https://magazin-restauracie.sme.sk/atomrss_title1970-01-01T01:00:00Zrss_subtitlePetit Press, a.s.rss_contact_emailhttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/20238770/letnym-slagrom-su-domace-ovocne-limonady.htmlLetným šlágrom sú domáce ovocné limonády2016-08-11T14:57:23ZKedysi to bývalo súčasťou leta – prebytky zo záhrady sa v domácnostiach spracúvali okrem iného aj na zdravé sirupy. Potom prišla móda sladkých priemyselne vyrábaných nápojov s chemickými príchuťami a farbami. Posledné letá však ukazujú, že recepty našich mám sú späť.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20214521/v-horucom-pocasi-nevsedne-osviezi-korenisto-horky-radegast-julova-volba-sladkov.htmlV horúcom počasí nevšedne osvieži Korenisto horký Radegast – júlová Voľba sládkov2016-07-13T10:58:28ZPivovar Radegast si potrpí na horkosť, a to vedia ľudia oceniť. Jeho Rýdzo horká 12 % patrila k najúspešnejším limitovaným pivným edíciám prvého ročníka programu Voľba sládkov.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20183960/volba-sladkov-prinasa-kazdy-mesiac-netradicny-pivny-zazitok-vzdy-novy-pivny-special.htmlVoľba sládkov prináša každý mesiac netradičný pivný zážitok – vždy nový pivný špeciál2016-06-07T09:01:47ZPilsner Urquell Nefiltrovaný a Radegast Rýdzo horká 12 %. To boli najúspešnejšie limitované várky piva v prvom ročníku programu Voľba sládkov. Unikátny program spoločnosti Pivovary Topvar priniesol milovníkom piva nové, špeciálne várky pív, ktoré nie sú bežne na výčape. Táto myšlienka mala u pivárov veľký úspech, preto sa pivovarníci rozhodli vo Voľbe sládkov pokračovať aj tento rok.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8099520/vzrusujuce-vina-ktorym-nechyba-x-faktor.htmlVzrušujúce vína, ktorým nechýba X-faktor2015-12-09T14:34:03ZByť milovníkom vína je v súčasnosti úžasná vec, konštatuje najprestížnejší svetový vinársky magazín Wine Spectator. A potvrdzuje to aj jeho aktuálny rebríček sto najlepších vín roka 2015.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8085540/trendy-v-pive-udavaju-zeny.htmlTrendy v pive udávajú ženy2015-11-26T16:42:51ZVedeli ste, že práve ženy stáli za novou pivnou kultúrou, ktorá sa prehnala Slovenskom a priniesla so sebou široký výber osviežujúcich radlerov? Nie že by dovtedy pivo nepili, len možno tento nápoj nebol považovaný za dostatočne „ženský“. Ako to už býva,https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8060308/aky-bude-aktualny-rocnik-vinari-sa-vyjadruju-optimisticky.htmlAký bude aktuálny ročník? Vinári sa vyjadrujú optimisticky2015-11-04T12:21:19ZKým horúce leto vysúšalo slovenské polia, vinohradom sa darilo. Vinič je vďaka dlhým koreňom voči suchu dobre odolný, a tak strapce hrozna utešene naberali na hmotnosti i sladkosti. Aké teda budú tohtoročné vína?https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8020380/burciak-byva-teply-ale-coraz-oblubenejsi-je-aj-schladeny.htmlBurčiak býva teplý, ale čoraz obľúbenejší je aj schladený2015-09-30T13:39:19ZNie je veľa vinárskych krajín, kde si možno kúpiť burčiak, teda nakvasený hroznový mušt. Slovensko k ním patrí a niektorí ľudia sa doslova tešia na „výmenu krvi“ za jeho pomoci.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7960138/tmave-pivo-a-jeho-svetle-stranky.htmlTmavé pivo a jeho svetlé stránky2015-09-17T15:29:08ZSortiment piva sa v slovenských reštauračných podnikoch v posledných rokoch značne rozšíril. Bežné už je, že dokonca varia vlastné pivá. Málokde v ponuke chýba tmavé a obľúbený je jeho mix so svetlým – tzv. rezané.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7939611/je-nealko-naozajstne-pivo-alebo-nie.htmlJe nealko "naozajstné" pivo alebo nie?2015-08-14T10:56:00ZSme pivný národ. Ročne vypijeme piva viac ako 70 l na osobu a doprajeme si ho pri rôznych príležitostiach či aktivitách. Nie vždy nám však pracovné či šoférske povinnosti dovoľujú siahnuť po obľúbenej desiatke či dvanástke. (Inzercia)https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7885895/cim-zapit-dobry-obed-a-neporusit-zakon.htmlČím zapiť dobrý obed a neporušiť zákon?2015-07-15T11:10:44ZUdreli horúčavy a mnohí z nás – ak sú autom – majú problém, či si dať od smädu pohár vínka alebo aspoň malé pivo. Zákon na Slovensku je však nekompromisný. Pri šoférovaní pripúšťa len nulový obsah alkoholu v krvi. Čo ale nealkoholické pivo?https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7816910/na-terasy-pasuje-ruzove-moze-byt-aj-ocenene-slovenske.htmlNa terasy pasuje ružové, môže byť aj ocenené slovenské2015-05-21T11:45:51ZTerasy reštaurácii, barov, pubov či kaviarní už naplno ožili a k posedeniu pod voľnou oblohou sa výborne hodí pohár dobre vychladeného ružového vína. Rovnako aj k piknikom či záhradným grilovačkám.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7731213/cider-vyplaval-z-jablcok-sviezu-chut-mu-pridavaju-bublinky.htmlCider vyplával z jabĺčok, sviežu chuť mu pridávajú bublinky2015-04-08T15:27:00ZNemáte chuť ani na pivo, ani na víno, ale niečo osviežujúce by bodlo? Možno vašu predstavu naplní cider.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7649811/nove-krusovicke-pivo-kazbek-ma-kaukazske-korene.htmlNové krušovické pivo Kazbek má kaukazské korene2015-02-16T16:10:00ZOdrodové víno či káva? Fajnšmekri si vedia nájsť tie svoje. Robiť tak však môžu už aj milovníci piva. Český kráľovský pivovar Krušovice prichádza na slovenský trh s unikátnym odrodovým ležiakom Kazbek.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7374859/burciak-je-tu-nova-vinarska-sezona-sa-zacala.htmlBurčiak je tu, nová vinárska sezóna sa začala.2014-09-09T15:36:46ZObľuba burčiaku sa v posledných rokoch rozšírila z tradičných vinárskych oblastí po celom Slovensku. Ak ide naozaj o poctivý burčiak z hroznového muštu, naznačí nám, aké víno budeme piť v zime.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7342715/madeira-vino-ktore-dozrieva-ako-v-saune.htmlMadeira - víno, ktoré dozrieva ako v saune2014-08-20T15:27:53ZKeď sa portugalskí moreplavci v 15. storočí vybrali hľadať Nový svet, natrafili na Madeiru. Ostrovček utopený v Atlantiku, 500 kilometrov od afrického a raz toľko od európskeho pobrežia. Roky už šíri jeho slávu aj rovnomenné víno.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7276627/narodny-salon-zaplni-cerstva-stovka-najlepsich-slovenskych-vin.htmlNárodný salón zaplní „čerstvá“ stovka najlepších slovenských vín2014-07-09T15:04:56ZV Pezinskom zámku a od vlaňajška aj v Apponyiho paláci sa môžu milovníci vína zoznámiť s aktuálnou ponukou toho najlepšieho, čo sa urodilo v slovenských viniciach a vyrobilo v slovenských vinárstvach. Skvelá bude aj kolekcia pre rok 2014-2015.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7252999/slovenske-pivne-korunky-2014-rozdane.htmlSlovenské pivné korunky 2014 rozdané2014-06-25T15:32:15ZSúťažiť je populárne aj medzi výrobcami piva. Každoročne tým najlepším pivám v jednotlivých kategóriách udelia ocenenia Slovenské pivné korunky. Tohto roku to bolo už ôsmy krát.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7236187/pivobrana-chrani-poctive-nezavisle-slovenske-pivo.htmlPIVOBRANA chráni poctivé nezávislé slovenské pivo2014-06-13T12:34:25ZSlovenské priemyselné pivovary sú všetky v rukách veľkých nadnárodných firiem, ktoré ich postupne skúpili. Ostal len jeden „posledný Mohykán“ - Banskobystrický pivovar Urpiner. Ten spolu s malými rodinnými pivovarmi vytvoril Asociáciu malých nezávislýchhttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/7235172/slovakom-coraz-viac-chuti-nezavisle-pivo.htmlSlovákom čoraz viac chutí nezávislé pivo2014-06-12T15:08:05ZPred pár rokmi by sme ich spočítali na prstoch rúk, dnes ich je na Slovensku približne 35 a stále pribúdajú nové. Pokým nadnárodné priemyselné pivné giganty trpko konštatujú, že im klesajú tržby a spotreba, s poctivými slovenskými minipivovarmi sa deje prhttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/7234815/v-pive-si-treba-najst-tu-svoju-chut-i-znacku.htmlV pive si treba nájsť tú "svoju" chuť i značku2014-06-12T11:35:49ZAko to už s mnohými vecami býva, zrodia sa náhodou. Pivo bude tiež tento prípad. Nejaký sedliak zrejme nechal v sude pomleté obilie a to mu zvlhlo a prekvasilo. Zrodil sa tak príjemný a trochu omamný nápoj.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7227479/spestrite-si-pitny-rezim.htmlSpestrite si pitný režim2014-06-05T16:49:52ZPrijímanie dostatočného množstva tekutín je dôležité, no vodu nepijeme preto, že nám chutí. Skúste tento nápoj piť inak ako doteraz a oživte jeho chuť ovocím či zeleninou.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7180581/pivo-je-horke-ale-kdeze-ma-sedem-chuti.htmlPivo je horké? Ale kdeže! Má sedem chutí2014-04-24T12:15:40ZVoda, slad, chmeľ a pivné kvasnice. Tieto štyri suroviny rozhodujú o chuti piva. A predsa môžete vo svete ochutnať až 40-tisíc rôznych druhov. (Inzercia)https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7170825/rozblaznene-kozy-a-ranna-salka-kavy.htmlRozbláznené kozy a ranná šálka kávy2014-04-14T16:10:29ZRáno bez kávy je pre mnohých ľudí nepredstaviteľné. Tak ako patrí k posedeniu s priateľmi či prestávke v práci. O tento pôžitok sa nám vraj postarali jemenskí pastieri, ktorí našli svoje kozy v nevšednej šantivej nálade. Zistili, že požierali plody kávovnhttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/7052760/rocnik-2013-nepatri-k-vydarenym-ale-moze-priniest-prekvapenia.htmlRočník 2013 nepatrí k vydareným, ale môže priniesť prekvapenia2013-12-30T13:49:57ZDlhá a vlhká jar, horúce leto, niekde aj dažde počas oberačiek. Nízka úroda hrozna. Tak charakterizujú európski vinári, vrátane slovenských, ročník 2013. Aj ten však môže priniesť skvelé vína.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7010971/nove-beaujolais-uz-nebude-tiect-potokom.htmlNové Beaujolais už nebude tiecť potokom2013-11-19T12:15:41ZCelosvetový ošiaľ ochutnávania mladého červeného vína z francúzskeho regiónu Beaujolais, teda Beaujolais Nouveau, sa Slovenska dotkol len okrajovo. Ale aj naši milovníci vína si ho každý rok radi chodia vychutnať do vybraných reštaurácií a vinoték.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6997984/svatokatarinska-kostovka-naznaci-ake-budu-tohtorocne-vina.htmlSvätokatarínska koštovka naznačí, aké budú tohtoročné vína2013-11-07T17:38:28ZVinohradníci na tento ročník príliš chvály nespievajú. Počasie vo väčšine regiónov hroznu príliš neprialo. Aké teda budú tohtoročné vína? To už čiastočne prezradí Svätokatarínska koštovka v Starej bratislavskej tržnici.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6983237/aky-aperitiv-a-aky-digestiv-ani-tu-uz-neplatia-stare-zvyky.htmlAký aperitív a aký digestív? Ani tu už neplatia staré zvyky2013-10-25T13:49:33ZSomelieri odporúčajú pred jedlom pohár suchého sektu, niekto si však naleje sladký vermút. Gastronomické tradície velia brandy ako „nachttrunk“, Slováci siahnu po slivovici. Kto má nápojovú pravdu?https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6933621/ribezliak-sa-znova-dostava-na-vyslnie.htmlRíbezliak sa znova dostáva na výslnie2013-09-13T16:35:18ZObec Devín sa kedysi nevyznačovala iba veľkolepou zrúcaninou hradu a slávnosťami, ktoré tam bývali od štúrovských čias. Preslávilo ju aj ríbezľové víno.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6903920/portske-doplavalo-do-porto-po-rieke-douro.htmlPortské doplávalo do Porto po rieke Douro2013-08-16T16:50:26ZNávšteva druhého najväčšieho portugalského mesta Porto stojí za to. K zážitkom patrí vybrať sa z historického Starého mesta niektorým z mostov na druhý breh rieky Douro a dať si tam v útulnej pivničke pravé portské.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6889700/letne-kokteily-prispievaju-k-dovolenkovej-nalade.htmlLetné kokteily prispievajú k dovolenkovej nálade2013-08-02T15:50:37ZOrosený pohár príťažlivých farieb, kúsky exotického ovocia, omamná vôňa, slamka s pestrofarebnými dáždničkami. Barmani tvrdia, že v lete sa aj Slovensko ponorí do karibského štýlu rumových drinkov.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6884664/cerstva-voda-z-vodovodu-zajdite-si-radsej-do-prahy.htmlČerstvá voda z vodovodu? Zájdite si radšej do Prahy2013-07-29T15:16:50ZPrepadli nás letné horúčavy a dodržiavanie pitného režimu je nevyhnutné. Ponuka nápojov je v súčasnosti síce veľmi široká, ak si však vypýtate čerstvú vodu z vodovodu, vo väčšine reštaurácii sa dočkáte škaredého pohľadu, ba často aj odmietnutia.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6874055/ruzove-v-slovenskej-verzii-maju-svetovy-smrnc.htmlRužové v slovenskej verzii majú svetový šmrnc2013-07-19T09:26:09ZHitom posledných rokov medzi nápojmi je nesporne rosé víno. Je potešiteľné, že slovenskí vinári si tento módny vlak nenechali ujsť. Svedčia o tom aj rôzne ocenenia z domácich i zahraničných súťaží.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6856116/pozname-novu-stovku-najlepsich-slovenskych-vin.htmlPoznáme novú stovku najlepších slovenských vín2013-07-02T12:12:24ZUž ôsmykrát zažil Národný salón vín v pezinskom zámku hrkotavé sťahovanie. Stovku najlepších slovenských 2012/2013 nahradila na ďalších dvanásť mesiacov aktuálna stovka toho naj zo slovenských vinárstiev.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6850721/vo-vodke-novej-generacie-uz-vyrastla-cela-zahrada.htmlVo vodke novej generácie už vyrástla celá záhrada2013-06-27T12:16:46ZBarmani nedajú na vodku dopustiť: je ideálnym základom koktailov. Málokto ju totiž v súčasnosti kvôli tej „nijakej“ chuti pije samotnú. A tak výrobcovia utvorili samostatnú kategóriu – vodky s príchuťami.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6836693/najlepsie-slovenske-piva-ocenili-symbolickymi-pivnymi-korunkami.htmlNajlepšie slovenské pivá ocenili symbolickými pivnými korunkami2013-06-14T15:46:44ZKaždý Slovák vrátane dojčiat vypije v priemere 72,9 litra piva. Z toho až štyri pätiny pochádzajú zo slovenských pivovarov. Aj to je dôkaz, že tam varia dobré pivo. Niektoré aj s čerstvým ocenením Slovenská pivná korunkahttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/6828424/talianske-tokajske-sa-dnes-vola-friulano.htmlTalianske tokajské sa dnes volá Friulano2013-06-07T12:06:23ZPre väčšinu ľudí je tokajské silné víno sladkej chuti s výraznou arómou, ktoré sa hodí najmä k dezertom. Svet však pozná rôzne jeho verzie. Napríklad to, ktoré pochádza z talianskeho regiónu Friuli Venezia Giulia – ako ľahké ovocné biele víno.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6807248/slovenske-vina-hviezdili-na-svetovej-vinarskej-sutazi-vbratislave.htmlSlovenské vína „hviezdili“ na svetovej vinárskej súťaži v Bratislave2013-05-20T17:14:20ZTri veľké zlaté, 19 zlatých a 38 strieborných medailí. To je bilancia slovenských vinárov na Concours Mondial de Bruxelles, vinárskej súťaži, ktorá patrí medzi päticu najprestížnejších svete. Slovensko ju hostilo ako prvá s postkomunistických krajín.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6716320/ako-isla-irska-smotana-do-sveta.htmlAko išla írska smotana do sveta2013-02-27T07:43:39ZÍrsky hospodársky zázrak v poslednom čase síce vyšumel, ale istý írsky výrobok, známy pod názvom Baileys, robí tejto krajine stále skvelé meno. Za zhruba 40 rokov od jeho zrodu sa stal najpredávanejším likérom na svete.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6703541/napojova-demokracia-vracia-likery-do-hry.htmlNápojová demokracia vracia likéry do hry2013-02-15T09:15:02ZJemný lieh alebo ušľachtilý destilát, k tomu cukor, med či glukózový sirup, bylinky, koreniny, ovocie, káva, orechy, čokoláda, vajcia, smotana... Hotový koktail vo fľaši. Likéry, sa dožili renesancie.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6679436/aj-to-je-21-storocie-casnikov-pri-nalievani-nahradzaju-automaty.htmlAj to je 21. storočie – čašníkov pri nalievaní nahrádzajú automaty2013-01-25T10:24:23ZAj svet vín zažíva neustále technologické zmeny. Nielen jeho samotná výroba, ale aj balenie a podávanie. Nové systémy vinárov i milovníkov rozdeľujú na dva tábory, pokrok sa ale zastaviť nedá.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6657983/konak-brandy-ci-grappa-rodiskom-vsetkych-je-vinohrad.htmlKoňak, brandy či grappa – rodiskom všetkých je vinohrad2013-01-07T09:03:58ZPodľa výrobcov bandy je na Slovensku táto kategória liehovín - čo do obľúbenosti - druhá v poradí. A Slováci sa v nej vraj dobre vyznajú. Hoci to neznamená, že všetci poznajú rozdiel medzi koňakom, vínovicou či nápojom z matolíny.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6640610/slovenska-medovina-zne-svetove-uspechy-doma-ju-vsak-pijeme-malo.htmlSlovenská medovina žne svetové úspechy, doma ju však pijeme málo2012-12-17T08:58:27ZCelosvetová federácia včelárov Apimondia organizuje súťaž o najlepšiu medovinu. Slovensko na nej získava jednu medailu za druhou. V reštauráciách a baroch však hosťom tento nápoj ponúknu len zriedkavo. Skôr ju môžete ochutnať na rôznych trhoch, vrátane vihttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/6608226/korkova-zatka-alebo-skrutkovaci-uzaver-otazka-ktora-stale-stekli-vinarov-i-milovnikov-vina.htmlKorková zátka alebo skrutkovací uzáver? Otázka, ktorá stále šteklí vinárov i milovníkov vína2012-11-19T07:31:09ZTáto téma rezonuje vo vinárskych kruhoch už celé roky. Čo je lepšie: korok alebo skrutkovací uzáver? A hoci výsledky sú jednoznačné, závery sú nejasné. Oba spôsoby uzatvárania fliaš majú naďalej svojich zástancov i odporcov.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6600392/prichod-noveho-beaujolais-budu-opat-oslavovat-milovnici-vina-po-celom-svete.htmlPríchod nového Beaujolais budú opäť oslavovať milovníci vína po celom svete2012-11-12T08:43:31ZVo Francúzsku je to národná slávnosť, radosť z mláďaťa – len niekoľko týždňov zrejúceho vína z úrody daného ročníka. Za pol storočia sa stala celosvetovou. Úderom polnoci sa v tretí novembrový štvrtok začína ochutnávať Beaujolais Nouveau. Ten rok 15. nhttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/6595051/vzacne-limitovane-edicie-potesia-aj-oko-baroveho-hosta.htmlVzácne limitované edície potešia aj oko barového hosťa2012-11-07T09:02:34ZVäčšina výrobcov alkoholu sa raz za čas rozhodne pre limitovanú edíciu. Výnimočná môže byť etiketa, fľaša alebo jej obsah. Tešia sa z nich fajšmekri i zberatelia.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6582466/vinari-slubuju-ze-tohtorocne-mlade-vinka-budu-krasne-rozvinute-a-vonave.htmlVinári sľubujú, že tohtoročné mladé vínka budú krásne rozvinuté a voňavé2012-10-26T11:18:04ZZvedavosť, očakávania i tradícia. To všetko sa spája v ochutnávaní mladých vín. Vinári sa na tieto koštovky odjakživa tešili, pretože im naznačili, čo kvasí v sudoch, akú kvalitu vín môžu očakávať. Tohto roku sa už v prvý novembrový pondelok môžeme pridaťhttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/6573978/vinohrady-nad-zenevskym-jazerom-si-domaci-tak-vazia-ze-ich-dali-zapisat-do-zoznamu-unesco.htmlVinohrady nad Ženevským jazerom si domáci tak vážia, že ich dali zapísať do zoznamu UNESCO2012-10-19T09:30:25ZDokonale obrobené vinohrady nad Ženevským jazerom zaliate zapadajúcim slnkom pripomínajú v ktorúkoľvek časť roka majstrovské maliarske dielo. Nádherný pohľad. Driapu sa od vodnej hladiny prudkými strminami hore „k nebu“ a prerušujú ich oporné kamenné múryhttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/6497972/viac-lasky-lepsie-travenie-alebo-vlievanie-sily-koktaily-maju-rozne-ucinky.htmlViac lásky, lepšie trávenie alebo vlievanie sily – koktaily majú rôzne účinky2012-08-15T09:09:04ZHýria farbami a chuťami, čím pripomínajú uvoľnenú dovolenkovú atmosféru. Navyše obsahujú menej alkoholu, takže sa ich dá vychutnať viac. To sú hlavné dôvody, prečo sa v lete pije viac koktailov než inokedy.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6459252/aj-pracu-spivom-mozno-pozdvihnut-do-napojovych-vysin.htmlAj prácu s pivom možno pozdvihnúť do nápojových výšin2012-07-16T15:34:07ZVäčšina barmanov vie robiť zázraky aj s pivom a krígeľ patrí podľa nich aj naleštený barový pult. Pivo by malo byť súčasťou barovej kultúry. Vo svete to už pochopili, Slovensko sa učí a hľadá nové cesty.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6445106/kposedeniu-na-letnych-terasach-pasuje-pohar-ruzoveho-vina.htmlK posedeniu na letných terasách pasuje pohár ružového vína2012-07-04T09:52:12ZČas ružových vín je tu. Letné posedenie niekde na terase je tá pravá chvíľa na ich vychutnanie. Dávno už nejde o dámsku záležitosť, ani módny výstrelok. Pochopili to aj slovenskí vinári a z roka na rok pýšia bohatšou i kvalitnejšou ponukou.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6435522/zoznamte-sa-snovou-stovkou-najlepsich-slovenskych-vin.htmlZoznámte sa s novou stovkou najlepších slovenských vín2012-06-27T09:50:11ZPo dvoch náročných dňoch, kedy odborná porota na čele s Františkom Lipkom degustovala najlepšie slovenské vína, poznáme tajničku: prestížnu stovku, ktorá je kvalitou hodná toho, aby poputovala na najbližší rok do Národného salónu vín SR v Pezinku.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6184203/vzime-zahreje-grog-hriato-iblue-blazer.htmlV zime zahreje grog, hriatô i Blue Blazer2011-12-16T10:23:43ZKto brázdil rakúskymi kopcami, nezabudne na silný jäggertea. V zimnom Nemecku sa zase radi zohrievajú národným eierpunschom. Talianske Alpy voňajú po grogu z grappy, Švédi milujú svoj glögg.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6158386/donovaly-vymenili-stamperliky-za-vinove-pohare.htmlDonovaly vymenili štamperlíky za vínové poháre2011-11-28T10:22:07ZTraduje sa, že srdce stredného Slovenska sa vo víne nevyzná a pije ho, až keď dôjde iné. Prvý horský festival vína na Donovaloch však hosťom i domácim vyrazil z ruky štamperlíky.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6151465/najlepsie-vino-podla-wine-spectator-pochadza-z-kalifornie.htmlNajlepšie víno podľa Wine Spectator pochádza z Kalifornie2011-11-23T10:36:42ZAj tohto roku vyhlásil prestížny americký magazín Wine Spectator stovku najlepších svetových vín. Kráľom vín sa tentokrát stalo kalifornské Kosta Browne, Pinot Noir Sonoma Coast, ročník 2009.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6142241/francuzsky-narodny-sviatok-opat-aj-na-slovensku-beaujolais-nouveau.htmlFrancúzsky národný sviatok opäť aj na Slovensku: Beaujolais Nouveau2011-11-16T09:56:15ZVíno z oblasti Beaujolais vždy patrilo k sviežim, ale nie veľmi vhodným mokom na dlhé uskladňovanie. A tak sa ho tamojší vinári rozhodli ponúkať ešte mladé, nové, teda nouveau. Dnes naň netrpezlivo čaká celý svet. Japonci ho okoštujú prví.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6132491/mlade-vino-je-roztopasne-ako-mlade-ziena-cas-na-ochutnavku-je-kratky.htmlMladé víno je roztopašné ako mladé žieňa. Čas na ochutnávku je krátky2011-11-09T09:24:24ZJe to napínavé odkrývanie tajomstva. Čo priniesla úroda hrozna daného ročníka po prvotnom prekvasení a vyčírení muštu? Ochutnávky mladého vína spadajú do konca októbra a novembra. Ten čas je tu.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6066164/sovie-vino-nazyvane-aj-perla-rabiatov.htmlSovie víno nazývané aj perla rabiátov2011-09-22T08:23:29ZZa vinárskou zvláštnosťou – vínom zvaným uhudler, stačí zájsť len pár desiatok kilometrov za slovenské hranice. Do rakúskeho Burgenlandu.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6032243/po-navsteve-liquiterie-nebudete-opojeni-gradmi-ale-vitaminmi.htmlPo návšteve liquiterie nebudete opojení grádmi ale vitamínmi2011-08-27T12:04:03ZMóda zdravo sa stravovať tiahne svetom, USA zvlášť. Aj preto sú čoraz populárnejšie liquiterie – alebo inak džúsové bary.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/5981776/na-vode-vo-vacsinerestauracii-stale-setria.htmlNa vode vo väčšine reštaurácií stále šetria2011-07-18T09:10:45ZV mnohých krajinách je bežné, že vzápätí čo sa usadíte v reštaurácii, vám položia na stôl karafu či džbán s vodou. Ako pozornosť podniku. Na Slovensku je to stále ojedinelý úkaz.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/5964023/pivo-sovocim-ci-palenkou-vo-svete-nic-nove.htmlPivo s ovocím či pálenkou, vo svete nič nové2011-07-03T17:43:07ZPri moku s čiapočkou je Slovensko za tradičnú klasiku – pivo najradšej pijeme nedochutené, nemiešané. Vo svete s ním však robia šialené kúsky.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/5959992/pozname-stovku-najlepsich-slovenskych-vin.htmlPoznáme stovku najlepších slovenských vín2011-06-30T12:39:06ZŠiesty krát organizoval Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku výberovú súťaž najlepších slovenských vín. Víťaznú stovku môžu záujemcovia ochutnať Národnom salóne vína SR v Pezinku.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6969272/ked-soferujem-nepijem.htmlKeď šoférujem, nepijem!2011-05-16T00:00:00ZSlivovica, vodka, tequila, becherovka, sekt, brandy... Pitie alkoholických nápojov je príjemná činnosť. ALE!!! (Inzercia)