SME

Camelot v Košiciach je skvost. Bezchybné pivo a chutné menu

Takto dobrú Plzeň som naposledy pil priamo v pivovare v Plzni.

V Camelote zatvárajú v soboty až o jednej ráno. My sme sa však dvihli už okolo jedenástej. Po celom dni na ceste, počas ktorého sme boli na pive v Spišskej Novej Vsi a Prešove už mal každý dosť. Príjemne unavení sme sa studenými, mokrými a veternými ulicami Košíc dostali až k nášmu hotelu. Po ceste sme rekapitulovali celý deň.

Do Košíc sme dorazili okolo šiestej večer, všade tma, pouličné lampy a reflektory áut sa odrážali od mokrej vozovky. Rýchlo sme sa zložili na hotel a išli si sadnúť do finálnej destinácie nášho tripu, podniku Camelot na Kováčskej v centre mesta. Naozaj, od Dómu sv. Alžbety to je možno 5 minút pešo.

Camelot je rozdelený na piváreň, kaviareň a reštauráciu. Líšia sa však iba interiérom a zatváracími hodinami. V pivárni nebolo miesto, tak sme si sadli do kaviarne. Na naše príjemné prekvapenie, čašníčka nám veľmi rýchlo vysvetlila, že aj tam nám prinesú tankovú Plzeň a čokoľvek, čo si vyberieme z jedálneho lístka.

Keďže sme sa primárne zaujímali o pivo, vypýtali sme si dve hladinky z tanku. Vo svojom živote som vypil už nejednu Plzeň. Tým mám namysli, že som ich vypil toľko, že už len od pohľadu dokážem rozoznať výnimočne dobre načapovanú Plzeň od priemernej alebo podpriemernej. Keď čašníčka položila predo mňa polliter v hrubom skle, po strane ešte stekal pramienok krémovej peny.

Pohár bol vlhký, takže si výčapný dal tú námahu a poriadne ho prepláchol. Pena siahala tesne pod nápis Pilsner Urquell na pohári, čo je podľa Václava Berku, obchodného sládka, ideálne. Pena bola sladkastá a vlhká. Na dva-tri dúšky mi z pohára ubudla polovica a na opačnej stene pohára sa sformovali krúžky.

Poviem len jedno: Takto dobrú Plzeň (1,99 eura) som naposledy pil priamo v pivovare v Plzni.

Hneď som sa pýtal čašníčky, že kto je za výčapom, či tam náhodou nestojí niekto zo súťaže v čapovaní Master Bartender, na ktorú som sa bol v lete osobne pozrieť. Meno sa mi zdalo povedomé, tak som sa išiel presvedčiť. Nakoniec som ho nepoznal, no kožená zástera, ktorú mal na sebe ho prezradila, že sa súťaže zrejme zúčastnil.

Po pive zvykne človeku vyhladnúť, tak som vypýtal jedálny lístok. Mám rád tematické podniky, také, ktoré si zvolia identitu a idú do toho naplno. Camelot jasne naznačuje, že bude mať historickú výzdobu a že v menu nájdete “stredoveké” špeciality. Názvy jedál nesú mená rytierov. Napríklad ja som si dal Obed Sira Lancelota (12,9 eura), čo boli grilované kačacie prsia na višňovej omáčke, podávané s domácou karlovarskou knedľou zo slaniny, húb a kapie. Famózne. Odporúčam si pozrieť jedálny lístok tu.

Keď si v partii niekto objedná pražené mandle, môže to znamenať iba dve veci. Prvá je, že je pred výplatou a k pivu si nič iné nemôže dovoliť, alebo že večer pokročil a hlavy pomútneli. Pri stole sme hrali karty, upíjali si z pollitrákov Plzne a všeobecne sa tešili zo vzájomnej spoločnosti.

Camelot je skvost. S ich bezchybnou Plzňou, originálnym a skutočne chutným menu odporúčam každému zájsť tam. Ja už v Košiciach asi inam chodiť nebudem.

Sekciu Poď na pivo vám prináša Pilsner Urquell, partner projektu.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Autor: Peter Nagy pre SME Creative, Pilsner Urquell

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Ak chcete byť bohatší, musíte nad peniazmi rozmýšľať
  4. Daň z cukru zasiahne sociálne slabších a ohrozí výrobu sirupov
  5. Vyhnúť sa plateniu daní? Drzý gróf v Apúlii to vyriešil svojsky
  6. Exportujete do zahraničia? Poistite si svoje pohľadávky
  7. Práca snov? Prihlás sa na prácu sprievodcu v BUBO
  8. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  1. Ak chcete byť bohatší, musíte nad peniazmi rozmýšľať
  2. Exportujete do zahraničia? Poistite si svoje pohľadávky
  3. Vyhnúť sa plateniu daní? Drzý gróf v Apúlii to vyriešil svojsky
  4. Práca snov? Prihlás sa na prácu sprievodcu v BUBO
  5. Daň z cukru zasiahne sociálne slabších a ohrozí výrobu sirupov
  6. Deň narcisov už po piatykrát v dm
  7. Nissan Qashqai: Facelift prináša množstvo inovatívnych vylepšení
  8. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 696
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 669
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 5 211
  4. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 4 105
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 113
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 916
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 387
  8. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte 2 268
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Wolt už funguje v Česku.

Oceňovania sa zúčastnil aj veľvyslanec.


SITA

Inšpirujte sa a nechajte sa unášať do sveta gastronomických pochúťok s našou druhou časťou najlepších tipov na jedlo a nápoje v našom meste.


Inšpirujte sa najnovšími trendmi v gastronómii, a objavte skryté poklady lokálnej kuchyne.


(ilustračné foto)

Foodora pôsobí v siedmich krajinách Európy.


TASR
SkryťZatvoriť reklamu