https://magazin-restauracie.sme.sk/r/501/gastronomia/atomMagazín Reštaurácie.sme.sk | Sprievodca svetom gastronómie5895-08-23T15:03:51ZZaujímavé čítanie zo sveta gastronómie. Kliknite a zistite viac!Petit Press, a.s.rss_contact_emailhttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/20563210/rychlo-a-zdravo-vo-vlastnej-rezii.htmlRýchlo a zdravo vo vlastnej réžii2017-06-20T12:00:00ZSo zvyšujúcimi teplotami nás prirodzene prechádza aj chuť na ťažké jedlá, ľudia viac preferujú ľahké šaláty, studené polievky či smoothie. Prinášame vám preto pár zaujímavých kombinácií, ktoré vás nie len osviežia, ale aj spoľahlivo zasýtia.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20416024/ako-isli-tapas-na-vandrovku-do-sveta.htmlAko išli tapas na vandrovku do sveta2016-12-21T12:10:47ZV jednej ruke kúsok jedla, v druhej pohár. Tak sa vždy konzumovali tapas. Ich rodiskom je vraj Andalúzia, postupne sa však udomácnili v celom Španielsku. Až napokon dobyli svet.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20368319/ustrice-vraj-posobia-ako-zivotabudic.htmlUstrice vraj pôsobia ako životabudič2016-11-04T11:05:40ZDo klasického slovenského jedálneho lístka určite nepatria, avšak aj slovenskí gurmáni už prišli na ich skvelú chuť.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20116468/slovenske-restauracie-preverene-jazyckami-hosti.htmlSlovenské reštaurácie preverené jazýčkami hostí2016-03-14T13:21:25ZOceňovanie najlepších reštaurácii si v posledných rokoch zobrali pod patronát týždenník Trend a bedeker Gurmán na Slovensku. Výsledky tejto nesporne záslužnej činnosti hodnotiteľov však nie vždy musia ísť ruka v ruke s tým, ako to vidia hostia.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/20102327/tohtorocny-zimny-festival-jedla-opat-uspesnejsi.htmlTohtoročný Zimný festival jedla opäť úspešnejší2016-02-23T15:34:19ZNové trendy v gastronómii a súčasne návrat ku koreňom slovenskej kuchyne dokážu prilákať gurmánov. Potvrdil to aj tohtoročný v poradí už štvrtý Zimný festival jedál.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8122545/zimny-festival-jedla-po-stvrtykrat.htmlZimný festival jedla po štvrtýkrát2016-01-20T14:34:32ZK zimnému Slovensku patria tradične aj zabíjačky. Ani tí, ktorí sa ich z nejakého dôvodu nemôžu zúčastniť, však o nič neprídu. Pestrú škálu gurmánskych špecialít môžu ochutnať počas piatich týždňov na Zimnom festivale jedla.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8068455/multinarodna-presporska-kuchyna-opat-nachadza-uctu.htmlMultinárodná prešporská kuchyňa opäť nachádza úctu2015-11-11T13:06:06ZNeoddeliteľnou súčasťou pri návštevách krajín, miest či regiónov patrí aj ochutnávka domácich kulinárskych špecialít. Čo typické si môžete objednať v Bratislave? Podľa ponuky väčšiny reštaurácii len ťažko to, čo k tomuto mestu na Dunaji naozaj patrí.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8044368/carpaccio-ako-jemny-obrazok-od-maliara.htmlCarpaccio ako jemný obrázok od maliara2015-10-22T11:35:31ZZdá sa, že moderní šéfkuchári carpaccio milujú. Určite aj preto, že na tenučko nakrájané plátky mäsa nazdobené niečím farebným vyzerajú na tanieri ako jemná mozaika od špičkového umelca.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/8036500/zemiakov-sa-nebojte-skor-dbajte-na-vyber-ich-upravy.htmlZemiakov sa nebojte, skôr dbajte na výber ich úpravy2015-10-14T13:28:57ZPastierov kráv opekajúcich si zemiaky na paličke na ohni poznáme už len zo starých filmov a zemiakové brigády v sychravom jesennom počasí z rozprávania starších. Zemiaky sú však stále oprávnene stálicou slovenskej kuchyne.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7802750/niekto-to-rad-grilovane.htmlNiekto to rád grilované2015-05-13T15:04:13ZPribúdajúce teplé dni vyháňajú ľudí do prírody a nastal čas grilovačiek. Obzvlášť radi grilujú muži. Vôňu dymu ohňa a pečeného mäsa majú asi v génoch, po svojich predchodcoch lovcoch. Kuchári nie sú výnimkou.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7750528/pochutka-az-do-spiku-kosti.htmlPochúťka až do špiku kostí2015-04-14T13:12:42ZV nejednej rodine to bývala súčasť nedeľného obeda. Ako predjedlo mamy vytiahli z hovädzieho vývaru špikové kosti a ich tukový obsah natreli na krajec čerstvého chleba. Špik je maškrta, ktorej slávu sa nebáli oprášiť ani viaceré špičkové reštaurácie.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7618116/za-gurmanskymi-dobrodruzstvami-po-slovensku.htmlZa gurmánskymi dobrodružstvami po Slovensku2015-01-30T14:30:00ZOd polovice januára majú gurmáni šancu ochutnávať vybrané špeciality v takmer 30 špičkových slovenských reštauráciách v rámci Zimného festivalu jedla. Ako chutí Slovensko, sa vybrala zistiť aj medzinárodná skupina novinárov a gastronomických odborníkov.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7443889/k-jeseni-stale-patria-aj-husacie-hody.htmlK jeseni stále patria aj husacie hody2014-10-17T13:57:58ZDeti pobehujúce po ulici a pozývajúce hostí do domu na husacinu už v obciach pod Malými Karpatmi neuvidíte. Aj ponuka žltučkých doma vykŕmených husí na trhoviskách je už zriedkavá. Husacinársky biznis však stále prekvitá.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7235880/viac-ako-15-tisic-ludi-prechutnalo-gurman-fest-v-bratislave.htmlViac ako 15 tisíc ľudí „prechutnalo“ Gurmán Fest v Bratislave2014-06-13T09:42:49ZNávštevníkov na dostihovú dráhu pritiahla nielen vôňa, ale aj dobré meno Gurmán Festu z predchádzajúcich ročníkov. Šiesty ročník sa konal 30. mája až 1. júna. Tradične v nedeľu sa konalo odovzdávanie ocenení v gastronómii, ktoré udeľuje gastronomický sprihttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/7187583/obedove-menu-v-ociach-hygienikov-vela-krat-neobstali.htmlObedové menu v očiach hygienikov veľa krát neobstáli2014-04-30T13:55:16ZTakmer tisícka kontrol, ktorú pred pár týždňami urobili v takmer 800 stravovacích zariadeniach hygienici Úradu verejného zdravotníctva SR, priniesla alarmujúce odhalenia. Až takmer v polovici prevádzok zistili menšie či väčšie nedostatky.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7170798/kava-ktora-vas-prilaka-vonou-a-ktorej-chut-si-vas-podmani.htmlKáva, ktorá vás priláka vôňou a ktorej chuť si vás podmaní2014-04-14T15:58:17ZPriemyselná výroba naučila našich starých rodičov kupovať praženú kávu, rodičov mletú kávu a nás sa snažia presvedčiť, že vrcholom chuti je rozpustná káva. A tak dnes len málokto vie, ako sa káva praží a ako krásne vonia počas mletia.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7170771/radost-z-kavy-sa-zacina-jej-pripravou.htmlRadosť z kávy sa začína jej prípravou2014-04-14T15:40:38ZKáva a nápoje z nej majú mnoho podôb a pre každého znamenajú niečo iné. Kým pre niekoho je to každodenný štartér, životabudič, či nástroj, ako sa udržať v bdelom stave, pre iného zase symbol dokonalej vône, chute a oddychu. (Inzercia)https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7134532/ako-sa-hlada-miestny-hrdina.htmlAko sa hľadá miestny hrdina2014-03-13T16:09:31ZNávrat k tradíciám, pôvodným hodnotám, a tým aj jedlám a nefalšovanej domáckej pohostinnosti. Toto patrí medzi súčasné svetové gastronomické trendy. Preto sú čoraz žiadanejšie čerstvé regionálne a sezónne špeciality.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7125122/stipka-safranu-vie-urobit-v-kuchyni-zazraky.htmlŠtipka šafranu vie urobiť v kuchyni zázraky2014-03-05T15:53:00ZIde o najdrahšiu koreninu na svete. Nie náhodou. Veď na kilogram šafranu treba ručne pozberať až 150-tisíc kvetov. Kuchári však zaň radi zaplatia. Stačí pridať štipku do jedla a dodá mu výnimočnú chuť, nádhernú vôňu a ešte aj nezameniteľnú farbu.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7118010/gurmani-prechutnali-pocas-festivalu-jedal-cele-slovensko.htmlGurmáni prechutnali počas festivalu jedál celé Slovensko2014-02-27T13:55:20ZCelý mesiac mali milovníci dobrého jedla na to, aby v rámci Zimného festivalu jedál mohli ochutnať špeciality v podaní najlepších slovenských šéfkuchárov. Až 90 % degustácií bolo trojchodových, a preto mali dostatok „materiálu" na hodnotenie.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7109013/banskobystricka-medena-torta-putuje-aj-do-sveta.htmlBanskobystrická medená torta putuje aj do sveta2014-02-19T14:43:51ZK cestovaniu po cudzine patrí aj ochutnávanie miestnych špecialít. V Lisabone vás celkom iste ponúknu koláčikom pastel de Belém, k Viedni patrí posedenie pri Sacherovej torte, v Saint Tropez zase pri Tarte trapezienne. Zo Salzburgu si hostia pravdepodobnhttps://magazin-restauracie.sme.sk/c/7092025/zimny-festival-jedla-na-vlastnych-jazyckoch.htmlZimný festival jedla na vlastných jazýčkoch2014-02-05T15:48:58ZSlovensko má stovky šikovných kuchárov. Štyridsiatka z nich dostala tohto roku odvahu prezentovať svoje nápady, fantáziu a kuchárske umenie v rámci Zimného festivalu jedla. Kto chce ochutnať ich špeciality, má ešte šancu – do 16. februára 2014.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7075936/medusa-group-sa-uz-usadila-aj-v-prahe-s-prestom.htmlMedusa Group sa už usadila aj v Prahe – s Prestom2014-01-22T13:54:43ZNajväčšia slovenská gastroskupina Medusa Group sa po Bratislave a Viedni usídlila v ďalšej metropole. Je ňou české hlavné mesto Praha. Reštauráciu Presto otvorila v jednom z najväčších pražských biznis centier.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7058864/ked-sa-licka-usmievaju-z-taniera.htmlKeď sa líčka usmievajú z taniera2014-01-07T13:10:31ZEšte prednedávnom o takejto lahôdke vedeli iba zasvätení, zvyčajne známi a priatelia mäsiarov. Dnes vám jedlá z hovädzích líčok ponúknu mnohé špičkové reštaurácie ako svoju špecialitu.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7048616/tradicne-jedla-aj-to-su-vianoce.htmlTradičné jedlá? Aj to sú Vianoce2013-12-23T11:53:29ZČoraz viac ľudí sa nechá prekvapiť a štedrovečernú hostinu zverí do rúk profesionálnych kuchárov. A tí vymýšľajú a vymýšľajú, hoci kapustnica a vysmážaný kapor so zemiakovým šalátom sú stálicami na vianočnom stole.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7042772/palacinky-uz-davno-zakotvili-medzi-slovenskymi-narodnymi-dezertmi.htmlPalacinky už dávno zakotvili medzi slovenskými národnými dezertmi2013-12-17T12:12:02ZPoznajú ich takmer v každom kúte sveta. Pokojne ich však môžeme považovať za typicky slovenské jedlo. Vo väčšine reštaurácií ich totiž predajú viac než akéhokoľvek iného dezertu.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7007171/cestovatelia-oznacili-za-najlepsiu-svetovu-restauraciu-maison-lamoise.htmlCestovatelia označili za najlepšiu svetovú reštauráciu Maison Lamoise2013-11-15T14:17:50ZJeden z najčítanejších cestovateľských portálov Tripadvisor vyhodnocuje každý rok aj súťaž o najlepšiu reštauráciu. Vo svete, ale samostatne aj v USA a v Európe. Palma víťazstvo putovala tento krát do Francúzska.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/7003517/gurmansky-vecer-krizenec-divadla-skoly-a-restauracie.htmlGurmánsky večer : kríženec divadla, školy a reštaurácie2013-11-12T15:03:20ZDo reštaurácie sa chodíme predovšetkým najesť. Mnohí šéfkuchári si ale potrpia na to, aby si na svoje prišli všetky zmysly. Tak sa vlastne rodí zážitková gastronómia, v ktorej sa rúcajú mnohé zaužívané pravidlá a zvyky.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6989024/mozaiku-zemiakovych-jedal-dokazu-kuchari-stale-dokreslovat-o-nove-obrazce.htmlMozaiku zemiakových jedál dokážu kuchári stále dokresľovať o nové obrazce2013-10-30T14:25:38ZČudný nepravidelný tvar, nepríťažlivá farba, žiadna vôňa... Pri pohľade na zemiaky sa nikomu nezačnú zbiehať slinky. A predsa sa dokázali presadiť nielen v ľudovej, ale aj v zážitkovej gastronómii.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6985922/tekvica-prerazila-aj-do-vysokej-gastronomie.htmlTekvica prerazila aj do vysokej gastronómie2013-10-28T10:50:27ZEvu a Adama vraj vyhnali z raja jablko, dula, figa či broskyňa. Nebyť to na strome, pokojne by mohlo ísť o tekvicu. Máloktorý iný plod totiž stojí viac za hriech odtrhnutia. Dáva desatoraký úžitok a pestuje sa takmer na celej zemeguli.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6974694/martin-korbelic-kuchyne-sa-este-nechcem-vzdat.htmlMartin Korbelič: Kuchyne sa ešte nechcem vzdať2013-10-18T11:03:58ZAj do gastronomickej oblasti prenikla športová terminológia. Za „prestup roka“ sa označuje príchod známeho chefa Martina Korbeliča do najväčšej slovenskej gastronomickej siete Medusa Group. Pýtali sme sa ho na detaily.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6961641/francuzi-si-gastronomicke-dedicstvo-nedaju-a-slovaci-su-s-nimi.htmlFrancúzi si gastronomické dedičstvo nedajú a Slováci sú s nimi2013-10-07T16:54:23ZHusacie pečienky s lokšami. To patrí na Slovensku k ozajstným lahôdkam. Na cestách po svete, najmä vo Francúzsku, ich nájdete na jedálnych lístkoch pod názvom foie gras. A nebuďte prekvapení, ak to budú aj kačacie pečienky.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6958652/slivky-tradicna-sucast-slovenskeho-jesenneho-ovocneho-kosa.htmlSlivky – tradičná súčasť slovenského jesenného ovocného koša2013-10-04T14:57:09ZOj, ako sme sa mnohí na jeseň tešievali na mamine slivkové gule. Až kým slivkové sady nevykántrila choroba šárka. Dnešné slivky pochádzajú preto zväčša z dovozu. Zo slovenských stolov však nezmizli.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6953506/najvacsia-vitaminova-pilulka-no-predsa-zemiaky.htmlNajväčšia vitamínová pilulka? No predsa zemiaky2013-09-30T15:37:25ZKdeže sú časy, keď zemiaky boli jedlom chudoby! Pozrite sa na ich súčasné ceny v predajniach či na trhoviskách. Tento pomerne suchý rok navyše zemiakom na väčšine územia Slovenska neprial, takže je čas lepšie sa pozrieť na to, čo dostávame na taniere.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6947933/sefkuchari-predpovedaju-steakova-kultura-prenikne-aj-do-husacej-gastronomie.htmlŠéfkuchári predpovedajú: „steaková kultúra“ prenikne aj do husacej gastronómie2013-09-25T15:25:47ZEšte nedávno sa slovenský hosť nezaujímal o pôvod steaku, krajinu chovu ani plemeno. Až kým neobjavil rôznorodosť chuťových zážitkov. Dozrel čas, aby sa pod takýto kulinársky drobnohľad dostali aj husi a kačice.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6941714/slovenskej-gastronomii-opat-kraluje-husacina.htmlSlovenskej gastronómii opäť kraľuje husacina2013-09-20T10:47:19ZSezóna rozkvitnutých lúk prináša vďaka najchutnejšej bryndzi v roku aj zvýšený predaj bryndzových halušiek. Ale keď sa začnú farbiť stromy v jesenných tónoch, žezlo preberá hutnejšia a chuťovo plnšia husacina.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6939777/zabudnuta-dula-hrusticka-huzevnata-sa-opat-vracia.htmlZabudnutá dula, hruštička húževnatá, sa opäť vracia2013-09-18T16:52:48ZSvetové kulinárstvo slávi návrat k jedlám starých materí. Hostia to oceňujú. U našich bezprostredných susedov si možno objednať aj maškrty z dule, trochu zabudnutého ovocia, ktoré tradične patrilo aj na slovenské stoly.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6913847/avokado-je-dobre-na-stole-aj-pod-sprchou.htmlAvokádo je dobré na stole aj pod sprchou2013-08-26T16:52:27ZJeho pôvod je v Latinskej Amerike. Už starí Aztékovia si pochutnávali na jeho maslovej chuti a volali ho ovocím plodnosti. Plod hruškovca amerického - hnedasté alebo zelené avokádo, sa stalo v mnohých reštauráciách súčasťou jedálneho lístka.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6908735/hlina-v-jedle-niekde-trapas-inde-lahodka.htmlHlina v jedle? Niekde trapas, inde lahôdka2013-08-21T14:54:45ZKeď nedávno odvysielala televízia reportáž z istej tokijskej reštaurácie, kde majú na jedálnom lístku jedlá z hliny, mnohí si asi pomysleli, že to je už naozaj extrém. Ukazuje sa, že nie je. Jedlo s hlinou si možno objednať aj Slovensku.https://magazin-restauracie.sme.sk/c/6906249/prava-mozzarella-je-letny-zazrak-z-byvolieho-mlieka.htmlPravá mozzarella je letný zázrak z byvolieho mlieka2013-08-19T14:03:25ZV našich reštauráciách i na trhu so syrmi poznáme mozzarellu len nejakých dvadsať rokov. V Taliansku je to však tradičný syr, ktorý si gurmáni vychutnávajú najmä v horúcich letných mesiacoch.