https://magazin-restauracie.sme.sk/r/505/stolovanie/atomMagazín Reštaurácie.sme.sk | Sprievodca svetom gastronómie3392-08-22T15:03:37ZZaujímavé čítanie zo sveta gastronómie. Kliknite a zistite viac!Petit Press, a.s.rss_contact_emailhttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/8114714/dodrziavanie-etikety-pri-stole-nie-je-strojenost-ale-slusnost.htmlDodržiavanie etikety pri stole nie je strojenosť, ale slušnosť2016-01-07T11:16:24ZZačalo sa obdobie plesov a rôznych zimných spoločenských podujatí, ktorých súčasťou je aj stolovanie. Sediac zoči-voči, alebo pri susedoch, poskytuje mimoriadny výhľad na to, kto sa vie ako správať a či má zažitú etiketu.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8075834/jedlo-a-napoje-by-sa-nemali-navzajom-prebijat.htmlJedlo a nápoje by sa nemali navzájom prebíjať2015-11-18T12:41:45ZPárovanie, či romantickejšie povedané snúbenie jedla a vína, sa stalo súčasťou špičkovej gastronómie. O vzájomnom pasovaní jedného k druhému sa však dá porozmýšľať aj pri bežnom obede či večeri.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7679847/pozvu-vas-na-lietajuci-obed-padak-si-neberte.htmlPozvú vás na lietajúci obed? Padák si neberte2015-03-05T14:25:00ZNa pozvánke, ktorú sme nedávno dostali od istej ambasády, stálo: flying lunch, teda lietajúci obed. Nuž, pravdupovediac, nelietali sme tam, ani padák sme preto nepotrebovali. Išlo o veľmi pohodlné konzumovanie rôznych dobrôt.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7302548/pri-biznis-obede-ide-o-obchod-a-nie-o-zabavu.htmlPri biznis obede ide o obchod a nie o zábavu2014-07-25T14:45:23ZNa úvod treba pripomenúť: pracovný obed neslúži na potešenie hostiteľov ani zábavu hostí. Ide tam o obchod. Nemal by sa teda zvrhnúť do familiárnej podoby, čo ako by sa chcela druhá strana o to pokúšať.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6931140/podla-reci-poznas-cloveka-mlciaceho-vsak-tazko.htmlPodľa reči poznáš človeka, mlčiaceho však ťažko2013-09-11T17:29:52ZPri priateľských posedeniach je bežné, že pri stole sa hovorí takpovediac piate cez deviate a zväčša to nikomu neprekáža. Spoločenské či biznis obedy a večere sú však niečím iným. Aj rozhovory na nich majú svoje pravidlá.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6920142/dobrym-spravanim-sa-neda-nic-pokazit.htmlDobrým správaním sa nedá nič pokaziť2013-09-02T12:46:48ZKto pozná etiketu, rýchlo zistí, že je to vlastne príjemné. Prináša mu to totiž sympatie iných. Ba takýto človek na vlastnej koži spozná, že vyniká nad tými, ktorí sú si neistí, a sú preto kŕčovití.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6852325/dostali-ste-pozvanie-spravajte-sa-tak-aby-ste-ho-dostali-aj-nabuduce.htmlDostali ste pozvanie? Správajte sa tak, aby ste ho dostali aj nabudúce2013-06-28T15:40:46Z„Prvotriedny“ hosť vie, kedy má stáť predo dvermi a kedy je čas rozlúčiť sa. Na danú príležitosť si zvolí dokonalé oblečenie, v bufete sa obslúži s patričnou eleganciou a okolitú spoločnosť okúzľuje svojou duchaplnou konverzáciou.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6770575/pohare-su-to-najuslachtilejsie-na-stole-amali-by-spievat.htmlPoháre sú to najušľachtilejšie na stole a mali by spievať2013-04-17T09:49:29ZČasto nás pri spoločenských podujatiach čakajú už vopred naaranžované stoly, na ktorých stoja naukladané v rade alebo oblúku aj poháre. Menšie i väčšie, na stopke i bez nej. Každý má svoje poslanie.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6701027/prsty-zababrane-pri-cisteni-kreviet-ale-ako-dobre-sa-pri-tom-debatuje.htmlPrsty zababrané pri čistení kreviet? Ale ako dobre sa pri tom debatuje2013-02-13T07:35:25ZHoci Slovensko nie je prímorská krajina, plody mora sa stali bežnou súčasťou jedálnych lístkov väčšiny reštaurácií. Okrem rýb sa v nich vari najčastejšie vyskytujú krevety. Pre niektorých hostí však býva orieškom, ako sa zbaviť ich „obalu“.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6538143/nalozit-si-na-tanier-tak-ze-vam-jedlo-zneho-pada-nesvedci-ovasej-elegancii.htmlNaložiť si na tanier tak, že vám jedlo z neho padá, nesvedčí o vašej elegancii2012-09-19T09:24:38ZKedysi bývalo znakom dobrého vychovania nechať na tanieri kúsok jedla. Dnes je to však už prežitok. Plytvať netreba, zvlášť ak ide naozaj o jedlo z kvalitných surovín, ktoré sa navyše kuchárovi vydarilo.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6505822/nozom-susedovi-do-oka-vidlicka-hrotmi-naopak-aoboje-krizom-narabanie-pribormi-je-rec-bez-slov.htmlNožom susedovi do oka, vidlička hrotmi naopak a oboje krížom. Narábanie príbormi je reč bez slov2012-08-22T09:39:23ZJe po dobrom obede či večeri a vy už nemienite pokračovať v jedle. Ak sa však viete správať pri stole podľa etikety, čašníkovi nemusíme nič naznačiť. Tanier odnesie aj bez vášho pokynu. Vie to podľa uloženia príboru.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6426055/ked-vam-zazvoni-mobil-nehadzte-ho-do-polievky.htmlKeď vám zazvoní mobil, nehádžte ho do polievky2012-06-20T10:09:04ZZ jedného kúta reštaurácie sa ozýva Montiho čardáš, z druhého zase rázna beatlesácka Žltá ponorka a komusi za chrbtom zvonia kostolné zvony. Aj pri našom stole je „veselo“. Bez mobilu už nevieme žiť, ale k tanieru na stole v reštaurácii rozhodne nepatrí.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6117683/ak-treba-kychnite-si-utrite-si-nos-pri-jedle-ale-s-eleganciou.htmlAk treba, kýchnite si. Utrite si nos pri jedle. Ale s eleganciou2011-10-28T15:37:33ZČo ako si želáme správať sa pri jedle distingvovane, telo sa niekedy správa nepredvídane. Aj nepríjemné situácie sa však dajú zvládnuť, pokiaľ poznáte pravidlá etikety.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6017645/zenou-ani-kvetinou-neudries-ani-kvetinara-neodzenies.htmlŽenou ani kvetinou neudrieš, ani kvetinára neodženieš2011-08-16T10:19:37ZKúpte dáme kytičku! počuť v reštauráciách po večeroch. Ponuku pravdaže možno odmietnuť, ale aj tu platia pravidlá slušnosti.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/5975912/dame-pri-vstupe-do-restauracie-prednost-radsej-nedavajte.htmlDáme pri vstupe do reštaurácie prednosť radšej nedávajte2011-07-13T09:35:29ZSprávny muž, ktorý vie, čo sa patrí, dáme pri vstupe do kancelárie, divadla ale i bytu podrží dvere a pustí ju dopredu. Pri vstupe do reštaurácie to ale neplatí.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/5969815/uz-praludia-vedeli-ze-lucit-sa-treba-dostojne.htmlUž praľudia vedeli, že lúčiť sa treba dôstojne2011-07-08T10:45:43ZObjav archeologičiek v izraelskej jaskyni naznačuje, že posedenie príbuzných a priateľov pri príležitosti rozlúčky so zosnulým poznali aj naši predkovia.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/5945630/co-spadne-pod-stol-nas-uz-nezaujima.htmlČo spadne pod stôl, nás už nezaujíma2011-06-20T16:51:34ZPri vášnivej debate alebo trochu nešikovnosti sa stáva, že nám pri stolovaní spadne na zem spadne časť príboru, obrúsok z kolien, ba dokonca aj kúsok jedla. Tvárme sa, že sa nič nestalo.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/5932534/ucet-vrestauracii-uz-nemusi-byt-iba-zalezitostou-panov.htmlÚčet v reštaurácii už nemusí byť iba záležitosťou pánov2011-06-11T10:51:51ZPri platení obeda či večera môžu nastať nepríjemné situácie. Pre Slovákov často v zahraničí, najmä USA. Hoci boli pozvaní, hostiteľ im jedlo nechá pokojne zaplatiť. Iný kraj, iný mrav.