predražených módnych hitov2017-10-13T18:06:38ZO mýtoch v stravovaní hovorí lektorka zdravého varenia a autorka blogu Terapia jedlom SILVIA HORECKÁ.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20611529/neobmedzujte-sa-v-jedeni-a-zistite-co-ma-spolocne-mrlik-cilsky-s-avokadom.htmlNeobmedzujte sa v jedení a zistite, čo má spoločné Mrlík čilský s avokádom2017-07-25T15:06:26ZVšimli ste si, že prvá tretina leta je už za nami? Hoci sa teplé dni striedajú s chladnejšími, viac je tých teplých a tak zhadzujeme nielen jednotlivé kúsky oblečenia, ale taktiež nejaké to kilo, či dve, tri , štyri...https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20689786/styri-pravidla-spravneho-zaobchadzania-s-potravinami-udrzte-ich-cerstve-chutne-a-setrite.htmlŠtyri pravidlá správneho zaobchádzania s potravinami: Udržte ich čerstvé, chutné a šetrite2016-05-04T06:00:00ZPotreba neustále plnej chladničky a dostatočných zásob vedie k bezhlavému vyhadzovaniu potravín. Problém je v nadmernom nakupovaní aj v zlom skladovaní.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20107607/oleje-su-sucastou-gastronomie-ktory-je-vsak-naj.htmlOleje sú súčasťou gastronómie. Ktorý je však naj?2016-03-02T16:43:18ZBez jedlých olejov sa dnes neobíde žiadna kuchyňa. Kým v prípade domácich je rozhodnutie na nás, v reštauráciách je to tajnička. Ak to priamo neuvedú na jedálnom lístku, alebo kuchár či čašník hostí neinformujú osobne, môžu iba hádať, čo v kuchyni do jedál použili.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8030904/graham-opantal-milovnikov-zdraveho-stravovania.htmlGraham opantal milovníkov zdravého stravovania2015-10-09T13:09:40ZVo väčšine reštaurácii už dnes nájdete v košíku s pečivom aj grahamové rožky či chlieb z grahamovej múky. Hosťom, ktorí sa chcú stravovať zdravo, treba vyjsť v ústrety. Čo vlastne konzumujú?https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7970833/mate-zlu-naladu-repa-to-moze-napravit.htmlMáte zlú náladu? Repa to môže napraviť2015-08-19T10:14:14ZJe to plodina rôznych podôb. Okrem cukru vyrábaného z cukrovej repy má v gastronómii svoje miesto najmä červená. Súčasní moderní kuchári však vedia vykúzliť skvelé mňamky aj z iných druhov.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6844476/nedbajte-na-trpkost-ciernej-jarabiny.htmlNedbajte na trpkosť čiernej jarabiny2013-06-21T16:42:30ZNajnovším hitom medzi bio nápojmi, ktorým odborníci prisudzujú mimoriadne liečivé účinky na ľudský organizmus, sú šťavy z arónie. Predajcovia ich ponúkali aj na nedávnych Farmárskych trhoch v Bratislave.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6812367/top-sefkuchari-vratme-na-tanier-slovensku-zeleninu.htmlTop-šéfkuchári: vráťme na tanier slovenskú zeleninu!2013-05-24T15:50:05ZČudná už na vzhľad, nevábna, ufúľaná. Bez lákavej vône a farby. A predsa si aj takúto zeleninu cenia šéfkuchári nad zlato. Dokonca čím škaredší vzhľad a bizarnejšíe tvary, tým lepšie využitie v kuchyni.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6695685/dobra-fazulovica-chuti-najma-v-zime.htmlDobrá fazuľovica chutí najmä v zime2013-02-08T10:40:08ZAk na svete existuje nejaká rastlina od Pánaboha, je to celkom iste fazuľa, hovorí ľudová múdrosť zo zbierky Adolfa Petra Zátureckého. Súhlasia s ním hádam na celom svete.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6690240/orechy-vnikli-do-svetovych-kuchyn-aj-vdaka-afrodiziakalnym-ucinkom.htmlOrechy vnikli do svetových kuchýň aj vďaka afrodiziakálnym účinkom2013-02-04T11:11:38ZSlovo orech pripomína dobrodružný príbeh a za jeho spoznaním by sme mohli prejsť celý svet. Existuje veľa druhov orechov a väčšina sa stala súčasťou sladkých i slaných jedál.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6519275/farebna-paleta-na-tanieri-potesi-aj-nase-vnutro.htmlFarebná paleta na tanieri poteší aj naše vnútro2012-09-03T09:30:55ZKoniec leta i jeseň sú obdobím najkrajšieho koncertu farieb v prírode. Aj v reštaurácii si však môžeme na tanier namiešať takú paletu farieb, ktorá poteší nielen naše oči, ale aj vnútro. Pritom to bude prínos pre zdravie.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6376737/videli-ste-uz-reklamu-na-strukoviny.htmlVideli ste už reklamu na strukoviny?2012-05-15T12:00:37ZAsi by ste sa čudovali, keby ste videli v televízii reklamu na fazuľu či šošovicu. Alebo by vám ktosi v meste podal do ruky letáčik, na ktorom by boli vypísané pozitívne účinky cíceru pre zdravie. Pritom na rozdiel od mnohých výživových doplnkov sľubujúchttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/6174020/divina-moze-byt-jedlom-zneba-i-pekla.htmlDivina môže byť jedlom z neba i pekla2011-12-08T14:57:52ZStudeným dymom vyúdené konské klobásy, diviačia saláma, bravčová paštéta od suseda alebo na vzduchu sušená medvedia šunka od majstra kuchára. Mňam. Doprajme si ich s chuťou, ale aj rozumom.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6168641/ani-s-pizzou-nemusime-hresit-proti-zasadam-zdravej-vyzivy.htmlAni s pizzou nemusíme hrešiť proti zásadám zdravej výživy2011-12-05T11:17:45ZI keď pizza nepatrí k pôvodným slovenským jedlám, stihla sa tu udomácniť a teší sa veľkej obľube najmä medzi mládežou. V ponuke sú rôzne druhy, ale ani pri výbere nemusíme zabúdať na zásady zdravej výživy.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6113452/co-maju-spolocne-tofu-aufo.htmlČo majú spoločné tofu a UFO?2011-10-26T08:28:27ZEšte nedávno bolo slovo tofu pre niektorých len akousi skomoleninou slova UFO. A možno aj očakávali, že sa tak ako ono na chvíľu objaví a potom zmizne. Ale tofu zostalo a objavili ho aj mnohé slovenské reštaurácie.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6086297/sdetmi-vrestauracii-nedajte-sa-zlakat-putavymi-nazvami.htmlS deťmi v reštaurácii: nedajte sa zlákať pútavými názvami2011-10-06T16:10:34ZJanko Hraško, Pokemóni, Aliba a 40 zbojníkov, cestovinky do pusinky. Aj takýmito názvami lákajú v reštauráciách deti na jedlá, za ktorými sa často skrývajú vyprážané rybie prsty, bravčový rezník, chrumkavé kuracie kroketky s hranolkami či špagety s kopouhttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/6080782/tajomstva-tekvice-sa-skryvaju-vduzine-i-jadierkach.htmlTajomstvá tekvice sa skrývajú v dužine i jadierkach2011-10-03T10:33:53ZHoci je tekvica zdravá, akosi sa vytratila z jedálnych lístkov väčšiny reštaurácií. Pritom ponúka množstvo zaujímavých variácií.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6071351/liek-iprostriedok-na-chudnutie.htmlLiek i prostriedok na chudnutie2011-09-26T10:45:53ZV našom živote sa stali citróny takou samozrejmosťou, že ich ani nevnímame ako exotické ovocie. Ich význam je však ďaleko väčší než si myslíme.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6034756/vlaknina-na-tanieri-ma-lakave-achutne-podoby.htmlVláknina na tanieri má lákavé a chutné podoby2011-08-30T10:13:01ZV jedálnych lístkoch nechýbajú zeleninové i ovocné šaláty, strukovinové polievky, ba nájde sa aj pizza z celozrnnej múky. Šancu dodať telu dostatok vlákniny podľa zásad zdravej výživy teda máme.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6019402/kremovy-zakusok-nie-je-prave-tou-pravou-bodkou-za-obedom.htmlKrémový zákusok nie je práve tou pravou bodkou za obedom2011-08-17T13:43:24ZDezertom zvykneme ukončiť bežný i slávnostný obed, aj keď vieme, že tým hrešíme proti zásadám zdravej výživy. Ako si teda vybrať ten pravý?https://magazin-restauracie.sme.sk/c/5998908/steak-ci-losos.htmlSteak či losos?2011-07-31T23:46:26ZLen máloktoré jedlo sa počas svojho života, kým ešte jedlom nebolo, spája s takými vznešenými vlastnosťami ako práve losos.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/5977855/bageta-ci-vareny-obed-alebo-posedenie-vrestauracii-nam-moze-pomoct-predlzit-si-zivot.htmlBageta či varený obed? Alebo: posedenie v reštaurácii nám môže pomôcť predĺžiť si život2011-07-14T13:33:17ZV dnešnej uponáhľanej dobe poskytuje rýchle občerstvenie tzv. fast food isté výhody. Žiaľ, takéto stravovanie nespĺňa odporúčania odborníkov na výživu.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/5958438/sacharidy-zlepsuju-naladu-a-chrania-pred-obezitou.htmlSacharidy - zlepšujú náladu a chránia pred obezitou2011-06-29T13:55:45ZPatríte k ľuďom, ktorí sú náchylní na stres? V tom prípade máte oveľa vyššie riziko nedostatku sérotonínu v mozgu. Sacharidy však dokážu tento nedostatok v stresových situáciách spoľahlivo vyrovnať.