https://magazin-restauracie.sme.sk/r/507/zaujimavosti/atomMagazín Reštaurácie.sme.sk | Sprievodca svetom gastronómie8842-11-25T15:11:56ZZaujímavé čítanie zo sveta gastronómie. Kliknite a zistite viac!Petit Press, a.s.rss_contact_emailhttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/20685544/ako-sa-stravovat-pocas-uzivania-antibiotik-a-kto-vypestoval-najkrajsie-jablko-na-slovensku.htmlAko sa stravovať počas užívania antibiotík a kto vypestoval najkrajšie jablko na Slovensku?2017-11-02T11:02:18ZPrinášame vám pestrý prehľad článkov o jedle, zdravom stravovaní a tipmi na víkendové varenie.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20666459/nebezpecny-kofein.htmlNebezpečný kofeín?2017-10-06T16:44:45ZUž dlho sa vedú spory o tom, či je kofeín nebezpečný. Mnohé štúdie dokazujú, že má zdraviu prospešné účinky, avšak všetko treba s mierou.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20633777/uvarme-si-spolocne-pivo.htmlUvarme si spoločné pivo2017-08-24T13:34:10ZV Jama Craft Brewery už pár dobrých pív navarili, a čo vy? Teraz máte šancu podieľať sa na jednom z nich. Nie, nedošli im nápady, len chcú dať šancu aj tým vašim. Vyplňte formulár a pivovar uvarí pivo - „Vaše pivo“https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20571113/svet-karamelovej-vone-cerstvo-prazena-kava-z-caffe4u.htmlSvet karamelovej vône - čerstvo pražená káva z Caffe4U2017-07-04T10:50:50ZArabské víno, tak mnoho Európanov v minulosti nazývalo kávu. Dnes ju mnohí poznajú len ako tmavé čokoládové zrniečka uchované v rôznych nádobách, ktoré sú skladované v obchodných reťazcoch.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20496576/divina-sa-radi-medzi-gurmanske-stalice.htmlDivina sa radí medzi gurmánske stálice2017-03-30T15:14:22ZMať divinu na jedálnom lístku patrí na Slovensku priam k povinnosti. Dôvodov je viacero. Predovšetkým sú jedlá z diviny súčasťou slovenskej stravovacej tradície, pretože naše lesy a lúky ešte stále poskytujú dostatok surovín.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20472115/takmer-7-000-ludi-prechutnalo-slovensko-na-zimnom-festivale-jedla.htmlTakmer 7 000 ľudí „prechutnalo“ Slovensko na Zimnom festivale jedla2017-03-01T15:48:24ZZimný festival jedla 2017 (ZFJ) sa konal na celom Slovensku pod sloganom Ochutnajte Slovensko. Sprístupnil širokej verejnosti tie najlepšie reštaurácie Slovenska a jedlá od TOP šéfkuchárov si mohli gurmáni za zvýhodnené festivalové ceny vychutnávať od 13.januára do 15. februára.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20466111/javorovy-sirup-kanadske-tekute-zlato.htmlJavorový sirup - kanadské tekuté zlato2017-02-22T14:06:41ZHokej, javorové listy, medvede grizly. To sú tri veci, ktoré nám napadnú ako prvé pri zmienke severoamerickej krajiny - Kanady. A ak si pomyslíme na nejakú kanadskú sladkú maškrtu, tak to bude určite javorový sirup.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20449183/bratislavska-nase-hospoda-machnac-k-staropramenu-sa-najviac-hodi-domaca-kuchyna.htmlBratislavská Naše hospoda Machnáč: K Staropramenu sa najviac hodí domáca kuchyňa2017-02-02T11:55:55ZPo celom Slovensku môžete nájsť pamätníkov niekoľkých generácii, ktorí na ňu s láskou spomínajú. Veď v nej strávili nemalú časť svojich študentských čias. Nájdete ju presne oproti FTVŠ v Bratislave. Dnes už s priam rodinným názvom: Naše hospoda Machnáč.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20415211/na-cerstvu-rybku-urcite-sem-rybaska-basta-basovce.htmlNa čerstvú rybku určite sem: Rybárska bašta Bašovce2016-12-21T15:58:42ZBašta sa nachádza blízko Piešťan v malej dedinke Bašovce. Nie je celkom ľahké ju nájsť, no keď sem trafíte, budete očarení nielen chutným jedlom, ale aj krásnym prostredím.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20411993/v-decembri-mate-jedinecnu-prilezitost-ochutnat-master-stout.htmlV decembri máte jedinečnú príležitosť ochutnať Master Stout2016-12-16T14:29:33ZHustá krémová pena, výrazná tmavá farba a chuť po káve a čokoláde. Nie, nejde o nový druh kávy, ale o výnimočné pivo Master Stout.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20287984/slovenske-vinice-uvadzaju-novu-kolekciu-slovenskych-vin-rucny-zber-urcenu-pre-vinoteky-hotely-a-restauracie.htmlSlovenské Vinice uvádzajú novú kolekciu slovenských vín "ručný zber"2016-09-27T16:20:03ZMajstrovstvo a umenie slovenských vinárov potvrdzuje nová kolekcia značky Slovenské Vinice ručný zber, ktorú si môžete vychutnať vo vinárňach a reštauráciách. To najlepšie z najlepšieho - šesť vín výnimočnej kvality z rodinných vinárstiev v rôznych kútoch Slovenska vybrali svetovo uznávaní odborníci.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20689783/slovaci-su-dobri-hostitelia-no-navsteva-pre-nich-znamena-stres.htmlSlováci sú dobrí hostitelia, no návšteva pre nich znamená stres2016-08-10T09:00:00ZPodľa nového prieskumu chce mladšia generácia reprezentovať, ženy sa snažia pripraviť perfektné jedlo.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20225219/bylinky-rozkvitnu-i-rozvonaju-taniere.htmlBylinky rozkvitnú i rozvoňajú taniere2016-07-27T14:18:25ZZáhradka s bylinkami je sen každého dobrého kuchára. Ich farby, vôňa a najmä chuť dokážu jedlo pozdvihnúť na vyššiu úroveň. A tak keď už nie záhradku, aspoň pár kvetináčov na terase či v okne nájdete dnes v mnohých reštauráciách.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20190870/tri-vidlicky-sa-opat-usli-bratislavskemu-albrecht-restaurantu.htmlTri vidličky sa opäť ušli bratislavskému Albrecht restaurantu2016-06-14T15:30:07ZNiečo ako slovenských gastronomických Oskarov – Gurman Awards, rozdáva každoročne aj gastronomický sprievodca Gurmán na Slovensku. Tento krát na gala večere v bratislavskom hoteli Sheraton.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20171931/rebarbora-boduje-vdaka-svojej-sladko-kyselkavej-chuti.htmlRebarbora boduje vďaka svojej sladko-kyselkavej chuti2016-06-01T17:06:04ZJe jednou z prvých druhov zeleniny v roku. Používa sa tak v sladkej, ako aj slanej kuchyni. Pre svoju skvelú sladko-kyselkavú chuť v súčasnosti opäť prežíva renesanciu.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20171887/talianskej-polente-svedcia-aj-slovenske-taniere.htmlTalianskej polente svedčia aj slovenské taniere2016-05-25T14:13:26ZHoci pricestovala k nám z Talianska, aj slovenskí kuchári s ňou radi čarujú. Hodí sa ako príloha k rôznym druhom mäsa. Táto varená kaša sa totiž dá krásne tvarovať do rôznych podôb a jej chuť zvýrazniť rôznymi úpravami.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20167048/preco-je-wagyu-najdrahsim-masom-na-svete.htmlPrečo je wagyu najdrahším mäsom na svete?2016-05-18T14:33:49ZGurmáni vo svete vedia svoje. Mäso z kobského dobytka, ktoré je viac známe pod japonským názvom wagyu, považujú za mimoriadnu lahôdku. Tvrdia, že je to najlepšia hovädzina na svete, čosi ako kaviár medzi mäsami. Nečudo, že sa predáva za horibilné ceny.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20160966/rezervacia-stola-dava-sancu-odist-bez-sklamania.htmlRezervácia stola dáva šancu odísť bez sklamania2016-05-11T16:13:20ZPrišli by ste bez pozvania k niekomu na návštevu a očakávali, že vás ponúkne so skvelou do detailov premyslenou večerou? Ak patríte k slušným ľuďom, asi by ste sa vopred ohlásili. A to očakávajú aj lepšie reštaurácie.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20155445/bezlepkove-jedla-pre-jednych-nevyhnutnost-pre-inych-moda.htmlBezlepkové jedlá – pre jedných nevyhnutnosť, pre iných móda2016-05-04T17:06:59ZJedálne lístky reštaurácii šéfkuchári prispôsobujú požiadavkám hostí. A tak sa čoraz častejšie stretávame s pojmom nielen bezlepková diéta, ale aj bezlepková kuchyňa. Ide o to isté?https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20147820/par-dni-bude-spargla-v-hlavnej-ulohe-nepremeskajte-to.htmlPár dní bude špargľa v hlavnej úlohe, nepremeškajte to2016-04-26T13:38:24ZKedysi na Slovensku pomerne neznáma zelenina je už dnes aj tu hitom. Prichádza s jarou a s ňou aj odchádza. Čas na vychutnanie si jej chuti je krátky. Treba ho využiť a odskúšať napríklad aj špargľový sorbet.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20143457/vitazni-hodnotitelia-restauracii-varili-s-j-zidekom.htmlVíťazní hodnotitelia reštaurácií varili s J. Žídekom2016-04-20T16:07:13ZKeďže sa hovorí hlas ľudu - hlas boží, príležitosť hodnotiť reštaurácie združené na stránke restauracie.sme.sk, nechávame na ich návštevníkov. A tým, ktorým sa nelení zapájať sa do tejto aktivity, sme ponúkli aj súťaž. Jej víťazi mohli variť so známym šéfkuchárom Jaroslavom Žídekom.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20122915/aka-by-to-bola-velka-noc-bez-vajicok-a-udenej-sunky.htmlAká by to bola Veľká noc bez vajíčok a údenej šunky?2016-03-23T15:22:31ZMnohým z nás sa vôňa údenej šunky spája s detstvom a veľkonočným obdobím. Najlepšie chutila tradičná domáca, ktorú nám mamy či babičky podávali s vajíčkom, syrovou hrudkou, zeleninou a veľkonočným chlebíkom.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20116501/ked-kuchar-posiruje-tak-nevari.htmlKeď kuchár pošíruje, tak nevarí2016-03-14T13:20:17ZPri študovaní jedálnych lístkov často natrafíme na výraz pošírované mäso, ryby, ale aj ovocie či zeleninu. Čo zázračné teda máme očakávať na tanieri?https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20099955/nakrajana-zelenina-ma-nezne-francuzske-mena.htmlNakrájaná zelenina má nežné francúzske mená2016-02-19T15:17:48ZAk sa dočítate na jedálnom lístku, alebo vám to osobne vysvetlí čašník, že k mäsu či rybe dostanete julienne alebo brunoise, nečakajte nič exotické, čo práve doputovalo z opačného konca zemegule. Ide zvyčajne iba o zeleninu.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8127828/varenie-na-zivo-ako-show-plna-kulinarskych-inspiracii.htmlVarenie na živo ako show plná kulinárskych inšpirácií2016-02-03T11:00:00ZSte priamo v centre diania. Vidíte, čo kuchár robí, cítite vône, ukáže vám svoje tajomstvá, pozeráte sa ako zdobí taniere, môže s ním debatovať. Je to skrátka zážitok, ktorý umocní chuť jedla i nápojov.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8126151/takmer-vyhynuli-a-dnes-su-hitom-mangalice.htmlTakmer vyhynuli a dnes sú hitom - mangalice2016-01-27T09:00:00ZMäso a výrobky z neho patria medzi to naj, čo vám radi ponúknu aj mnohí poprední slovenskí šéfkuchári. Pritom ešte pred štvrťstoročím boli mangalice ohrozeným druhom prasaťa.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8121804/co-maju-spolocne-magda-vasaryova-a-marilyn-monroe-milovali-pivo.htmlČo majú spoločné Magda Vášáryová a Marilyn Monroe? Milovali pivo!2016-01-19T12:48:30ZNie je iba príjemným spoločníkom pri sledovaní filmu - v dejinách kinematografie tento zlatistý mok vždy zohrával veľmi dôležitú úlohu a spájal tie najväčšie legendy strieborného plátna súčasnosti i minulosti. (Inzercia)https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8118148/pop-up-restauracie-dobre-jedlo-uz-nestaci.htmlPop-up reštaurácie – dobré jedlo už nestačí2016-01-13T11:17:56ZObed či večera na fiktívnom Titaniku, s Móricom Beňovským, na streche domu, pod vodou, v tme, opustenej stodole, sklade či na úplne tajnom mieste... Spájanie gastronomických a kultúrnych či iných zážitkov je skrátka v kurze.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8111291/restauraciou-roka-je-podla-tyzdennika-trend-opat-fou-zoo.htmlReštauráciou roka je podľa týždenníka Trend opäť Fou Zoo2015-12-29T11:24:32ZUž vyše dvadsať rokov sa venuje ekonomický týždenník Trend hodnoteniu slovenských reštaurácii. Kým spočiatku dominovali medzi najlepšími bratislavské, dnes je situácia iná. Skvelé reštaurácie nájdete po celom Slovensku.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8109350/prizrite-sa-komu-by-ste-dali-rad-zlatej-sunky.htmlPrizrite sa, komu by ste dali Rád zlatej šunky2015-12-22T15:36:05ZOpäť nám na Vianoce televízie ponúknu dnes už legendárnu rozprávku Princezná so zlatou hviezdou na čele, v ktorej budeme svedkami oceňovania kráľovského kuchára Rádom zlatej šunky. Za jej krehkosť, lahodnosť, vôňu farbu a hlavne výbornú mäsovú chuť.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8106929/sviatocne-obdobie-a-plzenske-pivo-k-sebe-neodmyslitelne-patria.htmlSviatočné obdobie a plzenské pivo k sebe neodmysliteľne patria2015-12-18T09:56:22ZPilsner Urquell v nefiltrovanej podobe - to je legendárny ležiak, ktorý chutí presne tak, akoby ste ho pili priamo v pivnici plzenského pivovaru. V rámci špeciálneho pivného programu pre milovníkov piva – „Voľba sládkov“ ho budú môcť ochutnať pivári vo vyhttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/8105881/zazvor-je-hitom-ale-mal-by-nim-byt-dumbier.htmlZázvor je hitom, ale mal by ním byť ďumbier2015-12-16T13:37:14ZZázvorový čaj je nápojový hit. Teraz, v chladných zimných dňoch, je jeho pitie obzvlášť zdraviu prospešný zvyk a spolu s ďalšími tradičnými koreninami, ako sú vanilka či škorica, pomáha vyčariť pravú vianočnú atmosféru.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8091273/fotite-jedla-sefkucharov-mozte-potesit-i-nahnevat.htmlFotíte jedlá? Šéfkuchárov môžte potešiť i nahnevať2015-12-02T12:04:09ZSotva sa pred niektorým hosťom objaví jedlo na stole, už ich priatelia či známi vedia, čo mali na obed alebo večeru. Fotenie jedál a ich zverejňovanie na sociálnych sieťach patrí k novodobému fenoménu gastronómie.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8085869/chceme-aby-sa-kvalita-piva-ktore-opusta-brany-pivovarov-dostala-do-pohara-konecneho-spotrebitela.htmlChceme, aby sa kvalita piva, ktoré opúšťa brány pivovarov dostala do pohára konečného spotrebiteľa2015-11-27T09:49:04ZJán Píry je obchodný sládok spoločnosti Pivovary Topvar ale hlavne odborník na pivnú problematiku. Prečítajte si zaujímavý rozhovor s ním. (Inzercia)https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8083755/hrebenatky-zname-aj-ako-musle-sv-jakuba.htmlHrebenatky známe aj ako mušle Sv. Jakuba2015-11-25T15:13:30ZSlovensko ako vnútrozemská krajina veľkú tradíciu podávania morských plodov nemá. Dnes ich však nájdete v ponuke mnohých reštaurácií. A ak sú to práve hrebenatky, známejšie skôr pod názvom mušle Sv. Jakuba, určite nezaváhajte. Je práve ich čas.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8071283/poznate-najlepsiu-restauraciu-na-slovensku.htmlPoznáte najlepšiu reštauráciu na Slovensku?2015-11-13T15:33:07ZPo prvýkrát portál restauracie.sme.sk v spolupráci s Pilsner Urquell spúšťa celoslovenskú súťaž „SME reštaurácia roka“.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8047193/radi-objavujete-nove-chute.htmlRadi objavujete nové chute?2015-10-29T11:10:57ZReštaurácia, multifunkčná terasa, bowling, konferenčné priestory, wellness, fitness, požičovňa bicyklov a vonkajšie športoviská - to je PONTEO Activity Park. Plus nový jedálny lístok s fantastickou slepačou polievkou ako od mamy a steakom ako z Ameriky. (https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7998535/slovenski-vodici-a-zodpovednost-za-volantom.htmlSlovenskí vodiči a zodpovednosť za volantom2015-09-11T08:29:09ZKeď pijem, auto ostane doma. Každý deň môžete mať deň zodpovednosti. (Inzercia)https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7993930/chlieb-nas-kazdodenny.htmlChlieb náš každodenný2015-09-07T12:41:36ZČítate pozorne jedálne lístky? Ak áno, iste ste si všimli, že sú tam, alebo by tam podľa slovenských i európskych predpisov mali byť uvedené možné alergény v jedlách. Jedným z nich je lepok, ktorý obsahuje chlieb, pečivo, knedle, halušky, pirohy, koláče ahttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/7939711/pestrostou-slovenskych-piv-rastie-aj-nasa-pivna-kultura.htmlPestrosťou slovenských pív rastie aj naša pivná kultúra2015-08-14T10:45:51ZSlováci sú právom označovaní za národ pivárov. Viete, ktoré slovenské pivá boli tento rok ocenené ako najlepšie? (Inzercia)