https://magazin-restauracie.sme.sk/r/502/napoje/atomMagazín Reštaurácie.sme.sk | Sprievodca svetom gastronómie5912-08-23T15:03:51ZZaujímavé čítanie zo sveta gastronómie. Kliknite a zistite viac!Petit Press, a.s.rss_contact_emailhttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/20238770/letnym-slagrom-su-domace-ovocne-limonady.htmlLetným šlágrom sú domáce ovocné limonády2016-08-11T14:57:23ZKedysi to bývalo súčasťou leta – prebytky zo záhrady sa v domácnostiach spracúvali okrem iného aj na zdravé sirupy. Potom prišla móda sladkých priemyselne vyrábaných nápojov s chemickými príchuťami a farbami. Posledné letá však ukazujú, že recepty našich mám sú späť.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20214521/v-horucom-pocasi-nevsedne-osviezi-korenisto-horky-radegast-julova-volba-sladkov.htmlV horúcom počasí nevšedne osvieži Korenisto horký Radegast – júlová Voľba sládkov2016-07-13T10:58:28ZPivovar Radegast si potrpí na horkosť, a to vedia ľudia oceniť. Jeho Rýdzo horká 12 % patrila k najúspešnejším limitovaným pivným edíciám prvého ročníka programu Voľba sládkov.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20183960/volba-sladkov-prinasa-kazdy-mesiac-netradicny-pivny-zazitok-vzdy-novy-pivny-special.htmlVoľba sládkov prináša každý mesiac netradičný pivný zážitok – vždy nový pivný špeciál2016-06-07T09:01:47ZPilsner Urquell Nefiltrovaný a Radegast Rýdzo horká 12 %. To boli najúspešnejšie limitované várky piva v prvom ročníku programu Voľba sládkov. Unikátny program spoločnosti Pivovary Topvar priniesol milovníkom piva nové, špeciálne várky pív, ktoré nie sú bežne na výčape. Táto myšlienka mala u pivárov veľký úspech, preto sa pivovarníci rozhodli vo Voľbe sládkov pokračovať aj tento rok.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8099520/vzrusujuce-vina-ktorym-nechyba-x-faktor.htmlVzrušujúce vína, ktorým nechýba X-faktor2015-12-09T14:34:03ZByť milovníkom vína je v súčasnosti úžasná vec, konštatuje najprestížnejší svetový vinársky magazín Wine Spectator. A potvrdzuje to aj jeho aktuálny rebríček sto najlepších vín roka 2015.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8085540/trendy-v-pive-udavaju-zeny.htmlTrendy v pive udávajú ženy2015-11-26T16:42:51ZVedeli ste, že práve ženy stáli za novou pivnou kultúrou, ktorá sa prehnala Slovenskom a priniesla so sebou široký výber osviežujúcich radlerov? Nie že by dovtedy pivo nepili, len možno tento nápoj nebol považovaný za dostatočne „ženský“. Ako to už býva,https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8060308/aky-bude-aktualny-rocnik-vinari-sa-vyjadruju-optimisticky.htmlAký bude aktuálny ročník? Vinári sa vyjadrujú optimisticky2015-11-04T12:21:19ZKým horúce leto vysúšalo slovenské polia, vinohradom sa darilo. Vinič je vďaka dlhým koreňom voči suchu dobre odolný, a tak strapce hrozna utešene naberali na hmotnosti i sladkosti. Aké teda budú tohtoročné vína?https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8020380/burciak-byva-teply-ale-coraz-oblubenejsi-je-aj-schladeny.htmlBurčiak býva teplý, ale čoraz obľúbenejší je aj schladený2015-09-30T13:39:19ZNie je veľa vinárskych krajín, kde si možno kúpiť burčiak, teda nakvasený hroznový mušt. Slovensko k ním patrí a niektorí ľudia sa doslova tešia na „výmenu krvi“ za jeho pomoci.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7960138/tmave-pivo-a-jeho-svetle-stranky.htmlTmavé pivo a jeho svetlé stránky2015-09-17T15:29:08ZSortiment piva sa v slovenských reštauračných podnikoch v posledných rokoch značne rozšíril. Bežné už je, že dokonca varia vlastné pivá. Málokde v ponuke chýba tmavé a obľúbený je jeho mix so svetlým – tzv. rezané.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7939611/je-nealko-naozajstne-pivo-alebo-nie.htmlJe nealko "naozajstné" pivo alebo nie?2015-08-14T10:56:00ZSme pivný národ. Ročne vypijeme piva viac ako 70 l na osobu a doprajeme si ho pri rôznych príležitostiach či aktivitách. Nie vždy nám však pracovné či šoférske povinnosti dovoľujú siahnuť po obľúbenej desiatke či dvanástke. (Inzercia)https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7885895/cim-zapit-dobry-obed-a-neporusit-zakon.htmlČím zapiť dobrý obed a neporušiť zákon?2015-07-15T11:10:44ZUdreli horúčavy a mnohí z nás – ak sú autom – majú problém, či si dať od smädu pohár vínka alebo aspoň malé pivo. Zákon na Slovensku je však nekompromisný. Pri šoférovaní pripúšťa len nulový obsah alkoholu v krvi. Čo ale nealkoholické pivo?https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7816910/na-terasy-pasuje-ruzove-moze-byt-aj-ocenene-slovenske.htmlNa terasy pasuje ružové, môže byť aj ocenené slovenské2015-05-21T11:45:51ZTerasy reštaurácii, barov, pubov či kaviarní už naplno ožili a k posedeniu pod voľnou oblohou sa výborne hodí pohár dobre vychladeného ružového vína. Rovnako aj k piknikom či záhradným grilovačkám.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7731213/cider-vyplaval-z-jablcok-sviezu-chut-mu-pridavaju-bublinky.htmlCider vyplával z jabĺčok, sviežu chuť mu pridávajú bublinky2015-04-08T15:27:00ZNemáte chuť ani na pivo, ani na víno, ale niečo osviežujúce by bodlo? Možno vašu predstavu naplní cider.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7649811/nove-krusovicke-pivo-kazbek-ma-kaukazske-korene.htmlNové krušovické pivo Kazbek má kaukazské korene2015-02-16T16:10:00ZOdrodové víno či káva? Fajnšmekri si vedia nájsť tie svoje. Robiť tak však môžu už aj milovníci piva. Český kráľovský pivovar Krušovice prichádza na slovenský trh s unikátnym odrodovým ležiakom Kazbek.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7374859/burciak-je-tu-nova-vinarska-sezona-sa-zacala.htmlBurčiak je tu, nová vinárska sezóna sa začala.2014-09-09T15:36:46ZObľuba burčiaku sa v posledných rokoch rozšírila z tradičných vinárskych oblastí po celom Slovensku. Ak ide naozaj o poctivý burčiak z hroznového muštu, naznačí nám, aké víno budeme piť v zime.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7342715/madeira-vino-ktore-dozrieva-ako-v-saune.htmlMadeira - víno, ktoré dozrieva ako v saune2014-08-20T15:27:53ZKeď sa portugalskí moreplavci v 15. storočí vybrali hľadať Nový svet, natrafili na Madeiru. Ostrovček utopený v Atlantiku, 500 kilometrov od afrického a raz toľko od európskeho pobrežia. Roky už šíri jeho slávu aj rovnomenné víno.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7276627/narodny-salon-zaplni-cerstva-stovka-najlepsich-slovenskych-vin.htmlNárodný salón zaplní „čerstvá“ stovka najlepších slovenských vín2014-07-09T15:04:56ZV Pezinskom zámku a od vlaňajška aj v Apponyiho paláci sa môžu milovníci vína zoznámiť s aktuálnou ponukou toho najlepšieho, čo sa urodilo v slovenských viniciach a vyrobilo v slovenských vinárstvach. Skvelá bude aj kolekcia pre rok 2014-2015.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7252999/slovenske-pivne-korunky-2014-rozdane.htmlSlovenské pivné korunky 2014 rozdané2014-06-25T15:32:15ZSúťažiť je populárne aj medzi výrobcami piva. Každoročne tým najlepším pivám v jednotlivých kategóriách udelia ocenenia Slovenské pivné korunky. Tohto roku to bolo už ôsmy krát.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7236187/pivobrana-chrani-poctive-nezavisle-slovenske-pivo.htmlPIVOBRANA chráni poctivé nezávislé slovenské pivo2014-06-13T12:34:25ZSlovenské priemyselné pivovary sú všetky v rukách veľkých nadnárodných firiem, ktoré ich postupne skúpili. Ostal len jeden „posledný Mohykán“ - Banskobystrický pivovar Urpiner. Ten spolu s malými rodinnými pivovarmi vytvoril Asociáciu malých nezávislýchhttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/7235172/slovakom-coraz-viac-chuti-nezavisle-pivo.htmlSlovákom čoraz viac chutí nezávislé pivo2014-06-12T15:08:05ZPred pár rokmi by sme ich spočítali na prstoch rúk, dnes ich je na Slovensku približne 35 a stále pribúdajú nové. Pokým nadnárodné priemyselné pivné giganty trpko konštatujú, že im klesajú tržby a spotreba, s poctivými slovenskými minipivovarmi sa deje prhttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/7234815/v-pive-si-treba-najst-tu-svoju-chut-i-znacku.htmlV pive si treba nájsť tú "svoju" chuť i značku2014-06-12T11:35:49ZAko to už s mnohými vecami býva, zrodia sa náhodou. Pivo bude tiež tento prípad. Nejaký sedliak zrejme nechal v sude pomleté obilie a to mu zvlhlo a prekvasilo. Zrodil sa tak príjemný a trochu omamný nápoj.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7227479/spestrite-si-pitny-rezim.htmlSpestrite si pitný režim2014-06-05T16:49:52ZPrijímanie dostatočného množstva tekutín je dôležité, no vodu nepijeme preto, že nám chutí. Skúste tento nápoj piť inak ako doteraz a oživte jeho chuť ovocím či zeleninou.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7180581/pivo-je-horke-ale-kdeze-ma-sedem-chuti.htmlPivo je horké? Ale kdeže! Má sedem chutí2014-04-24T12:15:40ZVoda, slad, chmeľ a pivné kvasnice. Tieto štyri suroviny rozhodujú o chuti piva. A predsa môžete vo svete ochutnať až 40-tisíc rôznych druhov. (Inzercia)https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7170825/rozblaznene-kozy-a-ranna-salka-kavy.htmlRozbláznené kozy a ranná šálka kávy2014-04-14T16:10:29ZRáno bez kávy je pre mnohých ľudí nepredstaviteľné. Tak ako patrí k posedeniu s priateľmi či prestávke v práci. O tento pôžitok sa nám vraj postarali jemenskí pastieri, ktorí našli svoje kozy v nevšednej šantivej nálade. Zistili, že požierali plody kávovnhttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/7052760/rocnik-2013-nepatri-k-vydarenym-ale-moze-priniest-prekvapenia.htmlRočník 2013 nepatrí k vydareným, ale môže priniesť prekvapenia2013-12-30T13:49:57ZDlhá a vlhká jar, horúce leto, niekde aj dažde počas oberačiek. Nízka úroda hrozna. Tak charakterizujú európski vinári, vrátane slovenských, ročník 2013. Aj ten však môže priniesť skvelé vína.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7010971/nove-beaujolais-uz-nebude-tiect-potokom.htmlNové Beaujolais už nebude tiecť potokom2013-11-19T12:15:41ZCelosvetový ošiaľ ochutnávania mladého červeného vína z francúzskeho regiónu Beaujolais, teda Beaujolais Nouveau, sa Slovenska dotkol len okrajovo. Ale aj naši milovníci vína si ho každý rok radi chodia vychutnať do vybraných reštaurácií a vinoték.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6997984/svatokatarinska-kostovka-naznaci-ake-budu-tohtorocne-vina.htmlSvätokatarínska koštovka naznačí, aké budú tohtoročné vína2013-11-07T17:38:28ZVinohradníci na tento ročník príliš chvály nespievajú. Počasie vo väčšine regiónov hroznu príliš neprialo. Aké teda budú tohtoročné vína? To už čiastočne prezradí Svätokatarínska koštovka v Starej bratislavskej tržnici.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6983237/aky-aperitiv-a-aky-digestiv-ani-tu-uz-neplatia-stare-zvyky.htmlAký aperitív a aký digestív? Ani tu už neplatia staré zvyky2013-10-25T13:49:33ZSomelieri odporúčajú pred jedlom pohár suchého sektu, niekto si však naleje sladký vermút. Gastronomické tradície velia brandy ako „nachttrunk“, Slováci siahnu po slivovici. Kto má nápojovú pravdu?https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6933621/ribezliak-sa-znova-dostava-na-vyslnie.htmlRíbezliak sa znova dostáva na výslnie2013-09-13T16:35:18ZObec Devín sa kedysi nevyznačovala iba veľkolepou zrúcaninou hradu a slávnosťami, ktoré tam bývali od štúrovských čias. Preslávilo ju aj ríbezľové víno.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6903920/portske-doplavalo-do-porto-po-rieke-douro.htmlPortské doplávalo do Porto po rieke Douro2013-08-16T16:50:26ZNávšteva druhého najväčšieho portugalského mesta Porto stojí za to. K zážitkom patrí vybrať sa z historického Starého mesta niektorým z mostov na druhý breh rieky Douro a dať si tam v útulnej pivničke pravé portské.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6889700/letne-kokteily-prispievaju-k-dovolenkovej-nalade.htmlLetné kokteily prispievajú k dovolenkovej nálade2013-08-02T15:50:37ZOrosený pohár príťažlivých farieb, kúsky exotického ovocia, omamná vôňa, slamka s pestrofarebnými dáždničkami. Barmani tvrdia, že v lete sa aj Slovensko ponorí do karibského štýlu rumových drinkov.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6884664/cerstva-voda-z-vodovodu-zajdite-si-radsej-do-prahy.htmlČerstvá voda z vodovodu? Zájdite si radšej do Prahy2013-07-29T15:16:50ZPrepadli nás letné horúčavy a dodržiavanie pitného režimu je nevyhnutné. Ponuka nápojov je v súčasnosti síce veľmi široká, ak si však vypýtate čerstvú vodu z vodovodu, vo väčšine reštaurácii sa dočkáte škaredého pohľadu, ba často aj odmietnutia.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6874055/ruzove-v-slovenskej-verzii-maju-svetovy-smrnc.htmlRužové v slovenskej verzii majú svetový šmrnc2013-07-19T09:26:09ZHitom posledných rokov medzi nápojmi je nesporne rosé víno. Je potešiteľné, že slovenskí vinári si tento módny vlak nenechali ujsť. Svedčia o tom aj rôzne ocenenia z domácich i zahraničných súťaží.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6856116/pozname-novu-stovku-najlepsich-slovenskych-vin.htmlPoznáme novú stovku najlepších slovenských vín2013-07-02T12:12:24ZUž ôsmykrát zažil Národný salón vín v pezinskom zámku hrkotavé sťahovanie. Stovku najlepších slovenských 2012/2013 nahradila na ďalších dvanásť mesiacov aktuálna stovka toho naj zo slovenských vinárstiev.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6850721/vo-vodke-novej-generacie-uz-vyrastla-cela-zahrada.htmlVo vodke novej generácie už vyrástla celá záhrada2013-06-27T12:16:46ZBarmani nedajú na vodku dopustiť: je ideálnym základom koktailov. Málokto ju totiž v súčasnosti kvôli tej „nijakej“ chuti pije samotnú. A tak výrobcovia utvorili samostatnú kategóriu – vodky s príchuťami.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6836693/najlepsie-slovenske-piva-ocenili-symbolickymi-pivnymi-korunkami.htmlNajlepšie slovenské pivá ocenili symbolickými pivnými korunkami2013-06-14T15:46:44ZKaždý Slovák vrátane dojčiat vypije v priemere 72,9 litra piva. Z toho až štyri pätiny pochádzajú zo slovenských pivovarov. Aj to je dôkaz, že tam varia dobré pivo. Niektoré aj s čerstvým ocenením Slovenská pivná korunkahttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/6828424/talianske-tokajske-sa-dnes-vola-friulano.htmlTalianske tokajské sa dnes volá Friulano2013-06-07T12:06:23ZPre väčšinu ľudí je tokajské silné víno sladkej chuti s výraznou arómou, ktoré sa hodí najmä k dezertom. Svet však pozná rôzne jeho verzie. Napríklad to, ktoré pochádza z talianskeho regiónu Friuli Venezia Giulia – ako ľahké ovocné biele víno.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6807248/slovenske-vina-hviezdili-na-svetovej-vinarskej-sutazi-vbratislave.htmlSlovenské vína „hviezdili“ na svetovej vinárskej súťaži v Bratislave2013-05-20T17:14:20ZTri veľké zlaté, 19 zlatých a 38 strieborných medailí. To je bilancia slovenských vinárov na Concours Mondial de Bruxelles, vinárskej súťaži, ktorá patrí medzi päticu najprestížnejších svete. Slovensko ju hostilo ako prvá s postkomunistických krajín.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6716320/ako-isla-irska-smotana-do-sveta.htmlAko išla írska smotana do sveta2013-02-27T07:43:39ZÍrsky hospodársky zázrak v poslednom čase síce vyšumel, ale istý írsky výrobok, známy pod názvom Baileys, robí tejto krajine stále skvelé meno. Za zhruba 40 rokov od jeho zrodu sa stal najpredávanejším likérom na svete.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6703541/napojova-demokracia-vracia-likery-do-hry.htmlNápojová demokracia vracia likéry do hry2013-02-15T09:15:02ZJemný lieh alebo ušľachtilý destilát, k tomu cukor, med či glukózový sirup, bylinky, koreniny, ovocie, káva, orechy, čokoláda, vajcia, smotana... Hotový koktail vo fľaši. Likéry, sa dožili renesancie.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6679436/aj-to-je-21-storocie-casnikov-pri-nalievani-nahradzaju-automaty.htmlAj to je 21. storočie – čašníkov pri nalievaní nahrádzajú automaty2013-01-25T10:24:23ZAj svet vín zažíva neustále technologické zmeny. Nielen jeho samotná výroba, ale aj balenie a podávanie. Nové systémy vinárov i milovníkov rozdeľujú na dva tábory, pokrok sa ale zastaviť nedá.