https://magazin-restauracie.sme.sk/r/506/zo-sveta/atomMagazín Reštaurácie.sme.sk | Sprievodca svetom gastronómie5942-08-23T15:03:51ZZaujímavé čítanie zo sveta gastronómie. Kliknite a zistite viac!Petit Press, a.s.rss_contact_emailhttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/20202258/talianska-restauracia-jamieho-olivera-uz-aj-v-budapesti.htmlTalianska reštaurácia Jamieho Olivera už aj v Budapešti2016-06-29T15:34:02ZOtvorená je len pár dní. Nájdete ju v areáli budapeštianskeho hradu a je súčasťou siete talianskych reštaurácií svetoznámeho šéfkuchára bez čapice Jamieho Olivera. Ak sa tam však budete chcieť vybrať, musíte byť trpezliví. Záujem hostí je veľký.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8010677/tapas-rychla-pomoc-hladnemu-zaludku.htmlTapas – rýchla pomoc hladnému žalúdku2015-09-22T16:05:44ZPôvodne sa tapas podávali najmä v prístavných krčmách k vínu a iným nápojom. Aby sa námorníci tak rýchlo neopili. Dnes sú jedným zo symbolov španielskej kuchyne, ale doputovali aj na Slovensko.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7855145/najlepsiu-restauraciu-sveta-najdete-v-spanielskej-girone.htmlNajlepšiu reštauráciu sveta nájdete v španielskej Girone2015-06-17T13:15:00ZOpäť to bola veľká sláva. V prípade reštaurácie Celler de Can Roca z Girony už druhýkrát. V prestížnej súťaži, ktorú každoročne vyhlasuje britský časopis Restaurant Magazine, totiž zvíťazila tohto roku i predvlani.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7331549/kremes-povysili-v-slovinskom-blede-na-miestnu-legendu.htmlKrémeš povýšili v slovinskom Blede na miestnu legendu2014-08-13T15:24:51ZModré jazero obklopené horami s kostolíkom na ostrove uprostred. A nad ním sa vypína romantický hrad. Mestečko Bled je turistami najnavštevovanejším miestom v Slovinsku. Pomáha im pri tom aj zákusok kremšnita.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7089270/cely-svet-na-jednom-berlinskom-tanieri.htmlCelý svet na jednom berlínskom tanieri2014-02-03T14:13:16ZObrovské porcie jedál, tupláky piva, víno, šnaps a na záver ešte niečo sladké. Nemci si vedia jedlo užívať. Svedčia o tom nielen festivaly piva, ale každoročne aj januárová výstava Grüne Woche v Berlíne. Tohto roku ju navštívilo takmer pol milióna ľudí.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7027099/v-japonsku-vam-v-jedalnych-listkoch-pomozu-zorientovat-sa-atrapy.htmlV Japonsku vám v jedálnych lístkoch pomôžu zorientovať sa atrapy2013-12-03T15:58:20ZVyzerajú zväčša dokonale. Ako ozajstné jedlo, ktoré práve vypustil šéfkuchár z rúk. Ide však o atrapy z plastu. Uvidíte ich vo výklade vari každej japonskej reštaurácie a slúžia ako lákadlo pre okoloidúcich.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7015319/chorvatske-tartufi-ziaria-na-svetovej-hluzovkovej-mape.htmlChorvátske tartufi žiaria na svetovej hľuzovkovej mape2013-11-22T18:17:22ZJeseň sa v mnohých špičkových reštauráciách spája so špecialitami z hľuzoviek. Je to čas ich zberu a čerstvé sú najlepšie. Ich milovníci však často netušia, že pochádzajú aj z chorvátskych lesov.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6980656/kaviar-opat-prichadza-aj-z-polskych-vod.htmlKaviár opäť prichádza aj z poľských vôd2013-10-23T14:58:27ZJesť kaviár polievkovou lyžicou považujú niektorí za znak luxusu. Boli časy, kedy si to mohli dopriať aj bežní Poliaci a nemuseli preň chodiť ďaleko – ponúkali im to vody tamojších riek a Baltického mora.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6972293/tokaj-miluje-slnko-tento-rok-ho-tamojsim-vinarom-doprial.htmlTokaj miluje slnko - tento rok ho tamojším vinárom doprial2013-10-16T13:18:51ZVo väčšine slovenských vinárskych oblasti sa oberačky zväčša skončili a sudoch už zreje mladé víno. V Tokajskej oblasti najdôležitejší zber ešte len vrcholí. Na rad prišli hrozienka – cibéby, ktoré robia klasický Tokaj Tokajom.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6925443/turecka-kuchyna-vonia-orientom-chuti-rozmanito.htmlTurecká kuchyňa vonia orientom, chutí rozmanito2013-09-06T13:43:58ZTurecko navštívilo aj toto leto veľa Slovákov a mnohí sa tam ešte chystajú. Užiť ešte teplého mora, prejsť sa antickými i osmanskými pamiatkami, bazármi či zahrať si golf. A vychutnať si aj výbornú kuchyňu.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6916025/jedno-z-najoblubenejsich-talianskych-sumivych-sa-rodi-pri-jazere-lago-di-isle.htmlJedno z najobľúbenejších talianskych šumivých sa rodí pri jazere Lago di Isle2013-08-28T15:37:18ZVideli sme ho len cez mreže, uložené v sklenenej škatuli. Vyrobili ho v roku 1961 a zostala z neho jediná fľaša. Šumivé víno značky Berlucchi vyrobené klasickou, teda šampanskou metódou, patrí k najobľúbenejším v Taliansku.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6894619/casnikom-a-somelierom-pomahaju-vydobytky-techniky.htmlČašníkom a somelierom pomáhajú výdobytky techniky2013-08-07T16:28:53ZSvetaskúsených gurmánov to už neprekvapí: namiesto papierového jedálneho či vínneho lístka im predloží čašník zapnutý tablet, ktorom si môžu do vôle ,,listovať”. Aj svet reštaurácii čoraz viac ovláda pokroková technika.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6892412/pri-stolovani-na-kube-nie-je-jedlo-to-najdolezitejsie.htmlPri stolovaní na Kube nie je jedlo to najdôležitejšie2013-08-05T16:18:32ZKuba je plná protikladov. Na jednej strane chudobná na komerčné výdobytky súčasnosti, na druhej bohatá na tradície a radosť zo života. K takýmto radostiam patrí aj posedenie v kaviarni či v reštaurácii.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6879082/najlepsie-marocke-speciality-sa-pripravuju-v-tazine.htmlNajlepšie marocké špeciality sa pripravujú v tažíne2013-07-24T10:07:04ZZvláštna hlinená nádoba tažín zaujme vysokou kónickou pokrievkou. Vymysleli ju vraj Berberi, túlajúci sa púšťami Afriky. Dnes v nej pripravujú jedlá nielen marockí, západosaharskí či alžírski, ale aj špičkoví svetoví kuchári.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6821259/olivovy-olej-je-uz-aj-u-nas-doma-no-pre-uniu-znamena-problem.htmlOlivový olej je už aj u nás doma, no pre Úniu znamená problém2013-06-01T13:22:09ZOliva sa pestuje už sedemtisíc rokov. Ako prvé spoznali chuť olivového oleja národy Perzie, severnej Afriky a Palestíny. Netušili, že na začiatku 21. storočia sa stane predmetom celoeurópskych sporov.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6758131/pozitky-rakuskych-regionov-znamenaju-navrat-ku-korenom.htmlPôžitky rakúskych regiónov znamenajú návrat ku koreňom2013-04-05T16:22:23ZRakúsky minister poľnohospodárstva Niki Berlakovich je labužník, kulinár a milovník epikurejského životného štýlu. Zaiste aj preto výrazne podporuje rozvoj regionálnych kulinárskych špecialít.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6687356/podla-zidovskych-zasad-stravovania-je-v-krvi-dusa.htmlPodľa židovských zásad stravovania je v krvi duša2013-02-01T11:30:23ZHádam niet v Európe a o USA ani nehovoriac, jediné väčšie mesto, v ktorom by nebola židovská alebo kosher reštaurácia. Žiaľ, v Bratislave židovská reštaurácia Chez David nedopadla najlepšie, a tak milovníci tejto kuchyne musia cestovať do zahraničia.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6665984/podniky-ktore-inspirovali-spioni-donasaci-mafiani-ci-partizani.htmlPodniky, ktoré inšpirovali špióni, donášači, mafiáni či partizáni2013-01-14T10:15:27ZCelosvetová kríza núti aj reštaurácie i bary obracať sa v marketingu, aby nezostali stoličky prázdne. Svedčia o tom rôzne zaujímavé nápady inšpirované nedávnou históriou.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6597811/budhova-ruka-a-ine-tajomstva-na-palicke.htmlBudhova ruka a iné tajomstvá na paličke2012-11-09T11:33:17ZTradičná čínska kuchyňa má tisícročnú tradíciu. Ale nielen to je dôvod, prečo dobrý obed či večeru treba vychutnať práve v čínskej reštaurácii. Prežívanie pozitívnej atmosféry, ktorá pramení aj zo starých obyčají Číny, obohatí stolovanie a vytvorí z nehhttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/6576833/susi-zkonskeho-masa-v-japonsku-ho-dostanete.htmlSuši z konského mäsa? V Japonsku ho dostanete2012-10-22T09:10:38ZKto sa vyberá na výlet do Japonska, zvyčajne sa teší aj svetoznámu japonskú kuchyňu. Nechajme preto teraz bokom chrámy, svätyne, zenové záhrady, high tech výrobky i ošiaľ okolo iPhone 5 a poďme sa pozrieť, na čom všetkom si je možné v krajine vychádzajúchttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/6527276/brazilsky-vinarsky-obor-sa-prebudza.htmlBrazílsky vinársky obor sa prebúdza2012-09-10T08:33:02ZHrozno začínajú oberať v januári a februári a mladé vínka koštujú zvyčajne cez Veľkonočné sviatky. Nečudo, veď ide o južnú pologuľu a nikde na svete sa vinič nepestuje tak blízko pri rovníku. Ide o Brazíliu.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6508631/tuniska-kuchyna-vam-prepali-usta-harissou-a-figovou-palenkou.htmlTuniská kuchyňa vám prepáli ústa harissou a figovou pálenkou2012-08-24T10:53:35ZNaozaj nepatrí medzi kulinárske pojmy a aj profesionáli by si ťažko spomenuli na jediné národné jedlo. A predsa v Tunise našincovi nechýba stredoeurópsko-slovenská gastronómia.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6503180/albansku-kuchynu-napisala-bohata-historia.htmlAlbánsku kuchyňu napísala bohatá história2012-08-20T09:13:01ZTento rok sa stalo pre slovenských cestovateľov hitom Albánsko. Krajina, ktorá je síce spomedzi európskych najmenej rozvinutá a najchudobnejšia, je však zaujímavá nádhernou prírodou, horami i pieskovými plážami, modernými hotelmi i zaujímavou gastronómiohttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/6459364/francuzska-kuchyna-je-stale-branou-do-kulinarskeho-raja.htmlFrancúzska kuchyňa je stále bránou do kulinárskeho raja2012-07-16T16:24:18ZNie nadarmo sa hovorí – aký národ, taká kuchyňa. U labužníckych Francúzov sa kulinárske umenie vyvíjalo po stáročia do dnešnej modernej podoby. V súčasnosti všade na svete patria francúzske reštaurácie medzi najvychytenejšie, najdrahšie a často aj najviachttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/6449921/preco-madari-radi-varia-na-bravcovej-masti.htmlPrečo Maďari radi varia na bravčovej masti?2012-07-09T08:41:06ZČervená paprika a ostré chute dominujú v tradičnej maďarskej kuchyni. Nesmie ale chýbať ani bravčová masť. Napriek tomu nemožno povedať, že by maďarské jedlá boli priťažké. Spájajú v sebe vplyvy východu aj západu a v mnohom nesporne ovplyvnili aj slovenshttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/6412852/futuristicka-restauracia-cube-pristava-na-strechach-budov-svetovych-metropol.htmlFuturistická reštaurácia Cube pristáva na strechách budov svetových metropol2012-06-11T08:40:29ZAk patríte k ľuďom, ktorí obľubujú dobré jedlo a nemáte problémy s výškami, tak máme pre vás tip. Navštívte reštauráciu Cube – alumíniovo-sklenený kontajner, ktorý pristáva na strechách historických budov vo vybraných európskych mestách. Najnovšie je to Lhttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/6409796/sedem-portugalskych-gastronomickych-divov.htmlSedem portugalských gastronomických divov2012-06-08T10:50:54ZPortugalsko je rozmanitá krajina a vidno to aj na tanieroch. Ak tam chceli vybrať sedem gastronomických divov, teda najobľúbenejších jedál, museli zaangažovať odbornú porotu. Posledné slovo pri hlasovaní ale dostala verejnosť.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6386205/v-pekingu-ma-velky-uspech-restauracia-podavajuca-penisy.htmlV Pekingu má veľký úspech reštaurácia podávajúca penisy2012-05-22T11:43:00ZO Číňanoch sa hovorí, že zjedia všetko, čo má nohy a krídla. A známe je tiež, že čínski kuchári dokážu naozaj chutne spracovať akékoľvek mäso. V reštaurácii s názvom Guolizhuang Penis Restaurant v Pekingu i Atlante sa špecializujú na úpravu penisov rôznyhttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/6379582/nemecka-kuchyna-praje-poriadne-plnym-tanierom.htmlNemecká kuchyňa praje poriadne plným tanierom2012-05-17T10:07:27ZJohann Wolfgang Goethe sa raz ospravedlňoval za svoje neveľmi vydarené verše tým, že sa v ktoromsi hostinci nedobre najedol kyslej kapusty. Nemci sú vo všeobecnosti známi ako veľkí jedáci, a stáročiami vytvorili pestrú a bohatú kuchyňu s množstvom prekvahttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/6305907/slovenski-kuchari-priniesli-z-dubaja-tri-bronzove-medaily.htmlSlovenskí kuchári priniesli z Dubaja tri bronzové medaily2012-03-19T16:06:39ZŠťastným číslom slovenských top-kuchárov sa stala trojka. Tento rok sa totiž tretí raz zúčastnili na prestížnej kulinárskej súťaži The Emirates Salon Culinaire ´12 v Dubaji, ich najvyšším ocenením je tretie miesto a získali ho traja kuchári.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6075857/vzacny-arganovy-olej-pouzivali-berberky-na-plet-dnes-je-drahsi-nez-olivovy.htmlVzácny arganový olej používali Berberky na pleť. Dnes je drahší než olivový2011-09-29T09:58:45ZDali ste si v reštaurácii šalát voňajúci po orieškoch a hoci ste ich hľadali, nijaké ste v ňom nenašli? Nuž, kuchár ho pravdepodobne pokropil pár kvapkami arganového oleja.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6026437/ked-krcmar-prikryje-pohar-vina-platkom-sunky.htmlKeď krčmár prikryje pohár vína plátkom šunky2011-08-23T11:03:53ZGazpacho, tapas, sherry či vyprážané morské potvorky. Nič z toho nás na juhošpanielskej kuchyni neprekvapí viac, než celodenné hodovanie (s prestávkami na prácu).https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6013715/vnemecku-sa-hygiene-vrestauraciach-prizru-prisnejsie-na-zuby.htmlV Nemecku sa hygiene v reštauráciách prizrú prísnejšie na zuby2011-08-12T13:38:06ZAféra s nákazou potravín E.coli baktériami spôsobila v Nemecku veľa diskusií. Okrem iného aj o tom, ako je to s hygienou v tamojších reštauráciách.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/5998865/ricks-cafe-alebo-ako-sa-da-premenit-filmova-legenda-na-oblubenu-restauraciu.htmlRick’s Café – alebo ako sa dá premeniť filmová legenda na obľúbenú reštauráciu2011-07-31T22:13:06ZSpomínate si na zamilované pohľady hlavných predstaviteľov v kultovom oskarovom americkom filme Casablanca? Dej sa odohrával v kaviarni Rick’s Café v najväčšom marockom meste, podľa ktorého bol film nazvaný.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/5984459/za-najlepsou-restauraciou-sveta-treba-vycestovat-do-kodane.htmlZa najlepšou reštauráciou sveta treba vycestovať do Kodane2011-07-20T08:33:54ZDesiaty krát vyhlásil britský časopis Restaurant Magazine rebríček najlepších reštaurácii sveta. Už druhý krát po sebe sa ňou stala reštaurácia Noma ležiaca v prístave dánskej metropoly.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/5968238/viedenske-heslo-znie-ak-je-zle-treba-sa-najest.htmlViedenské heslo znie: ak je zle, treba sa najesť2011-07-07T09:43:03ZKultúra a gastronómia kráčajú Viedňou pevne ruka v ruke. A domáci sa stále držia hesla – čím je horšie, tým treba viac konzumovať.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/5947926/vonava-sardinia-snapaditou-kuchynou.htmlVoňavá Sardínia s nápaditou kuchyňou2011-06-22T09:40:46ZNa potulkách Sardíniou nás nemôže nezasiahnuť výrazná sardínska vôňa bylín, kvetov a ovocia. Vôňa, ktorá nás vtiahne. Tak ako si vás získa aj tamojšia kuchyňa.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/5929353/vpolsku-neobidte-pirozkarne.htmlV Poľsku neobíďte pirôžkárne2011-06-09T09:08:32ZPirohy plnené všetkým možným sú stále hitom poľskej kuchyne. A ak chcete mať v tejto krajine zaujímavý gurmánsky zážitok, celkom iste sa zastavte v niektorej z pierogarní, ktoré v poslednom čase vyrástli ako huby po daždi v každom väčšom meste.