Tradičné Čipkárskô z Brusna si vychutnáte počas celého roka

Typické jedlo našich predkov, pochádzajúce priamo zo stredoslovenského regiónu, si môžete dopriať v reštaurácii hotela Brusno po celý rok.

(Zdroj: http://hotel-brusno.sk/)

Jednoduchý, sýty a chutný – tak by sa dal charakterizovať čipkársky guláš, ktorý naši prastarí rodičia dôverne poznali. Jeho názov je spätý s obchodníkmi, ktorí predávali po celej Rakúsko-Uhorskej ríši rôzny tovar – najmä čipky, vyrábané na Starých Horách a v Španej Doline. Predajcovia tovaru už v tých časoch vedeli, ako si efektívne rozvrhnúť čas – Čipkárskô sa totiž pripravovalo v špeciálne skonštruovanej mašine, priamo počas cesty na voze.

V súčasnosti sa každoročne počas leta koná súťaž družstiev vo varení tohto pokrmu práve v Brusne, ako v jedinej obci na Slovensku. Reštaurácia miestneho Hotela Brusno*** sa rozhodla, že toto jedlo zaradí aj do svojej ponuky. Návštevníci tak môžu ochutnať Čipkárskô každý piatok počas celého roka.

SkryťVypnúť reklamu

Čerstvé hovädzie,zelenina, domáce trhance

Hlavnými ingredienciami čipkárskeho guláša sú hovädzie mäso – močing (lýtko), koreňová zelenina, zemiaky a trhance. Jedlo varené „v jednom hrnci“ si však vychutnáte dvakrát. Hustý obsah sa zvykne jesť ako hlavné jedlo - tradične sa dochucuje čiernym korením. Skvelo sa k nemu hodí kyslá uhorka a ak vám nestačí, pokojne ho zajedzte chlebom. Polievka z výdatnej a chutnej šťavy, ktorá z čipkárskeho ostane, vás zas zaručene postaví na nohy.

Príjemné prekvapenie – pizza z Brusna

Pri návšteve Brusna sme sa rozhodli zistiť, ako je na tom hotel s ostatnou gastronómiou. V reštaurácii vás prekvapí najmä rôznorodý výber jedál. Na svoje si prídu milovníci tradičnej slovenskej kuchyne, ale aj tí, ktorým sa žiada ochutnať niečo nové. Už pri príchode nás zlákala vôňa pizze, ktorú v hoteli pečú vo vlastnej pizza piecke. Vybrať si z množstva rôznych kombinácií nebolo jednoduché, preto sme si nechali pizzu vyskladať podľa chuti. Pizza bola naozaj výborná - cesto tenké, kraje nepresušené a suroviny dobre zapečené. Okrem klasických veľkostí má reštaurácia v ponuke aj Jumbo pizzu, ak sa vás hladných zíde pri stole viac.

SkryťVypnúť reklamu

Tuniak v sézame

Po krátkej pauze sme sa nakoniec ešte rozhodli vyskúšať ľahšie hlavné jedlo, preto sme si z jedálneho lístka vybrali tuniaka v sezame. Zaujímalo nás totiž, ako sa reštaurácia popasuje s tým najdôležitejším: pripraviť ho tak, aby bolo mäso dobre prepečené, no zároveň nie vysušené. To je pri podobných špecialitách pravdepodobne to najpodstatnejšie a kuchári pri príprave pokrmov z rýb mnohokrát bojujú so sekundami, ktoré rozhodnú o finálnom výsledku na tanieri. Tuniak bol pripravený nad naše očakávania – mäsko si zachovalo svoju šťavnatosť, sezamová kôrka chuť ryby príjemne zvýraznila. Prílohu sme tento krát vynechali, pretože tuniak bol podávaný na zeleninovej, cesnakovo – paradajkovo olivovej podstielke. Táto kombinácia rybu dokonale doplnila a nám zároveň pripomenula leto a pravé Stredomorie, čo hodnotíme veľmi pozitívne.

SkryťVypnúť reklamu

Malý hotel s veľkým srdcom

Nenápadný hotel v prírodnom prostredí nás vo finále príjemne prekvapil a utvrdil v názore, že po dobré niekedy netreba chodiť ďaleko. Menšie prevádzky na Slovensku majú často čo ponúknuť aj klientom, ktorí majú náročnejšie požiadavky. Hotel okrem iného poskytuje ubytovanie za veľmi prijateľnú cenu, preto sme sa aj my nakoniec rozhodli, že ponúkané služby využijeme a prenocujeme tu. Večer nám spríjemnilo menšie wellness zariadenie, kde sme si oddýchli vo vírivke a vyskúšali sme tiež saunu. V hotelovej brožúre sme taktiež našli ponuku pre usporiadanie svadieb, osláv a školení, s ktorými vám pomôže personál. A keď už sme pri obsluhe – radi by sme sa poďakovali za priateľský prístup čašníkov. Veď koniec koncov, dobré jedlo a obsluha, ktorá vás privíta s úsmevom a jedlá servíruje na profesionálnej úrovni je to, čo aj z malej reštaurácie môže urobiť veľký gurmánsky zážitok.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 099
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 463
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 595
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 777
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 720
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 506
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 082
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu