https://magazin-restauracie.sme.sk/atomrss_title1970-01-01T01:00:00Zrss_subtitlePetit Press, a.s.rss_contact_emailhttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/20466111/javorovy-sirup-kanadske-tekute-zlato.htmlJavorový sirup - kanadské tekuté zlato2017-02-22T14:06:41ZHokej, javorové listy, medvede grizly. To sú tri veci, ktoré nám napadnú ako prvé pri zmienke severoamerickej krajiny - Kanady. A ak si pomyslíme na nejakú kanadskú sladkú maškrtu, tak to bude určite javorový sirup.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20449183/bratislavska-nase-hospoda-machnac-k-staropramenu-sa-najviac-hodi-domaca-kuchyna.htmlBratislavská Naše hospoda Machnáč: K Staropramenu sa najviac hodí domáca kuchyňa2017-02-02T11:55:55ZPo celom Slovensku môžete nájsť pamätníkov niekoľkých generácii, ktorí na ňu s láskou spomínajú. Veď v nej strávili nemalú časť svojich študentských čias. Nájdete ju presne oproti FTVŠ v Bratislave. Dnes už s priam rodinným názvom: Naše hospoda Machnáč.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20415211/na-cerstvu-rybku-urcite-sem-rybaska-basta-basovce.htmlNa čerstvú rybku určite sem: Rybárska bašta Bašovce2016-12-21T15:58:42ZBašta sa nachádza blízko Piešťan v malej dedinke Bašovce. Nie je celkom ľahké ju nájsť, no keď sem trafíte, budete očarení nielen chutným jedlom, ale aj krásnym prostredím.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20411993/v-decembri-mate-jedinecnu-prilezitost-ochutnat-master-stout.htmlV decembri máte jedinečnú príležitosť ochutnať Master Stout2016-12-16T14:29:33ZHustá krémová pena, výrazná tmavá farba a chuť po káve a čokoláde. Nie, nejde o nový druh kávy, ale o výnimočné pivo Master Stout.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20287984/slovenske-vinice-uvadzaju-novu-kolekciu-slovenskych-vin-rucny-zber-urcenu-pre-vinoteky-hotely-a-restauracie.htmlSlovenské Vinice uvádzajú novú kolekciu slovenských vín "ručný zber"2016-09-27T16:20:03ZMajstrovstvo a umenie slovenských vinárov potvrdzuje nová kolekcia značky Slovenské Vinice ručný zber, ktorú si môžete vychutnať vo vinárňach a reštauráciách. To najlepšie z najlepšieho - šesť vín výnimočnej kvality z rodinných vinárstiev v rôznych kútoch Slovenska vybrali svetovo uznávaní odborníci.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20225219/bylinky-rozkvitnu-i-rozvonaju-taniere.htmlBylinky rozkvitnú i rozvoňajú taniere2016-07-27T14:18:25ZZáhradka s bylinkami je sen každého dobrého kuchára. Ich farby, vôňa a najmä chuť dokážu jedlo pozdvihnúť na vyššiu úroveň. A tak keď už nie záhradku, aspoň pár kvetináčov na terase či v okne nájdete dnes v mnohých reštauráciách.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20190870/tri-vidlicky-sa-opat-usli-bratislavskemu-albrecht-restaurantu.htmlTri vidličky sa opäť ušli bratislavskému Albrecht restaurantu2016-06-14T15:30:07ZNiečo ako slovenských gastronomických Oskarov – Gurman Awards, rozdáva každoročne aj gastronomický sprievodca Gurmán na Slovensku. Tento krát na gala večere v bratislavskom hoteli Sheraton.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20171931/rebarbora-boduje-vdaka-svojej-sladko-kyselkavej-chuti.htmlRebarbora boduje vďaka svojej sladko-kyselkavej chuti2016-06-01T17:06:04ZJe jednou z prvých druhov zeleniny v roku. Používa sa tak v sladkej, ako aj slanej kuchyni. Pre svoju skvelú sladko-kyselkavú chuť v súčasnosti opäť prežíva renesanciu.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20171887/talianskej-polente-svedcia-aj-slovenske-taniere.htmlTalianskej polente svedčia aj slovenské taniere2016-05-25T14:13:26ZHoci pricestovala k nám z Talianska, aj slovenskí kuchári s ňou radi čarujú. Hodí sa ako príloha k rôznym druhom mäsa. Táto varená kaša sa totiž dá krásne tvarovať do rôznych podôb a jej chuť zvýrazniť rôznymi úpravami.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20167048/preco-je-wagyu-najdrahsim-masom-na-svete.htmlPrečo je wagyu najdrahším mäsom na svete?2016-05-18T14:33:49ZGurmáni vo svete vedia svoje. Mäso z kobského dobytka, ktoré je viac známe pod japonským názvom wagyu, považujú za mimoriadnu lahôdku. Tvrdia, že je to najlepšia hovädzina na svete, čosi ako kaviár medzi mäsami. Nečudo, že sa predáva za horibilné ceny.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20160966/rezervacia-stola-dava-sancu-odist-bez-sklamania.htmlRezervácia stola dáva šancu odísť bez sklamania2016-05-11T16:13:20ZPrišli by ste bez pozvania k niekomu na návštevu a očakávali, že vás ponúkne so skvelou do detailov premyslenou večerou? Ak patríte k slušným ľuďom, asi by ste sa vopred ohlásili. A to očakávajú aj lepšie reštaurácie.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20155445/bezlepkove-jedla-pre-jednych-nevyhnutnost-pre-inych-moda.htmlBezlepkové jedlá – pre jedných nevyhnutnosť, pre iných móda2016-05-04T17:06:59ZJedálne lístky reštaurácii šéfkuchári prispôsobujú požiadavkám hostí. A tak sa čoraz častejšie stretávame s pojmom nielen bezlepková diéta, ale aj bezlepková kuchyňa. Ide o to isté?https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20147820/par-dni-bude-spargla-v-hlavnej-ulohe-nepremeskajte-to.htmlPár dní bude špargľa v hlavnej úlohe, nepremeškajte to2016-04-26T13:38:24ZKedysi na Slovensku pomerne neznáma zelenina je už dnes aj tu hitom. Prichádza s jarou a s ňou aj odchádza. Čas na vychutnanie si jej chuti je krátky. Treba ho využiť a odskúšať napríklad aj špargľový sorbet.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20143457/vitazni-hodnotitelia-restauracii-varili-s-j-zidekom.htmlVíťazní hodnotitelia reštaurácií varili s J. Žídekom2016-04-20T16:07:13ZKeďže sa hovorí hlas ľudu - hlas boží, príležitosť hodnotiť reštaurácie združené na stránke restauracie.sme.sk, nechávame na ich návštevníkov. A tým, ktorým sa nelení zapájať sa do tejto aktivity, sme ponúkli aj súťaž. Jej víťazi mohli variť so známym šéfkuchárom Jaroslavom Žídekom.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20122915/aka-by-to-bola-velka-noc-bez-vajicok-a-udenej-sunky.htmlAká by to bola Veľká noc bez vajíčok a údenej šunky?2016-03-23T15:22:31ZMnohým z nás sa vôňa údenej šunky spája s detstvom a veľkonočným obdobím. Najlepšie chutila tradičná domáca, ktorú nám mamy či babičky podávali s vajíčkom, syrovou hrudkou, zeleninou a veľkonočným chlebíkom.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20116501/ked-kuchar-posiruje-tak-nevari.htmlKeď kuchár pošíruje, tak nevarí2016-03-14T13:20:17ZPri študovaní jedálnych lístkov často natrafíme na výraz pošírované mäso, ryby, ale aj ovocie či zeleninu. Čo zázračné teda máme očakávať na tanieri?https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20099955/nakrajana-zelenina-ma-nezne-francuzske-mena.htmlNakrájaná zelenina má nežné francúzske mená2016-02-19T15:17:48ZAk sa dočítate na jedálnom lístku, alebo vám to osobne vysvetlí čašník, že k mäsu či rybe dostanete julienne alebo brunoise, nečakajte nič exotické, čo práve doputovalo z opačného konca zemegule. Ide zvyčajne iba o zeleninu.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8127828/varenie-na-zivo-ako-show-plna-kulinarskych-inspiracii.htmlVarenie na živo ako show plná kulinárskych inšpirácií2016-02-03T11:00:00ZSte priamo v centre diania. Vidíte, čo kuchár robí, cítite vône, ukáže vám svoje tajomstvá, pozeráte sa ako zdobí taniere, môže s ním debatovať. Je to skrátka zážitok, ktorý umocní chuť jedla i nápojov.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8126151/takmer-vyhynuli-a-dnes-su-hitom-mangalice.htmlTakmer vyhynuli a dnes sú hitom - mangalice2016-01-27T09:00:00ZMäso a výrobky z neho patria medzi to naj, čo vám radi ponúknu aj mnohí poprední slovenskí šéfkuchári. Pritom ešte pred štvrťstoročím boli mangalice ohrozeným druhom prasaťa.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8121804/co-maju-spolocne-magda-vasaryova-a-marilyn-monroe-milovali-pivo.htmlČo majú spoločné Magda Vášáryová a Marilyn Monroe? Milovali pivo!2016-01-19T12:48:30ZNie je iba príjemným spoločníkom pri sledovaní filmu - v dejinách kinematografie tento zlatistý mok vždy zohrával veľmi dôležitú úlohu a spájal tie najväčšie legendy strieborného plátna súčasnosti i minulosti. (Inzercia)https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8118148/pop-up-restauracie-dobre-jedlo-uz-nestaci.htmlPop-up reštaurácie – dobré jedlo už nestačí2016-01-13T11:17:56ZObed či večera na fiktívnom Titaniku, s Móricom Beňovským, na streche domu, pod vodou, v tme, opustenej stodole, sklade či na úplne tajnom mieste... Spájanie gastronomických a kultúrnych či iných zážitkov je skrátka v kurze.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8111291/restauraciou-roka-je-podla-tyzdennika-trend-opat-fou-zoo.htmlReštauráciou roka je podľa týždenníka Trend opäť Fou Zoo2015-12-29T11:24:32ZUž vyše dvadsať rokov sa venuje ekonomický týždenník Trend hodnoteniu slovenských reštaurácii. Kým spočiatku dominovali medzi najlepšími bratislavské, dnes je situácia iná. Skvelé reštaurácie nájdete po celom Slovensku.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8109350/prizrite-sa-komu-by-ste-dali-rad-zlatej-sunky.htmlPrizrite sa, komu by ste dali Rád zlatej šunky2015-12-22T15:36:05ZOpäť nám na Vianoce televízie ponúknu dnes už legendárnu rozprávku Princezná so zlatou hviezdou na čele, v ktorej budeme svedkami oceňovania kráľovského kuchára Rádom zlatej šunky. Za jej krehkosť, lahodnosť, vôňu farbu a hlavne výbornú mäsovú chuť.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8106929/sviatocne-obdobie-a-plzenske-pivo-k-sebe-neodmyslitelne-patria.htmlSviatočné obdobie a plzenské pivo k sebe neodmysliteľne patria2015-12-18T09:56:22ZPilsner Urquell v nefiltrovanej podobe - to je legendárny ležiak, ktorý chutí presne tak, akoby ste ho pili priamo v pivnici plzenského pivovaru. V rámci špeciálneho pivného programu pre milovníkov piva – „Voľba sládkov“ ho budú môcť ochutnať pivári vo vyhttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/8105881/zazvor-je-hitom-ale-mal-by-nim-byt-dumbier.htmlZázvor je hitom, ale mal by ním byť ďumbier2015-12-16T13:37:14ZZázvorový čaj je nápojový hit. Teraz, v chladných zimných dňoch, je jeho pitie obzvlášť zdraviu prospešný zvyk a spolu s ďalšími tradičnými koreninami, ako sú vanilka či škorica, pomáha vyčariť pravú vianočnú atmosféru.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8091273/fotite-jedla-sefkucharov-mozte-potesit-i-nahnevat.htmlFotíte jedlá? Šéfkuchárov môžte potešiť i nahnevať2015-12-02T12:04:09ZSotva sa pred niektorým hosťom objaví jedlo na stole, už ich priatelia či známi vedia, čo mali na obed alebo večeru. Fotenie jedál a ich zverejňovanie na sociálnych sieťach patrí k novodobému fenoménu gastronómie.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8085869/chceme-aby-sa-kvalita-piva-ktore-opusta-brany-pivovarov-dostala-do-pohara-konecneho-spotrebitela.htmlChceme, aby sa kvalita piva, ktoré opúšťa brány pivovarov dostala do pohára konečného spotrebiteľa2015-11-27T09:49:04ZJán Píry je obchodný sládok spoločnosti Pivovary Topvar ale hlavne odborník na pivnú problematiku. Prečítajte si zaujímavý rozhovor s ním. (Inzercia)https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8083755/hrebenatky-zname-aj-ako-musle-sv-jakuba.htmlHrebenatky známe aj ako mušle Sv. Jakuba2015-11-25T15:13:30ZSlovensko ako vnútrozemská krajina veľkú tradíciu podávania morských plodov nemá. Dnes ich však nájdete v ponuke mnohých reštaurácií. A ak sú to práve hrebenatky, známejšie skôr pod názvom mušle Sv. Jakuba, určite nezaváhajte. Je práve ich čas.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8071283/poznate-najlepsiu-restauraciu-na-slovensku.htmlPoznáte najlepšiu reštauráciu na Slovensku?2015-11-13T15:33:07ZPo prvýkrát portál restauracie.sme.sk v spolupráci s Pilsner Urquell spúšťa celoslovenskú súťaž „SME reštaurácia roka“.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8047193/radi-objavujete-nove-chute.htmlRadi objavujete nové chute?2015-10-29T11:10:57ZReštaurácia, multifunkčná terasa, bowling, konferenčné priestory, wellness, fitness, požičovňa bicyklov a vonkajšie športoviská - to je PONTEO Activity Park. Plus nový jedálny lístok s fantastickou slepačou polievkou ako od mamy a steakom ako z Ameriky. (https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7998535/slovenski-vodici-a-zodpovednost-za-volantom.htmlSlovenskí vodiči a zodpovednosť za volantom2015-09-11T08:29:09ZKeď pijem, auto ostane doma. Každý deň môžete mať deň zodpovednosti. (Inzercia)https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7993930/chlieb-nas-kazdodenny.htmlChlieb náš každodenný2015-09-07T12:41:36ZČítate pozorne jedálne lístky? Ak áno, iste ste si všimli, že sú tam, alebo by tam podľa slovenských i európskych predpisov mali byť uvedené možné alergény v jedlách. Jedným z nich je lepok, ktorý obsahuje chlieb, pečivo, knedle, halušky, pirohy, koláče ahttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/7939711/pestrostou-slovenskych-piv-rastie-aj-nasa-pivna-kultura.htmlPestrosťou slovenských pív rastie aj naša pivná kultúra2015-08-14T10:45:51ZSlováci sú právom označovaní za národ pivárov. Viete, ktoré slovenské pivá boli tento rok ocenené ako najlepšie? (Inzercia)https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7939786/preco-pivo-na-bicykel-nepatri.htmlPrečo pivo na bicykel nepatrí?2015-08-14T10:30:16ZCyklisti musia dodržiavať rovnaké pravidlá cestnej premávky ako vodiči. (Inzercia)https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7949262/moja-vecera-vo-vasej-obyvacke.htmlMoja večera vo vašej obývačke2015-08-05T15:00:29ZČo tak asi varia susedia? Nemajú náhodou sviečkovú, alebo plnené papriky, ktoré tak milujem? V niektorých mestách sa to už dá zistiť cez gastronomickú interaktívnu aplikáciu. A zároveň sa dať so súhlasom domácich pozvať k ich rodinnému stolu.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7937439/zoznamte-sa-s-najlepsimi-slovenskymi-vinami-2015-2016.htmlZoznámte sa s najlepšími slovenskými vínami 2015/20162015-07-29T13:18:48ZPo náročnom dni, kedy poroty zložené z vinárskych odborníkov i laikov degustovali desiatky vzoriek, poznáme výsledok: prestížnu stovku najlepších slovenských vín. Od septembra ich bude môcť verejnosť celý ďalší rok degustovať v Národnom salóne vín SR v Brhttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/7915087/ako-dobre-naladit-maskrtne-jazycky.htmlAko dobre naladiť maškrtné jazýčky2015-07-22T10:10:50ZSlovenský gastronomický slovník čoraz viac hýri cudzími slovami a nie so všetkými si vieme poradiť v našom jazyku. Napríklad taký pojem amuse-bouche. Z francúzštiny by sme to mohli voľne preložiť: zabaviť ústa.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7891251/pivne-korunky-2015-najlepsim-slovenskym-pivam.htmlPivné korunky 2015 najlepším slovenským pivám2015-07-08T13:20:00ZSlováci sú nesporne vášniví pivári. Dôkazom toho je fakt, že ročne priemerne vypijú 70 litrov piva, čím sa ako krajina zaraďujeme na popredné svetové priečky hneď za Čechov, Nemcov a Rakúšanov. Práve pivári však vedia, že nie je pivo ako pivo.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7888127/charge-me-up-privadza-do-restauracii-hosti.htmlCharge me Up! privádza do reštaurácií hostí2015-07-02T14:16:55ZNa stoloch čoraz väčšieho počtu kaviarní a reštaurácií možno nájsť nabíjačky telefónov Charge me Up! (dobi si!) vyvinuté v Maďarsku. (Inzercia)https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7873434/gurmansky-oskar-2015-pre-sefkuchara-fou-zoo-michala-konrada.htmlGurmánsky Oskar 2015 pre šéfkuchára Fou Zoo Michala Konráda2015-06-22T14:57:31ZByť medzi najlepšími je túžbou väčšiny z nás. Reštaurácie a hlavní tvorcovia ich mena – šéfkuchári, nie sú výnimkou. Niečo ako slovenských gastronomických Oskarov – Gurman Awards, rozdáva každoročne aj Gurmán na Slovensku. Tentokrát na gala večere v bratihttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/7851242/jahodovemu-mameniu-malokto-odola.htmlJahodovému mámeniu málokto odolá2015-06-10T11:16:06ZJahody patria do slovenskej ovocnej klasiky. Sú prvým ovocím prichádzajúceho leta, hoci z dovozu ich už možno kúpiť po celý rok. Ale aj známy ruský spisovateľ Jevgenij Jevtušenko vraví, že najkrajšie jahody rastú doma, hoci to myslí obrazne.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7825682/skalicky-trdelnik-pri-prazskom-orloji.htmlSkalický trdelník pri pražskom orloji2015-06-03T14:07:03ZPonúkajú ho na Václavskom i Staromestskom námestí, ale aj v menších uličkách, po ktorých najviac prúdia návštevníci Prahy. Pred vašimi očami pripravujú cesto, potom ho upečú na uhlí priamo pred vašimi očami. Skrátka life cooking, príprava v priamom prenoshttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/7788324/majitelov-restauracnych-podnikov-tesia-hokejove-radosti-i-smutky.htmlMajiteľov reštauračných podnikov tešia hokejové radosti i smútky2015-05-06T13:12:12ZAk dnes chýba v pohostinnom zariadení veľkoplošná obrazovka alebo plátno, je to priam zázrak. Bránia sa tomu zvyčajne iba špičkové reštaurácie, iné podniky naopak vidia najmä vo vysielaní športových podujatí šancu na zárobok.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7778119/sparglova-sezona-je-kratka-nepremeskajte-ju.htmlŠpargľová sezóna je krátka, nepremeškajte ju2015-04-29T11:00:19ZNajčastejšie zo Záhoria a južného Slovenska, ale aj z dovozu. S jarou prichádza špargľa a v súčasnosti niet vari reštaurácie, ktorá by ju nezaradila počas pár týždňov jej sezóny na jedálny lístok.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7763712/s-filmom-rastie-chut.htmlS filmom rastie chuť2015-04-21T13:10:29ZFilmov, pri pozeraní ktorých tečú divákom slinky, je veľa. Ako som obsluhoval anglického kráľa, Krídelko alebo stehienko, Láska na karí... Zásluhu má v tomto smere aj slovenský režisér Peter Kerekeš, ktorý natočil film Ako sa varia dejiny o vojnových kuchhttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/7754913/opekanie-vola-na-zochovej-chate.htmlOpekanie vola na Zochovej chate****2015-04-16T14:10:58ZPrvomájová tradícia opekania vola v areáli Hotela Zochova chata**** v príjemnom prostredí Karpatských lesov pri Modre pokračuje už štvrtým ročníkom. Okrem gastronomických špecialít čaká dospelých aj detských návštevníkov bohatý program a ako hlavný hudobnhttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/7689010/pizza-burger-dva-v-jednom-priamo-na-vas-stol.htmlPizza burger – dva v jednom priamo na váš stôl2015-03-10T12:49:15ZNiekto má rád pizzu, niekto burger. Čo však, ak máte chuť na oboje? Pre donáškovú firmu Pizza Hamm to nie je problém. Privezie vám čerstvý teplučký pizza burger, ale aj iné jedlá, rovno k vám. (Inzercia)https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7599163/utok-na-chutove-pohariky-gurmanov-sa-zacal.htmlÚtok na chuťové poháriky gurmánov sa začal2015-01-20T15:00:00ZV zime sa na Slovensku zvykli degustovať rôzne dobroty najmä vďaka zabíjačkám. Takéto, ale aj rôzne iné gurmánske možnosti ponúka v nadchádzajúcich vyše tridsiatich dňoch Zimný festival jedla. (Inzercia)https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7559641/ochutnajte-slovensko-v-najlepsich-slovenskych-restauraciach.htmlOchutnajte Slovensko v najlepších slovenských reštauráciách2014-12-22T16:15:09ZO tom, že Slovensko je plné pestrých chutí a krásnych miest aj počas zimných mesiacov, sa môžete presvedčiť začiatkom roka na Zimnom festivale jedla, ktorý, v spolupráci so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch, organizuje gastronomický sprievodca Gurmánhttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/7454934/odporuc-nam-nove-podniky-a-vyhraj.htmlOdporuč nám nové podniky a vyhraj!2014-10-24T14:25:41ZChýba Ti niektorý podnik na našej stránke? Zaregistruj ho a k tomu vyhraj!https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7444347/recepty-na-lokse-su-rodinnym-striebrom.htmlRecepty na lokše sú rodinným striebrom2014-10-17T11:41:22ZNepoznajú ich v Nemecku, ba ani u susedných Rakúšanov. Výnimkou sú Maďari, od ktorých sme zrejme počas rakúsko-uhorskej monarchie celkom prebrali lokše do nášho národného jedálneho lístka.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7240397/ohodnot-a-vyhraj.htmlOhodnoť a vyhraj2014-06-17T13:55:15ZPodeľ sa aj s ostatnými, čo má tvoj žalúdok na srdci a môžeš vyhrať víkendový pobyt v Grandhoteli Praha Tatranská Lomnica pre 2 osoby.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7194972/milovnici-steakov-opat-objavuju-chut-dry-aged-steakov.htmlMilovníci steakov opäť objavujú chuť dry aged steakov2014-05-07T16:00:18ZAk má byť steak chutný, voňavý, šťavnatý, mäkučký, nestačí len šikovnosť kuchára. Základom je kvalitné mäso. Medzi to naj sa považuje také, ktoré prešlo suchým zrením, teda dry agingom.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6995090/kto-vyhral-vikendove-pobyty-s-aplikaciou-restauracie-sme.htmlKto vyhral víkendové pobyty s aplikáciou Reštaurácie SME2013-11-05T14:05:49ZSúťaž s portálom Reštaurácie.sme.sk o víkend vo Vysokých Tatrách alebo na Zochovej chate.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6978031/coffee-break-trendy-odzvonili-slovenskemu-oblozenemu-chlebicku.htmlCoffee break: trendy odzvonili slovenskému obloženému chlebíčku2013-10-21T14:59:13ZKáva, malinovka a obložený chlebíček. Desiatky rokov sa obligátne pohostenie porád, zasadnutí, školení či konferencií nemenilo. Nové trendy však zaviali aj do tejto oblasti profesionálnej gastronómie.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6969788/pravdy-a-polopravdy-o-profesionalnej-gastronomii.htmlPravdy a polopravdy o profesionálnej gastronómii2013-10-14T16:06:36ZReštauračný biznis sa nie vždy teší priaznivej verejnej mienke. Niekedy právom, inokedy nie. Najhoršie je však podľahnúť mýtom. Hosť sa tak často pripravuje o zaujímavé zážitky.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6967119/maso-z-laboratoria-kuchari-su-v-rozpakoch.htmlMäso z laboratória? Kuchári sú v rozpakoch2013-10-11T16:55:23ZTémou médií uplynulého leta bola fašírka z umelo vytvoreného mäsa, ktorý verejnosti dali prvýkrát ochutnať v Londýne. Výsledok? Niečo mu vraj chýba. Čo na to českí a slovenskí kuchári?https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6928411/ktovie-ci-by-si-dnesne-makove-buchty-kubo-zamiloval.htmlKtovie, či by si dnešné makové buchty Kubo zamiloval2013-09-09T15:16:37ZNa buchtách, bratislavských rožkoch, závinoch, rezancoch, šúľancoch či slivkových guliach s makom si radi pochutnávali už naši predkovia. Podľa ponuky v jedálnych lístkoch vidno, že na ne vsádzajú aj dnešní kuchári.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6923438/ako-spoznat-dobry-sushi-bar.htmlAko spoznať dobrý sushi bar2013-09-04T21:06:30ZPred niekoľkými rokmi patrilo sushi medzi pojmy, ktorých význam sme museli hľadať v slovníku. Dnes popularita tohto japonského gastronomického smeru šliape na päty pizziam i steakom.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6888689/sefkucharske-restauracie-creme-de-la-creme-slovenskej-gastrosceny.htmlŠéfkuchárske reštaurácie: creme de la creme slovenskej gastroscény2013-08-01T18:59:37ZNiektorí majitelia si otvorením reštaurácie splnili svoj životný sen. Cítiť to na dobrom jedle, ale aj na starostlivom vzťahu k hosťovi. Na vrchole tejto kategórie stoja prevádzky šéfkuchárov – našťastie už aj slovenských.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6876548/slovenske-restauracie-hladaju-vyrobky-made-in-slovakia.htmlSlovenské reštaurácie hľadajú výrobky Made in Slovakia2013-07-22T09:26:09ZRagú z kvalitnej slovenskej hovädziny, chlebík z domácej pšenice, príloha zo slovenských zemiakov, k vínu zo slovenských viníc tanier slovenských syrov. Šéfkuchári by hosťa najradšej vítali takto.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6866707/co-je-in-vsetko-co-vam-chuti.htmlČo je „in“? Všetko, čo vám chutí!2013-07-12T10:14:37ZKeď víno, tak suché! Keď káva, nuž určite nie zalievaná! Keď cestoviny, tak „al dente“! Keď steak, neblamujte sa prepečeným! Ešte donedávna nám gastronomické príkazy, zákazy a odporúčania kazili pôžitok z jedla i pitia.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6823625/zname-osobnosti-dali-svetu-skvele-jedla.htmlZnáme osobnosti dali svetu skvelé jedlá2013-06-03T16:43:54ZGastronómia má veľa spoločné s umením ale aj s politikou. Nesmie jej chýbať nápad ani fantázia. Tí najlepší šéfkuchári sú predsa zákonite tvoriví ľudia, ochotní vymýšľať a experimentovať.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6799436/hlasne-zvuky-z-hrdla-niekde-trapas-inde-pochvala.htmlHlasné zvuky z hrdla: niekde trapas, inde pochvala2013-05-13T17:46:57ZKeď vám ponúknu škótske vajce, nechystajte si vaječný kalíšok. No a pri pozvánke na genever sa nezačnite baliť. Rozdielne pojmy a zvyky v kuchyni nás môžu dostať do riadneho trapasu.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6782508/kulinarsky-striptiz-zabava-poucenie-i-nasytenie.htmlKulinársky striptíz: zábava, poučenie i nasýtenie2013-04-27T12:17:39ZLen zlomok vodičov chce vidieť, ako sa opravuje ich auto. Len niektoré z gazdiniek sa túžia naučiť, ako sa dekorujú vankúše. Ale väčšina ľudí sa rada pozerá i vzdeláva, keď profesionál varí a pečie.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6763362/ako-spoznat-dobru-kaviaren.htmlAko spoznať dobrú... kaviareň2013-04-10T16:13:17ZVysušený steak, pivo bez peny či víno s korkovou pachuťou – to už dnes nie je problém reklamovať. Ale slabú kávu s trhajúcim sa krémom uznajú v máloktorom zariadení. Ako si teda vybrať miesto príjemného „kávového posedenia“?https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6748059/v-bratislave-ani-tohto-roku-nebude-ziarit-michelinovska-hviezdicka.htmlV Bratislave ani tohto roku nebude žiariť michelinovská hviezdička2013-03-26T17:20:15ZV prvom jarnom mesiaci – marci, už tradične distribuuje spoločnosť Michelin nové bedekre po najlepších reštauráciách a hoteloch sveta. V samostatnom vydaní putujúcom európskymi metropolami Bratislava opäť chýba.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6734892/aj-bacovi-obcas-zachuti-phad-woon-sen.htmlAj bačovi občas zachutí phad-woon-sen2013-03-15T10:42:03ZBryndzové halušky, vyprážaný rezeň, fazuľovica... Podľa mnohých by nám to na tunajšej reštauračnej scéne malo stačiť. Vždy sa však nájdu priekopníci, ktorí neváhajú o hosťa zabojovať aj cudzokrajnou kuchyňou.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6731755/cuda-na-tanieri.htmlČudá na tanieri2013-03-13T07:55:53ZGastronómia je plná podivností. Či už ide o názvy jedál, alebo pokrmy samotné. S čím zvláštnym sa stretli známi gurmáni či už doma alebo v zahraničí? A aké čudá ste ochutnali vy?https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6719168/mam-ta-rada-ako-himalajsku-sol-povedala-by-dnesna-maruska-otcovi.html„Mám ťa rada ako himalájsku soľ,“ povedala by dnešná Maruška otcovi2013-03-01T10:42:27ZV slávnej rozprávke sa vraví iba o soli. Majstri varešky však vedia, že solí je veľa a každé jedlo si pýta iný druh s inými vlastnosťami. Tie najlepšie reštaurácie si dokonca pripravujú vlastnú soľ.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6708687/convenience-food-bozk-alebo-facka-dobrej-gastronomii.htmlConvenience food: bozk alebo facka dobrej gastronómii?2013-02-20T08:23:30ZOmáčka v prášku, ale aj konzervované paradajky, lístkové cesto, ale aj rybie prsty. Bujónová kocka, očistené zemiaky, marcipánová pasta, zmes na chlieb. O tom všetkom je chválený i zatracovaný convenience.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6692800/divinova-gastronomia-charakter-regionu-na-vidlicke.htmlDivinová gastronómia: charakter regiónu na vidličke2013-02-06T10:23:43ZKuchári nedajú na divinu dopustiť. Má totiž vždy inú chuť - podľa druhu, regiónu, veku i potravy, ktorou sa živila. Hostí do reštaurácií však láka aj jej vzácnosť a výnimočnosť.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6660509/slovenske-prababicky-ani-netusili-ze-asi-konfituju.htmlSlovenské prababičky ani netušili, že asi konfitujú2013-01-09T09:40:51ZV nejednom jedálnom lístku nájde hosť ponuku konfitovaných jedál. V zahraničí i na Slovensku. Len gurmeti však vedia, čo si majú pod týmto pojmom predstaviť. Hoci pravdepodobne aj u nás – od Skalice až po Kráľovský Chlmec – sa konfituje už dávno.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6632831/knihy-ogastronomii-sa-coraz-castejsie-venuju-mapovaniu-slovenska.htmlKnihy o gastronómii sa čoraz častejšie venujú mapovaniu Slovenska2012-12-10T08:42:12ZV slovenských vydavateľstvách vychádzajú ročne stovky knižných titulov z oblasti gastronómie. Medzi nimi však doteraz prevládali preklady zahraničných originálov. O domácich reáliách sa viac píše až v poslednom čase.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6579870/salka-caju-ci-kavy-aknej-pat-druhov-cukru-za-ktorym-siahnut.htmlŠálka čaju či kávy a k nej päť druhov cukru. Za ktorým siahnuť?2012-10-24T12:56:52ZPamätníci spomínajú na „mokka“ kockový cukor alebo cukor v bridžových tvaroch, ktoré kedysi patrili ku kaviarenskej noblese. Dnes vám dobrá reštaurácia ponúkne aspoň päť sladiacich možností.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6572519/ako-spoznat-dobru-pizzeriu.htmlAko spoznať dobrú... PIZZERIU2012-10-17T22:50:07ZSpomedzi všetkých reštaurácií na Slovensku tvoria pizzerie najpočetnejšiu kategóriu. Pizza je totiž pomerne lacným jedlom, ktorý je medzi zákazníkmi veľmi obľúbený. Ako zistíte, kde pečú tú najlepšiu?https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6548942/opat-zacina-platit-v-nasej-zahradke-rastu-najkrajsie-jahody.htmlOpäť začína platiť: v našej záhradke rastú najkrajšie jahody2012-09-28T09:42:44ZPorekadlo: nie je všetko zlato, čo sa blyští, by sa v prípade potravín dalo parafrázovať, že nie všetko, čo má krásnu farbu a výborne vyzerá, má aj dobrú chuť a ešte je aj zdravé. Po rôznych potravinových aférach začíname opäť veriť domácim zdrojom.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6500850/serial-ako-spoznat-dobru-pivaren.htmlSeriál: Ako spoznať dobrú... PIVÁREŇ2012-08-17T13:41:57ZPokračujeme v seriáli: Ako spoznať... tentokrát piváreň. Výborné jedlá, hudba naživo. Škoda iba, že pivo nemá ten správny „říz“, ako hovoria bratia Česi. Hoci do pivárne sa chodí práve kvôli nápoju s čiapočkou. Čo všetko nám napovie, či sme na správnej adhttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/6441929/aj-vgastronomii-tradicionalistickej-viedne-ma-dnes-vacsi-uspech-neformalnejsi-styl.htmlAj v gastronómii tradicionalistickej Viedne má dnes väčší úspech neformálnejší štýl2012-07-02T08:35:09ZSlovenskí čašníci sa nevedia usmievať, kuchári sa musia učiť v zahraničí a úroveň barmanov trpí malými koktailovými tradíciami. Takto sa to roky traduje. Prvá „slovenská“ reštaurácia vo Viedni, ktorú otvorila bratislavská Medusa Group, dospela však k inýmhttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/6432256/serial-ako-spoznat-dobru-restauraciu.htmlSeriál: Ako spoznať dobrú ... REŠTAURÁCIU2012-06-25T09:03:26ZHonosný vstup, drahé interiérové prvky a čašník fajčiaci pred vchodom. Stačí naozaj detail, ktorý vám napovie, či vstupujete do dobrej reštaurácie. Čo si teda treba všímať?https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6333966/kuracina-pravom-oblubena-izatracovana.htmlKuracina: právom obľúbená i zatracovaná2012-04-11T15:07:17ZVie byť dobrá, ale aj veľmi zlá. Lákavá, ale aj odpudzujúca. Zdravá i škodlivá. Chutná, ale aj plná pachuti. Pri kuracom mäse prekvapia kuchára i konzumenta také rozdiely, ako snáď pri žiadnej inej surovine.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6138679/alergeny-nepriznavaju-vsetky-restauracie.htmlAlergény nepriznávajú všetky reštaurácie2011-11-13T22:37:07ZAk vás reštaurácia neinformuje o laktóze či iných rizikových prísadách v jedle, hrozí jej za to pokuta do 200-tisíc eur.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6126009/sefkuchar-stefula-jedlo-by-malo-byt-harmoniou-chuti-asymfoniou-farieb.htmlŠéfkuchár Štefula: Jedlo by malo byť harmóniou chuti a symfóniou farieb2011-11-04T10:46:18ZPrax v zahraničí mu otvorila obzory modernej gastronómie. Potom si už mohol Ivan Štefula dovoliť aj na „domácej“ pôde nielen variť, ale aj radiť napríklad pri reštartovaní podnikov, ktoré išli predtým s kvalitou dole.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6108542/sefkuchar-masny-polovici-kucharov-by-som-zakazal-varit.htmlŠéfkuchár Masný: Polovici kuchárov by som zakázal variť2011-10-22T08:50:41ZUžil televíznej slávy v Dubaji, ale aj hanbu, keď s kolegom vysypali svadobnú tortu z tácne rovno pred novomanželov. František Masný ochutná každé jedlo, chrumkať chrobákov však odmieta.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6098908/sefkuchar-uhlar-najvacsim-preslapom-je-studena-obloha-na-teplom-tanieri.htmlŠéfkuchár Uhlár: najväčším prešľapom je studená obloha na teplom tanieri2011-10-15T13:45:55ZSlovenské veľhory a francúzska gastronómia idú dokopy. Dôkazom toho je Jaroslav Uhlár, ktorý rozbehol kariéru vo Vysokých Tatrách a so znalosťami milovanej kuchyne galského kohúta sa prezentoval napríklad pred predstaviteľmi NATO.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6088840/sefkucharka-vitanovcova-suroviny-apriprava-musia-pasovat-ako-klucik-azamka.htmlŠéfkuchárka Vitanovcová: Suroviny a príprava musia pasovať ako kľúčik a zámka2011-10-08T13:28:21ZTalianska kuchyňa má množstvo slávnych mien. Jej najväčším bohatstvom je však „la mamma“, ktorá vládne aj trattorii horskej chaty Šindľovec vo Zverovke. Volá sa Mária Vitanovcová.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6078948/sefkuchar-pavol-kristof-po-medvedovi-akamzikovi-ma-chut-na-soba.htmlŠéfkuchár Pavol Krištof: Po medveďovi a kamzíkovi má chuť na soba2011-10-01T11:49:16ZKuchárske majstrovstvo Pavla Krištofa poznajú nielen Košičania, kde naštartoval svoju kariéru, ale v Tatrách, Nemecku a najnovšie aj pod rakúskou veľhorou Grossglockner.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6069239/sefkuchar-zu-f-o-dobreho-kuchara-spoznate-za-par-dni.htmlŠéfkuchár z U.F.O.: Dobrého kuchára spoznáte za pár dní2011-09-24T10:20:20ZNa svet sa pozerá zhora – z reštaurácie U.F.O na pylóne bratislavského Nového mosta. Neplatí to ale o nazeraní na hostí. Peter Kiss vie, že je jeho práca márna.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6061365/skola-varenia-chefparade-nestoji-na-sefkucharskych-celebritach.htmlŠkola varenia Chefparade nestojí na šéfkuchárskych celebritách2011-09-19T09:48:41ZPolotovary plné prídavných látok, slimačia obsluha, nudné a všade sa opakujúce menu, bagety za astronomické ceny... Je dosť dôvodov, prečo sa naučiť narábať s nožom a vareškou.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6055454/tatransky-sefkuchar-spoznat-kolegu-z-tucnej-kacky-to-by-bolo-nieco.htmlTatranský šéfkuchár: Spoznať kolegu z Tučnej kačky – to by bolo niečo2011-09-14T11:13:05ZTatry mu učarovali, hoci z kuchyne na ne príliš nevidí. Strávil v nich väčšinu svojej profesionálnej kariéry. V súčasnosti za špecialitami Petra Pikovského zájdite do Grand Hotela v Starom Smokovci.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6049363/sefkuchar-hruska-slovenskym-kucharom-by-som-prikazal-viac-sa-vzdelavat.htmlŠéfkuchár Hruška: Slovenským kuchárom by som prikázal viac sa vzdelávať2011-09-09T17:32:02Z13 otázok pre šéfkuchárov. Executive chef v bratislavskom steak&whisky house Upside Down Juraj Hruška hovorí, že dobrého kuchára spoznáte podľa plnej reštaurácie.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6044616/stolovanie-poleziacky-sa-vracia-do-mody.htmlStolovanie poležiačky sa vracia do módy2011-09-07T10:32:32ZPoznáme to z historických filmov najmä z antických čias. Konzumuje sa poležiačky. Posteľné reštaurácie prežívajú v 21. storočí znovuzrodenie.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/5998912/majster-rossini-sa-preslavil-aj-skvelym-kucharskym-umenim.htmlMajster Rossini sa preslávil aj skvelým kuchárskym umením2011-08-01T00:13:38ZNikto nepochybuje, že Barbiera zo Sevilly zložil Gioacchino Antonio Rossini. O poznanie nejasnejšia situácia však panuje okolo slávneho jedla – tournedos a la Rossini.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/5993235/slovenskym-narodnym-jedlom-uz-nie-su-prekvapujuco-bryndzove-halusky.htmlSlovenským národným jedlom už nie sú prekvapujúco bryndzové halušky2011-07-27T09:13:33ZAk sa spýtate, ktoré je typické slovenské národné jedlo, deväť z desiatich Slovákov odpovie: halušky. A to napriek tomu, že podľa výskumov z posledných piatich rokov už ním nie sú.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/5954941/cezar-sladovym-salatom-len-cez-moju-mrtvolu-vravi-dobry-sefkuchar.html„Cézar s ľadovým šalátom len cez moju mŕtvolu!“ vraví dobrý šéfkuchár2011-06-27T11:54:54ZObjednáte si Cézara a dostanete tanier s ľadovým šalátom. Máte chuť na Nicoise a prinesú vám dubový šalát. A to preto, že mnohí kuchári i hostia majú botanicko-gastronomické medzery.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/5939414/paradajka-bud-ako-kaviar.htmlParadajka, buď ako kaviár!2011-06-16T09:28:11ZNiekto ju miluje, niekto striktne odmieta. Molekulárna a jej najdiskutabilnejšia oblasť – tzv. avantgardná kuchyňa, nenechávajú chladným žiadneho kuchára, ale ani hosťa.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/5926120/molekularna-gastronomia-veda-do-kuchyne-kuchyna-do-vedy.htmlMolekulárna gastronómia: veda do kuchyne, kuchyňa do vedy2011-06-07T10:15:23ZNa tanieri zelené guľôčky... a ono je to vlastne paradajka. Z hrášku farby rosničky sa stane biely nadýchaný krém, z čiernej olivy štamperlík a z daiquiri želé. To je však len špička vrcholu zvaného molekulárna gastronómia.